Analize și opinii

O ţară de consumatori

Producătorii români sunt isterizaţi de nepriceperea guvernului Boc de a relansa economia.

Am cumpărat pere. Nu din piaţă, ci de la un butic de la metrou. Trei pere cu 10 lei. Aveau etichete pe care scria „Modena”. Bune pere, le-am mâncat, că doar am dat o grămadă de bani. Nici pere nu mai suntem în stare să cultivăm.

Am aflat din presă că s-a închis Fabrica de Ţigarete de la Sfântu Gheorghe. Ce „Carpaţi” fără filtru se făcea aici, înainte de ’89! Ţigările „Carpaţi” de Sfântu Gheorghe erau mai bune decât „Carpaţi” de Râmnicu Sărat (oribile!), dar mai slabe decât „Carpaţi” de Timişoara. (Mă rog, după gusturile mele.) Dar şi fabrica de la Timişoara a murit, care făcea parte din Societatea Naţională Tutunul Românesc (SNTR), firmă de stat, prăduită, călcată în picioare şi sufocată până şi-a dat duhul. Nici ţigări nu mai producem.

Ultima găselniţă a postului Realitatea TV, concursul „Coşul corect”, ne arată nişte persoane care aleargă prin hipermarket, aruncând în cărucioare produsele de pe rafturi. Câştigă cel care bagă în cărucior produse în valoare totală cât mai apropiată de 10.000 de lei. Un concurs de „doi lei” (aranjament de promovare pentru Carrefour) care urmăreşte (subtil) să ne trezească tentaţia de a ne cheltui şi ultimii bani din buzunare.

Am devenit nişte consumatori controlaţi de retaileri şi manipulaţi de reclame şi promoţii. Nu ne mai interesează să producem. Am obosit. Suntem istoviţi de cât de mult am muncit în ultimii 20 de ani ca să privatizăm ţara.

E mai comod să importăm, să comisionăm, să distribuim şi să vindem. Ce produc alţii, ieftin şi performant, noi cumpărăm scump şi la mâna a doua. O ţară de consumatori. Ne-am pierdut reflexul construcţiei, al proiectării sau al concepţiei. Viaţa noastră este simplă: consumăm.

N-am văzut vreun premier sau vreun ministru care să se fi concentrat pe o strategie de relansare a producţiei. Miniştrii guvernului Năstase, asemeni comisionarilor lacomi, au prăduit din „plusvaloare”, miniştrii lui Tăriceanu au pus taxa auto şi s-au fudulit cu „economia care duduie” (de importuri!), iar cei ai lui Boc sunt neputincioşi să gestioneze criza. Ne-a cuprins o stare generalizată de paralizie şi lehamite. Producătorii români (cei care mai supravieţuiesc) sunt copleşiţi şi isterizaţi de nepriceperea guvernului Boc de a relansa economia. Vor închide sau îşi vor vinde afacerile pe nimic. (Dacă vor avea cumpărători.) Rămân multinaţionalele să facă legea în toate domeniile importante ale României: alimentar, financiar-bancar, farmaceutic, comunicaţii şi energie. Vom trăi şi vom consuma după planurile şi strategiile acestor multinaţionale. În talk-show-uri şi seminarii găsim o explicaţie fandosită: globalizarea.

Scenariul potrivit căruia am fost primiţi în Uniunea Europeană pentru a deveni o piaţă de desfacere s-a adeverit. Altă soartă nu avem decât să trăim din fonduri comunitare, să ne împrumutăm de la FMI şi să consumăm toţi banii. Dar cu atenţie, să nu ne stea în gât.

Petre Barbu
sursa: adevarul.ro