Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Presa din România:un amestec de prostie și prostituție

Armata Română şi Acţiunea 2012 sunt implicate într-un scandal de proporţii, cu acuzaţii de trafic de droguri şi terorism, în Bucureşti.
Duminică, 21 decembrie, mii de bucureşteni au fost victimele unui atentat de amploare în Parcul Izvor, dar şi pe traseul Piaţa Victoriei – Piaţa Operei. Surse din presă, care au fost atente la evenimentele zilei, au reuşit chiar să suprindă implicarea unor grupări talibane din Afganistan, care au adus în Capitală un tanc T-55 şi luptători islamişti.

Să revenim la lucruri serioase! Duminică, în Bucureşti, au avut loc mai multe evenimente. Două dintre ele s-au remarcat printr-o importanţă deosebită. Mă refer aici la momentul din Parcul Izvor, care a dat startul săptămânii ce marchează Ziua Armatei Române, şi la Marşul Unirii organizat de Acţiunea 2012, o premieră, datorită numărului impresionat de participanţi (aproximativ 3.000, în momentul de vârf – n. red.), într-o Capitală europenă caracterizată prin apatie în manifestarea publică a opţiunilor, nemulţumirilor etc.

Bineînţeles, cu doar câteva excepţii, presa din România a ignorat aceste două evenimente. Sau, dacă le-a remarcat, le-a tratat cu cur(pen)ul, preferând abordarea deja clasică “scandal/cancan/tabloid”.

Începutul articolului de faţă, cu titlul în cauză, probabil că ar fi atras mai mult atenţia celor care fac şi desfac jocurile în marile publicaţii “quality”, crezând că, astfel, atrag mai mulţi cititori, afişări, vizitatori şi alte componente ale ghiveciului editorial-managerial. Pentru “făcătorii” şi “vânzătorii” de presă din ziua de azi, valorile şi simbolurile naţionale nu contează. Pentru că “ele nu face bani”, ca informaţiile lor cu miros de peşte stricat şi varză murată lăsată la soare.

Chiar dacă m-am săturat să scriu despre prostituarea presei româneşti şi despre prostia unor aşa-zis colegi de breaslă, e păcat să nu mai scot în evidenţă mocirla în care au ajuns “câinii de pază ai democraţiei”. Sau (HA-HA-HA) “a patra putere bla-bla”. Aceste caracterizări se puteau aplica în urmă cu mulţi ani. În alte vremuri, de mult apuse.

Ce a mai rămas din presa de atunci? Mai nimic. Avem acum un amestec de prostie şi prostituţie!

Nu o să dau vina pe cititori, aşa cum preferă să o facă mulţi manageri din presă şi editori de mari publicaţii şi televiziuni. Nu cititorul a cerut scăderea standardelor şi cangrenarea spaţiului public cu pustule şi puroi pe post de articole. Tot unii din presă au apelat la strategia care a dat naştere la bulgărele de rahat care se rostogoleşte şi ia proporţii. O imagine tristă, dar adevărată.

Presa din România seamănă cumplit de mult cu scarabeul care îşi rostogoleşte bulgărele de bălegar.

P.S. La urma urmei, titlul s-ar putea să fie corect. Pentru că, la cum se mişcă lucrurile, presa noastră ar putea contribui la scoaterea din vocabularul, din minţile şi sufletele românilor a unor cuvinte ca Popor, Drapel, Naţiune, Ţară, Suveranitate, Armata Română, Patrie, România, Unire, Credinţă, Dumnezeu şi Tricolor.

Astea sunt droguri, iar cine le foloseşte şi vorbeşte despre ele poate fi acuzat de terorism!

Autor:  Marius Bâtcă

sursa: ziuaveche.ro