Analize și opinii Cultură și Familie Politică

IPS Pimen: „rău era în timpul regimului comunist ateu. Mai rău în timpul acestui regim, Uniunea Europeană”.

pimen-ghimpeleÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, aflat pe 1 şi 2 iulie la Mănăstirea Putna, pentru a-l cinsti pe Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, a criticat în termeni duri politica din zilele noastre, „politica Uniunii Europene”. În cuvântul de învăţătură rostit de Arhiepiscopul Sucevei în seara de 1 iulie, după Slujba de Priveghere, la Mănăstirea Putna, acesta a spus că „Dumnezeu ne-a salvat de pericolele aduse de Uniunea Sovietică, ne va salva, credem, dacă ne vom ruga cu toată smerenia, de pericolele aduse de politica Uniunii Europene”, explicând că „rău era în timpul regimului comunist ateu. Mai rău în timpul acestui regim, Uniunea Europeană”.

„Sub pretextul că se caută resurse de energie verde – un plan economic diabolic”

„Ne aflăm aici, la Putna, lângă Ştefan cel Mare.Momente de bucurie pentru cântările de la strană, şi unele au fost rostite, cântate şi de fraţii noştri întru neam şi credinţă de dincolo de frontiera de astăzi, din Ucraina. Frumos. Cine credea, în timpul regimului comunist, că vom trăi vremuri să vedem mănăstirile pline de călugări, cântările bisericeşti frumoase, ca în vremurile de demult, meşteri iconari, cei care brodează, şi aşa mai departe? Sunt momente de bucurie, de înălţare”, a spus ÎPS Pimen, după ce a vorbit în termeni elogioşi despre Voievodului Ştefan cel Mare, care a ţinut piept vrăjmaşilor cu credinţă, vitejie şi diplomaţie. Pe lângă aceste momente de bucurie pe care creştinii le trăiesc de fiecare dată la Putna Sfântului Ştefan ce Mare, a mai spus ÎPS Pimen, „sunt şi momente de întristare. Există acest plan diabolic… Sub pretextul că se caută resurse de energie verde (gaze – n.r) şi nu mai ştiu ce…, trebuie să sfredelească pământul, dar nu oricum, la adâncimi mari, otrăvind apele, izvoarele lăsate de Dumnezeu, pentru totdeauna. O crimă. O crimă! Un plan economic diabolic. Rugăciune la Dumnezeu ca să-i oprească din răutatea lor”.

„Copiii sunt ameninţaţi. Li se distrug simţămintele morale”

Arhiepiscopul Sucevei s-a arătat îngrijorat şi de soarta copiilor. „Copiii sunt ameninţaţi. Li se distrug simţămintele morale. Mintea se distruge prin aparatele la care privesc şi citesc, cum ştiţi prea bine, mai bine decât mine. Toate fapte… care sunt crime. Cuvintele mele sunt foarte aspre şi mulţi vor spune: <Cum e posibil ca un episcop să adreseze aşa cuvinte dure în faţa conducătorilor de astăzi din ţară şi din Uniunea Europeană?> Sunt dure pentru că faptele lor sunt diabolice”.

„Când diavolul pune gheara pe sufletul omului, îi întunecă mintea şi se petrece ceea ce se petrece”

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a comentat şi faptul că în aceste zile s-a anunţat scumpirea energiei electrice şi în Parlamentul României au avut loc discuţii despre căsătoriile între homosexuali. „Cum să-i credem pe ei că vor aduce binele? Numai răul! Totul se otrăveşte, şi apa, și alimentele, şi, mai ales, sufletele noastre. Sub protecţia legii parlamentare… păcatul pe care Dumnezeu l-a pedepsit cu foc şi pucioasă în Sodoma, păcatul sodomiei. Lumea se înmulţeşte prin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Aşa a rânduit Dumnezeu. Citim în Sfânta Scriptură, în Vechiul Testament, că Dumnezeu, văzând că nu e bine ca omul să fie singur,i-a făcut un tovarăș de viaţă: o femeie! Nu i-a făcut un bărbat! Dar când diavolul pune gheara pe sufletul omului, îi întunecă mintea şi se petrece ceea ce se petrece. Să avem credinţa neclintită că ei se vor risipi, și noi trebuie să rămânem tari în credinţa noastră, fără să-i urâm. Fără să-i urâm! Nu, nu-i urâm, ci le urăm şi le dorim întoarcere la calea cea adevărată, la credinţa în Dumnezeu”.

sursa: Daniela MICUŢARIU

sursa: monitorulsv.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Paradoxal, cu tot materialismul sau declarat, societatea “comunista”, e de esenta mult mai apropiata de mesajul biblic. Raiul nu prea are cum sa fie capitalist, bazat pe tot felul de inechitati si exploatare nemiloasa, desi multi au incercat (manipulativ) sa ne faca sa credem asta… O astfel de societate, in plina “evolutie”, te duce cu gandul mai degraba la altceva.

  • intre capitalism si crestinism diferenta este mai mare decat intre comunism si crestinism (atentie, prin crestinism nu se intelege acordarea de favoruri bugetare bisericilor!)

  • CRED CA IPS AR TREBUI SA SE OPREASCA SI ASUPRA TAXELOR DE INTRARE SI FOTOGRAFIERE DE LA SFINTELE MANASTIRI,INCLUSIV PUTNA,CARE NU FAC DECAT SA INGRADEASCA ACCESUL CREDINCIOSILOR LA SFINTELE LACASURI ORTODOXE !

  • Socotiți ca vi se ingrădește accesul la sfintele lăcașuri ortodoxe dacă vi se cer bani la intrare, ori pentru a fotografia? Ce spuneți,fraților ceștini? Dar v-ați pus intrebarea cu ce se intretine cel putin curațenia din incinta bisericilor, dar alte checltuieli necesare. Din mesalul IPS Pimen nimic n-ati inteles?…Fie-va ignoranța iertata!

  • IPS Pimen a colaborat cu securitatea. Are autoritatea morala sa vorbeasca? Biserica este rasfățata actualului regim si plănge cu lacrimi de crocodil. E cea mai profitabilă afacere din Romania. În cine să mai avem încredere?

  • Biserica a pactizat mai mereu cu statul, de altfel, aceasta este o institutie a statului (nicidecum o institutie divina) si lucreaza, normal, in folosul statului. Acum, cand pericolul de disparitie a statelor nationale a devenit efectiv, dumnealor e normal sa se simta amenintati. Parerea mea sincera e ca-i doare-n cur (scuzati expresia) pe cei din BOR de suferintele poporului roman. Cheltuiesc miliarde pe o amarata de cladire in loc sa finanteze din acesti bani spitale, orfelinate sau aziluri de batrani.Acum, cand pericolul pierderii privilegiilor bate la usa lor, incep sa faca valuri. La alegeri au indemnat populatia sa voteze pe unul si pe altul in functie de interes, iar acum realizeaza ca au luat teapa.Asa ca Dumnezeu sa ne ajute, ca popii deja ne-au ingropat!

  • Mie, ca cetetean( adica un om util cetatii) si ca un bun crestin( scuzati-mi aroganta) mi s-a parut dintotdeauna util sa contribui cu bani pentru repararea sau utilarea scolii, bisericii sau spitalului de care apartin. La spital e mai greu sa intervii pentru a contribui concret cu ceva, dar la scoala sau biserica e simplu, se poate face mereu ceva concret care sa fie mai apoi de ajutor celorlalti cetateni.Mi s-au parut intotdeauna bani cheltuiti cu folos si niciodata nu mi-a parut rau. Contribuiti responsabil si nu va va parea rau