Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Întâlnire în Transilvania între separatiștii din secuime și găgăuzii din Basarabia

Liderul provinciei autonome Găgăuzia din Republica Moldova, başcanul Mihail Formuzal, urmează să viziteze, în luna octombrie, aşa-numitul “Ţinut Secuiesc” din România, zonă care îşi revendică autonomia teritorială faţă de administraţia de la Bucureşti, informează portalul Publika.md. Astfel, Formuzal se va întâlni cu primarul localităţii Târgu Secuiesc, Tiberiu Bokor, şi cu preşedintele consiliului local, Biro Levente.

Anterior, Consiliul Naţional Secuiesc, o organizaţie secesionistă maghiară din Transilvania, a expediat un mesaj conducerii enclavei autonome găgăuze din Republica Moldova, în care propunea ca aceste două structuri să coopereze intens.

Consiliul Naţional Secuiesc este o organizaţie politică din România care pretinde a reprezenta interesele secuilor. Conform paginii de internet a organizaţiei, CNS doreşte “autonomia ţinutului Secuiesc, după modelul catalan”, “în conformitate cu prevederile documentelor internaţionale şi cu practica în acest domeniu din statele Uniunii Europene”, însă dispoziţiile din Constituţia României (art.30, al. 7) prevăd că incitarea la separatism administrativ teritorial este interzisă de lege.

Găgăuzia este din 1994 o regiune autonomă din sud-vestul Republicii Moldova, locuită preponderent de găgăuzi, un popor vorbitor al limbilor turcice şi apropiat cultural de turci, însă de confesiune crestină ortodoxă. Regiunea are propriul guvern şi parlament. În ultima perioadă tot mai multe cercuri influente din regiune încearcă să obţină o autonomie mai mare faţă de guvernul de la Chişinău sau chiar independenţa Găgăuziei.

sursa: basarabia91.net

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu