Politică

Perspectivele anului 2012

Apropierea sfârşitului de an este un prilej perfect pentru a face o analiză a factorilor care vor influenţa decisiv anul care vine. Criza economică glo­bală ne îndeamnă să ne concentrăm asupra factorilor macroeconomici şi asupra evoluţiei pro­blemelor legate de datoriile suverane şi insolvenţa sistemului bancar european şi american, dar totuşi merită să atragem atenţia asupra unui fenomen care a devenit foarte vizibil în decursul anului 2011 şi care va fi deosebit de important pentru viitorul României. Majoritatea jucătorilor din politica autohtonă nu au înţeles ce anu­me s-a schimbat în “atmosfera” globală şi de ce comportamentul adaptat la conjuncturile vechi a devenit periculos în noua conjunctură internaţională. Printre personalităţile importante ale “elitei din umbră” care conduce România de astăzi încă mai există speranţa iluzorie cu privire la supravieţuirea actualului sistem şi, implicit, supravieţuirea “elitei” în formă aproape neschimbată. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr, dar “elita” va conştientiza acest lucru mult prea târziu pentru a se mai putea repoziţiona în mod corespunzător.

Considerăm că cea mai bună demonstraţie a schimbării conjuncturii poate fi făcută nu pe bază de analiză a modificărilor paralelogramelor de forţă în plan geopolitic, ci pe baza unui caz concret şi foarte apropiat de sufletul şi buzunarele “băieţilor elitişti”. Ne vom referi la schimbările care s-au produs în cadrul sectorului energetic pentru a ilustra modul în care s-a schimbat conjunctura.

Semnalul schimbării a fost dat de ambasadorul SUA la Bu­cureşti Mark Henry Gitenstein care, într-un discurs public, a comparat si­tu­aţia din sectorul energetic cu “rearanjarea scaunelor de pe Ti­tanic”. Cotidianul nostru a atras atenţia cititorilor asupra implicaţiilor acestui semnal şi consecinţelor viitoarelor modificări ale situaţiei din sectorul energetic asupra “băieţilor deştepţi”, dar ceea ce a urmat ulterior pare să-i fi şocat pe beneficiarii autohtoni ai şmenurilor din sectorul energetic. Timp de aproape un deceniu caracatiţa din sectorul energetic a existat cu acordul tacit şi câteodată explicit al forţelor politice şi supra-politice de la Bucureşti, activitatea caracatiţei a fost binecuvântată de forţe supra-politice de la Washington, iar centrele financiare offshore ofereau cu mare plăcere posibilitatea de a extrage din România şi împărţi profiturile obţinute. Apoi, s-a întâmplat ceva ce nu se încadrează în tiparele cu care s-au obişnuit “băieţii deştepţi”.

Două structuri importante au început un atac la baionetă împotriva “băieţilor deştepţi” şi a principalei surse de finanţare a acestora. Jeffrey Franks, reprezentantul FMI în România, a dat startul campaniei de lichidare a caracatiţei şi a fost primul oficial străin care a vorbit deschis şi public despre existenţa acesteia. Mark Mobius, americanul care gestionează Fondul Proprietatea a deschis cel de-al doilea front împotriva “băieţilor deştepţi” prin publicarea contractelor secrete ale companiilor-membre ale caracatiţei din sectorul energetic. Au urmat scandaluri, dezvăluiri, destituiri şi pentru orice observator obiectiv a devenit clar că cineva foarte puternic a început să taie caracatiţa. Evident, aspectul cel mai şocant pentru “băieţii deştepţi” a fost faptul că atacul a venit de la Washington, ceea ce intră în contradicţie flagrantă cu experienţa anterioară a sprijinului tacit. Prima ipoteză de lucru care a fost luată în calcul de către “consiliul de coroană” al “băieţilor deştepţi” a fost că s-au modificat parametrii “tablei îm­părţirii” la nivel internaţional. Judecând după perseverenţa cu care Franks şi Mobius continuă ofensiva împotriva “băieţilor deştepţi”, este uşor de dedus că tentativele de a readuce lucrurile la starea de odi­nioară prin intermediul concesiilor financiare nu s-au soldat cu succes. Rămâne o singură explicaţie valabilă însă această explicaţie este atât de dureroasă şi neplăcută pentru “elita” de la Bucureşti încât li­derii acesteia, dar şi membrii de rând, preferă să nu se gândească la ea. În acest caz, se manifestă un simplu mecanism de protecţie psihologică, însă asemenea mecanisme sunt inadmisibile în branşa din care fac parte “băieţii deştepţi”. Pentru a-i scuti de efort, noi vom formula explicaţia pe care ei nu doresc să o audă:

Dragi “băieţi deştepţi”, Washingtonul v-a lăsat din braţe, v-a vândut, v-a făcut cadou şi v-a folosit ca piesă de sacrificiu pe tabla de şah a politicii globale. Astăzi, situaţia este mai limpede ca niciodată. Franks şi Mobius nu se vor opri.

Anul 2012 va aduce multe evenimente interesante şi suntem si­guri că în decursul anului viitor, “băieţii deştepţi” vor înţelege de ce şi pentru ce au fost scoşi din ecuaţie.

sursA:  cronicaromana.ro