Politică

Ofensivă totală contra tăierilor ilegale de păduri

fond-forestier-640x330Începând din 8 octombrie, sistemul de control “Radarul pădurilor” va fi dublat de posibilitatea sesizării, la 112, a oricărui transport de masă lemnoasă suspectat a fi ilegal. Doina Pană: Mizăm pe factorul psihologic care va interveni asupra transportatorului. Acesta se va teme că poate fi reclamat oricând, de oricine. Codul Silvic va fi votat mâine în Parlament.

Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură (DAPP) a încheiat un parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi STS, prin care, începând cu data de 8 octombrie, dată la care va fi obligatoriu şi sistemul de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, cunoscut ca “Radarul pădurilor”, orice persoană care suspectează un transport de masă lemnoasă ca fiind ilegal poate semnala acest lucru la 112, autorităţile fiind obligate să verifice acel transport.

“Cele două chei de control existente prin implementarea “Radarului Pădurilor” sunt suficiente pentru contracararea tăierilor ilegale de păduri, pentru că cei care fac acest lucru nu mai au ce face cu masa lemnoasă tăiată şi nu au unde o duce fără codul unic eliberat de sistem. Dar, mizăm şi pe factorul psihologic creat de faptul că orice transportator va şti că poate fi reclamat de oricine şi oricând la 112, iar autorităţile vor fi obligate să verifice acel transport. Cetăţeanul trebuie doar să sune la 112 şi să dea numărul autovehiculului”, a declarat ministrul delegat Doina Pană.

De controlul transporturilor de lemn se vor ocupa poliţişti, angajaţi ai inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi de vânătoare şi vameşi, dar şi cetăţenii sunt încurajaţi să facă sesizări sau să ceară verificarea unui transport, apelând 112 şi indicând numărul maşinii de transport.

“În judeţele în care am implementat deja sistemul s-a văzut că a scăzut circulaţia de masă lemnoasă pe şosele. S-au legat de tot felul de lucruri, că le este greu să mute depozitele, care trebuie să fie în zone cu semnal. Disperarea este atât de mare, încât se vede că au conştientizat că s-a terminat”, a afirmat ministrul Doina Pană.

“Mai este nevoie de al doilea pilon – Codul silvic, pe care trebuie să îl adopte Parlamentul. Codul Silvic va fi discutat şi votat în Parlament la data de 30 septembrie (mâine – n. red.)”, a completat aceasta, opinând că Hotărârea de Guvern şi Codul Silvic “vor stopa definitiv tăierile ilegale de păduri”.

Fiecare ocol silvic este obligat să aibă smartphone şi să folosească aplicaţia

“Radarul pădurilor” este un sistem informatic care permite monitorizarea traseului lemnului de la plecarea din pădure şi până devine produs finit sau iese din ţară, în timp real.

“Nu au unde duce masa lemnoasă dacă e furată, pentru că se verifică şi la destinatar, până când va ajunge produs finit. Toate ocoalele silvice, fie că sunt de stat, fie că sunt private, sunt obligate să aibă smartphone-uri şi să folosească aplicaţia”, a mai spus Pană.

Potrivit acesteia, începând de astăzi proiectul-pilot va fi extins asupra tuturor judeţelor din ţară, astfel încât, la data de 8 octombrie, când va deveni obligatoriu “toată lumea să ştie să folosească “Radarul Pădurilor” “.

Excepţie face transportul de până la 3 mc cu atelaje

Prin Hotărârea de Guvern nr. 470/2014 s-a stabilit că, începând cu data de 8 octombrie 2014, toate transporturile de lemn, cu excepţia lemnului “pentru foc”, în volum de până la trei metri cubi, transportat cu atelaje, să se facă obligatoriu folosind acest sistem informatic.

Astfel, la fiecare transport de lemn, lucrătorul silvic sau firma care a cumpărat lemnul respectiv trebuie să înscrie în sistemul informatic SUMAL, pe care îl accesează de pe smartphone. Datele de pe avizul de însoţire a transportului vor fi verificate de sistem şi, dacă sunt corecte (avizul a fost procurat legal, cantitatea respectivă de lemn a fost recoltată legal), sistemul va emite un cod unic, care trebuie înscris în avizul de însoţire. În cazul în care datele înscrise pe aviz nu sunt corecte, aplicaţia nu generează codul unic şi serverul central emite un mesaj de avertizare pentru utilizator şi o alertă către organele de control.

Odată plecat din pădure, în cazul unui control, transportatorul trebuie să prezinte avizul cu cod unic. Legalitatea transportului se poate verifica şi fără oprirea maşinii, căutând datele avizului în sistemul informatic după numărul de înmatriculare.

Când ajunge la destinaţie, lemnul nu poate fi recepţionat până când cei din depozit nu verifică în sistemul informatic corectitudinea codului unic. Oriunde pleacă mai departe lemnul, la un alt depozit, la fabrică sau la vamă, trebuie făcută aceeaşi verificare. Toate depozitele de lemn trebuie amplasate obligatoriu în zone cu semnal. Potrivit Doinei Pană, în acest fel, în afara transportului cu atelaje al lemnului de foc, în cantităţi de până la trei metri cubi, care reprezintă sub unu la sută din cantitatea recoltată, totul va fi monitorizat.

366.000 de hectare tăiate ilegal

Volumul total al tăierilor ilegale din fondul forestier proprietate de stat şi privată în perioada 1990-2011 acoperă o suprafaţă de peste 366.000 ha, fiind valorificaţi peste 80 milioane metri cubi de lemn, în sumă de peste 5 miliarde euro, conform sintezei Raportului de audit privind “Situaţia patrimonială a fondului forestier din România, în perioada 1990-2012”, realizat de Curtea de Conturi.
“În perioada 1990-2011, volumul tăierilor ilegale din pădurile României s-a menţinut, cu unele fluctuaţii anuale, la un nivel extrem de ridicat, cele mai afectate de acest flagel fiind pădurile aflate în proprietatea statului. Analiza volumului tăierilor din această perioadă ne arată un maxim în anul 1992, cifrat la 281.517 mc şi un minim de 51.900 mc în anul 2008.

Potrivit unui studiu realizat de Greenpeace în România, se taie peste 3 ha de pădure în fiecare oră. Din datele/informaţiile prezentate de RNP-Romsilva, rezultă că zilnic se exploatează, în medie 41 ha, din care o mare parte o reprezintă tăierile nelegale/furturile. Volumul total al tăierilor ilegale din fondul forestier proprietate de stat şi privată în perioada 2005-2011 este, potrivit datelor puse la dispoziţie de Ministerul Mediului şi RNP Romsilva, de 633.500 m.c. Având în vedere volumul mediu de 217 m.c lemn/ha, rezultă că în perioada analizată s-a tăiat/defrişat ilegal pădurea pe o suprafaţă de 291.932 hectare’, se spune în raport.

Volumul tăierilor, în perioada 1990-2011 este de peste 80 milioane mc, de pe o suprafaţă ce depăşeşte 366.000 ha. Un calcul în care s-a luat în considerare preţul cel mai mic, de 70 euro/metru cub lemn de foc, arată că valoarea acestor tăieri depăşeşte cifra de cinci miliarde euro.

“Această cifră este departe de a fi cea reală, întrucât cea mai mare parte a arborilor tăiaţi din pădurile României au luat calea străinătăţii (către ţări din Europa, Nordul Africii, Asia) la preţuri cu mult mai mari decât preţul minim stabilit pentru lemnul de foc”, precizează raportul.

Fondul forestier, redus cu peste 3 mil. ha, în 20 ani

Suprafaţa fondului forestier în proprietatea publică a statului s-a redus în ultimii 20 de ani cu peste 3,02 milioane hectare datorită retrocedărilor către persoane fizice şi juridice, relevă ultimul raport de audit al Curţii de Conturi.

Potrivit acestuia, “în perioada 1990-2012, suprafaţa fondului forestier-proprietatea publică a statului s-a redus cu 3.028.762 ha, prin retrocedări către persoane fizice şi juridice, ca urmare a aplicării legilor de fond funciar. Procesul de retrocedare a terenurilor forestiere către foştii proprietari sau către urmaşii acestora este încă în desfăşurare'”.

Dacă la finele anului 1990 suprafaţa fondului forestier era de 6.367.660 hectare, din care suprafaţa pădurilor 6.248.990 hectare şi alte terenuri 118.670 hectare, după 20 de ani, respectiv la finele anului 2010, suprafaţa fondului forestier era de 6.515.173 ha, din care în proprietatea publică doar 4.363.000 ha şi în proprietatea privată 2.152.173 hectare. În proprietatea publică a statului se aflau 3.338.898 hectare, din care 3.224.951 hectare acoperite efectiv cu păduri, iar 113.947 hectare alte terenuri.

Autor: Afrodita Cicovschi

Sursa: Curierul National

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Atat de frumos suna acest articol ca l-as putea manca nu gluma. Problema este ca cei care administreaza sistemul (oamenii de stat si rudele lor cu SRL-uri) sunt putrezi pana la maduva si trebuie TAIATI si ARSI ca sa nu infecteze si pe restul. Masurile nu sunt pt stoparea crimelor ci tocmai pentru eliminarea micilor competitori. Mega-corporatiile vor ramane singurele exploatatoare si cu o mica spaguta pentru cei ce administreaza totul se rezolva si problema concurentei locale. Lemnul taiat si vandut ca lemn pt foc la un pret de cacat este la fel cu vanzarile Romaniei de grau furajer catre vecini si apoi cumparat la pret de 2-3 ori mai mare (acelasi grau).
    Ce se mai bucura autoarea degeaba. Ea crede ca scriind articolul o sa punem botu` si o sa dormim linistiti stiind ca acum avem sistem electronic si nu ne mai fura nimeni. Degeaba pana cand nu moare ATTILA VERESZTOY si famiglia lui + propietarii austrieci ai corporatiei mamut care ne seaca de lemne ma repet tot degeaba.