Politică

Raportul MCV este incomplet, nu menţionează interferenţa SRI în justiţie

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, a susţinut, la RFI, că raportul MCV este incomplet.

justice-eu-1024x728

Nu se impune însă ridicarea acestuia, dar raportul Comisiei Europene trebuie să devină unul cu adevărat unul comprehensiv asupra justiţiei, crede judecătoarea.

“Am aşteptat cu interes acest raport. Şi în discuţiile cu experţii MCV am subliniat acelaşi lucru şi anume că raportul este incomplet, pentru că omite o parte importantă din problemele din justiţie şi face o analiză mai degrabă de suprafaţă, decât una de profunzime a sistemului judiciar (…). Spre exemplu, anul trecut a fost votat un memorandum în care a fost făcută o radiografie a problemelor din sistemul de justiţie şi soluţiile propuse de judecători la acestea. A fost un memorandum votat de peste 80% din instanţele din România (…). Pentru mine a fost surprinzător să văd că acest memorandum nu este nici măcar amintit în cuprinsul MCV-ului, cu atât mai mult cu cât memorandumul făcea el referire la MCV”, a menționat magistrata.

Şefa UNJR precizează că raportul MCV nu spune nimic despre interferenţa SRI-ului în actul de justiţie:

“În raport se vorbeşte de independenţa justiţiei, însă şi aici este văzută doar prin prisma atacurilor pe care politicienii le fac la adresa justiţiei. Sigur că este un element important, însă la fel de importantă şi despre care s-a vorbit mult în spaţiul public este problema reprezentată de interferenţa SRI-ului în actul de justiţie (…). Aceste probleme nelămurite reprezintă şi ele ameninţări la adresa independenţei justiţiei şi ar fi meritat măcar amintite într-un raport care trebuie să reflecte toate problemele din sistemul judiciar”.

Pe de altă parte, Gîrbovan consideră că Ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codului Penal trebuie să fie dezbătute în Parlament.

“Cel mai înţelept lucru ar fi fost încă de la început ca aceste proiecte să fie trimise, sub forma unor proiecte de lege, în Parlament. Cred că în general Guvernul ar trebui să renunţe la folosirea acestor Ordonanţe de Urgenţă în mod excesiv şi mai ales în domeniul legilor ordinare. Acum, în acest moment, este necesar ca Ordonanţele respective să fie dezbătute în Parlament, să se ia în considerare toate comentariile trimise pe marginea acestor proiecte de lege. Este nevoie de o dezbatere raţională”, a declarat președinta UNJR.

Autor: Julieta Tarnovan

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu