Politică

Obama este convins că SUA trebuie să dicteze condițiile comerțului mondial

1096177-obamaonbrexit-1462249153-591-640x480Odată cu intrarea în vigoare a TPP, producătorii americani vor putea exporta mai mult decât produc acum, a scris președintele SUA într-un articol din WP.

Semnarea Acordului privind Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) va permite SUA să determine comerțul mondial, iar celelalte țări vor trebui să se conformeze regulilor acestuia, este convins liderul american Barack Obama.

„Ridicarea zidurilor pentru izolarea proprie de economia globală nu face decât să ne izoleze de posibilitățile enorme. Dimpotrivă, America trebuie să dicteze regulile economiei mondiale. Alte țări trebuie să joace exclusiv după regulile stabilite de America și partenerii ei. Parteneriatul Transpacific este anume ceea ce ne va permite acest lucru”, a scris Obama într-un articol din ziarul Washington Post, transmite RIA Novosti.

„Lumea se schimbă, și totodată se schimbă și regulile. SUA, dar nu țări precum China, trebuie să le scrie”, a adăugat președintele.

TPP concurează cu alte acorduri economice în care participă China, în special acordul privind Parteneriatul Economic Regional Cuprinzător (RCEP), care prevede crearea zonei de liber schimb între 10 țări ale Asociației Țărilor Asiei de Sud-Est (ASEAN) și 6 țări care au acorduri separate cu ASEAN.

Obama a criticat în articolul său RCEP, afirmând că acest acord nu poate să limiteze concurența neloială a companiilor subvenționate preferențial de stat. În afară de aceasta, în opinia președintelui SUA, acesta nu este capabil să protejeze proprietatea intelectuală a producătorilor americani, în special a pictorilor, cinematografiștilor și întreprinzătorilor, dar mai poate și limita libertatea internetului.

„Din fericire SUA are deja un plan, care va permite garantare lucrărilor muncitorilor americani”, continuă Obama. În special, potrivit lui, intrarea în vigoare a acordului va anula barierele pentru producția fabricată în SUA, inclusiv cele 18 mii de taxe care se aplică astăzi mărfurilor americane.

„Mai pe scurt, odată cu intrarea în vigoare a TPP, producătorii americani vor putea exporta mai mult decât produc acum. Iar aceasta înseamnă creșterea numărului de locuri de muncă (în SUA)”, concluzionează Obama.

Președintele SUA a anunțat la 5 octombrie 2015 despre semnarea acordului TPP. În total, noile reguli economice vizează 12 state, cu o populație totală de aproximativ 1 miliard de oameni. Acordul urmează a fi ratificat de fiecare țară, iar în SUA acest lucru trebuie să îl facă Congresul, însă republicanii, care constituie majoritatea, pledează împotriva documentului.

Sursa: Sputnik Moldova