Politică

Orez cu cadmiu, lapte cu melamină şi pepeni cu forclorfenuron. Poftă bună!

geplatzte-wassermelonenÎntregi recolte de pepeni au explodat pur şi simplu în China, după ce fermierii au tratat plantele cu forclorfenuron, un accelerator de creştere. Televiziunea publică a prezentat imaginile neobişnuite, acuzându-i pe fermieri că au stropit recolta prea târziu şi în condiţii de umiditate, făcând pepenii să explodeze precum minele. Potrivit presei din China, forclorfenuronul este o substanţa legală care stimulează diviziunea celulară, însă dupa tratament seminţele devin albe, iar pepenii diformi.

Pepenii chimici au fost folosiţi pentru hrănirea porcilor şi a peştilor.

Agronomii precizează că substanţa este folosită intensiv în China începând din anii ’80. Cum mulţi ţărani aleg să migreze către centrele urbane, fermierii lipsiţi de forţa de muncă au devenit dependenţi de acceleratorii de creştere, care le permit să recolteze pepenii cu câteva săptămâni mai repede şi să obţina şi un preţ cu 20% mai mare.

Incidentul, nu foarte grav din punct de vedere al siguranţei alimentare, potrivit presei chineze, vine după unele mult mai importante. În orezul din China a fost descoperit cadmiu, un metal greu, în lapte s-a descoperit melamină, în sosul de soia mult arsenic, iar în carnea de porc urme dintr-un detergent care făcea ca produsul să pară a fi carne de vită, scrie „The Guardian”.

“Simt că nimic din ce mănânc nu este sigur, pentru că oamenii sunt în goană după bani”, spune un fermier chinez, potrivit “The Guardian”.

Iniţial, autorităţile chineze l-au arestat pe unul dintre părinţii copiilor morţi din cauza laptelui cu melamină, dupa ce acesta a creat un site pentru a dezbate problema. Ulterior, Beijingul a încurajat asemenea iniţiative.

Autor: Calin Marchievici

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Vrem sa consumam alimente, produse eco, bio, da’ la producatorii nostri autohtoni, la taranul cu palmele batatorite de munca, cu fruntea plina de sudoare, vlaguit, nepriceput in ale birocratiei impuse, intocmit documentatii, proiecte finantare ne-am gandit pana acum? Ati sesizat punctajul acordat priv criteriile de selectie si eligibilitate pt includerea in asociatii a homosexualilor, cetateni de etnie rroma, fie cu toti liberi si fericiti…da’ avem noi, in tara atatia homosexuali sa dea cu sapa, lesbiene sa mulga vaca, transexuali sa pazeasca oile? Fonduri colosale s-au pierdut pe apa sambetei pe cursuri de instruire, plimbari prin Irlanda etc( cu experienta in GAL-uri) in cond in care am fost granarul Europei, detineam ferme performante, agricultura intensiva. Ni s-a spalat intr-atat creierul incat, nici aratul, nici sapatul, nici mulsul vacii nu mai corespund directivelor si normelor europene asezonate cu clauze care reglem penalitati in caz intarzieri in executie, neconformitati div, blocaje peste blocaje; mai degraba s-au finantat ( acordat comisioane, sub forma de mita) ptr. nerealizarea unor proiecte pe infrastruct. etc in megadosare ( nici locuri, nici conditii ue nu mai sunt in inchisori). Daca ne-au mai ramas ochii mintii si daca ne mai pasa si daca mai suntem vii…

  • …si peste toate, tornade, grindina, viituri, fenomene extreme, plin razboi geoclimatic, asa ca sa fie tacamul complet: distrugerea masiva a recoltelor care au mai ramas, pomicultura, legumicultura, pulverizat cu daunatori, paraziti; sa traim vremurile lui “scapa cine poate?!”; dac-am reusi sa schimbam banda, printr-o minune

  • Comportamentul nostru, atitudinea omului, in general, atrage fenomenele, pozitive sau negative. Pai cum sa nu vina viitura la Gura Humorului, de ex, cand in acea locatie s-au transat politicile agricole comunitare pe reg ne(la singurul hotel din oras s-au sustinut cursuri de instruire pivind finantarea din fonduri struct si de coeziune),insistandu-se pe tehnici, implementarea unor proceduri, straine, incompatibile cu potentialul nostru ancestral, specific locului…si de aici, furia apelor si toate celelate; nu-i suf de evident? Singura solutie consta in aceea de a reabilita situtia nationala in contextul global actual, in baza principiului universal-valabil cf caruia nu te poti razboi la infinit cu LEGILE NATURII!
    Cu sange de se va scrie in continuare, istoria insangerata va fi!
    Reabilitarea valorilor,obiceiurilor,personalitatilor noastre spirituale, in fapt si drept, reconectarea la bagajul nostru genetic, ancestral, confera restabilirea ordinii de drept, fireasca, a lucrurilor si fenomenelor, valabil pt o lume-ntreaga!