Politică

ILIE SERBANESCU, SCRISOARE CUTREMURATOARE A UNUI FOST MINISTRU DE FINANTE despre cum au fost jefuiti ROMANII

descărcareFostul ministru de finante, analistul economic Ilie Serbanescu trimite o Scrisoare deschisă către bucureșteni și toți românii, de un dramatism rar intalnit:

Dragii mei concetățeni, sînt și eu, ca și dumneavoastră, un locuitor al acestui îndrăgit oraș . Aici m-am născut, mi-am petrecut copilăria, mi-am făcut studiile și am muncit pînă cînd am ieșit la pensie. Am muncit 42 de ani din care 22 pentru propășirea socialismului și 20 pentru dezvoltarea capitalismului și a democrației de la care am sperat mult mai mult . Acum sînt la pensie . Să nu credeți cumva că m-am pricopsit . Îmi petrec anii chivernisind banii de pensie în primul rînd pentru plată facturilor.

Știți și dumneavoastra, poate mai bine ca mine, că viață de bucureștean te obligă la folosirea unor servicii și facilități publice indispensabile cum ar fi curentul electric, gaze, apa curentă, cablu tv, internet, telefon și cîte altele. Tot uitindu-mă prin facturi am observant un lucru pe care aș vrea să vi-l împărtășesc și dumneavoastră. Și anume că eu, ca și dumneavoastră, plătesc apa la o companie numită Apa Nova care e o companie frantuzească dar îmi vinde apă românească pentru că, cu siguranță, nu o aduce din Franța. Deci eu, atunci cînd fac duș sau cînd îmi fac un ceai, îl fac cu apă românească, dar banii mei pleacă în Franța. Curentul electric îl plătesc la o companie italiană numită Enel.

Deci, cum am aprins un bec, am deschis o supapă prin care banii mei se scurg în Italia. Sînt convins că nici Enelul nu-mi vinde curent italian. Gazul metan îl plătesc la GDF Suez (Gaz de France Suez), firmă tot franțuzească ce îmi vinde mie și multor altora gaz metan românesc, dar banii noștri pleacă la Paris să se integreze în UE.Telefonul, indiferent că-l plătesc la Romtelecom, Vodafone, Orange sau Cosmote, cum deschid gura să zic ceva la telefon, cum îmi mai zboară din portofel niște bani către zări străine. Cablul TV și internetul le plătesc la RCS & RDS. Ăștia, mărturisesc că nu știu de unde sînt dar am auzit că patronul lor, pe nume Zoltan Teszary, locuiește la Budapesta și nu știe nici el dacă mai e român sau European. Ce să va mai spun că, dacă bag benzină în rezervor, m-am integrat și cu mașina în Europa, că nu mai e în tot Bucureștii un PECO românesc. Ferească Dumnezeu de vreun împrumut la bancă, pe care mărturisesc că nu l-am făcut, dar sînt sigur că mulți au fost nevoiți să-l facă și acum plătesc dobînzi grele și comisioane către bănci străine fiindcă în București,în afară de CEC, nu mai e nici o bancă românească.Deci ne integrăm cu succes și în sistemul financiar European, cu portofel cu tot. Dacă umplem coșul cu merinde la supermarket, pentru îndestularea familiei, iarăși aruncăm cu banii peste mări și țări fiindcă marfă e aproape 90% de import.

Deci cam astea sînt urmările politicii de privatizare a celor care au condus țara în ultimii 24 de ani. Am fost predați la pachet, pe post de consumatori captivi, unor companii străine care ne calculează prețurile în euro, deși noi sîntem plătiți în lei! Pe facturi prețurile cresc fără să ne întrebe nimeni, deși noi avem un contract cu fiecare din aceste companii de utilități.

Cît mai poate dură o asemenea hemoragie financiară? Dar să știți că situația asta nu e specifică doar Bucureștiului. Ea se regăsește în toate marile orașe din țara . Toată lumea consumă și nimeni nu mai produce nimic, iar banii românilor se scurg în afară țării. Pagubele sînt uriașe! Au dispărut, în ultimii 24 de ani peste 1200 de întreprinderi productive: fabrici,uzine,combinate,cooperative, sisteme de irigații
și cîte altele! În România, primul război mondial + al doilea război mondial + cutremurul din 1977 nu au distrus 1200 de întreprinderi. Politicienii ultimilor 24 de ani au reușit performanța! Nici bomba de la Hiroșima + bombă de la Nagasaky nu au reușit performanță asta, e dovedit statistic .Deci politicienii noștri din
ultimii 24 de ani sînt mai răi că bomba nucleară. Nu mai vorbesc de recordul de a crește datoria publică la 20 miliarde de euro.I-au spus datorie publica, deși nu ne-au întrebat pe noi, poporul, atunci cînd au contractat-o, dar ca să fie siguri că e datoria noastră, a poporului și că noi o vom plăti… noi și nepoții noștri!

Cît mai poate dură o asemenea situație? Ce fel de țara vom lasă noi moștenire copiilor și nepoților noștri?! Mulți dintre ei caută de pe acum să-și facă o situație prin alte țări. Cifre neoficiale spun că vreo 4 milioane de tineri români muncesc în străinătate și din generațiile care se ridică mai toți vor să plece, fiindcă este o
adevărată performanță să-ți găsești un loc de muncă în țara ta.

Nimeni nu cere de pomană. Toată lumea dorește un loc de muncă ! Fără producție autohtonă de bunuri, doar cu consum și servicii și alea livrate de străini vom pieri ca țara și ca neam în cîțiva ani de zile. Acest lucru trebuie să înceteze și România să-și recapete controlul asupra serviciilor publice și asupra întregii economii! Serviciile publice sînt afaceri cu clienți captivi. Ele trebuie să fie în mînă românilor, a statului român, altfel ne vom trezi cu prețuri din ce în ce mai mari!

Dumnezeu să ne lumineze mintea! În caz contrar vom trage apa la București și vom face plata la Paris, ca și pînă acum!

Sursa: Hot Info

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Așa este, măi nea Serbanescule, dar dacă nu predam necondiționat bogățiile occidentului, nu mai patrula NATO prin România să ne apere de ruși. Oricum statul nu redistribuia bogăția în beneficiul populației. Foloseau canalele cunoscute de drenare a banului public către conturi private. Ce noi suntem Norvegia unde Fondul Suveran a acumula vreo 600 de miliarde de euro? La noi se fură băi nea Ilie, nu te-ai prins până acum?

  • Am un respect fara egal pentru Ilie Serbanescu ! Este unul dintre acei romani pe cale de disparitie ,asezat,cinstit si atît de roman… Multa sanatate si viata lunga domnule Serbanescu !!!

  • Dta ai fost MINISTRU DE FINANTE AL ROMANIEI. Buna Dimineata! Te-ai luminat in sfirsit!

  • • Kilowatul pleaca de la ei cu 15 bani si ajunge cu 50 la noi Dupa ce il trece prin cateva apartamente-sedii de firme de baieti destepti
    Acum inteleg de ce comunistul Muammar al Ghadaffi putea sa dea curentul electric GRATIS poporului LIBIEI.Cand inteleg ce japca baga porcii capitalisti pe carca romanului
    • Capitalismul si NOM sunt doar escrocheria prin care baietii destepti se mufeaza si DIJMUIESC la resursele si necesitatile popoarelor.PA-RA-ZITI !!!!! Datorita acestei interpuneri a sacalilor ni se scumpesc artificial TOATE RESURSELE.Problema e una singura: pana cand sa mai cumparam resursele NOASTRE de la sacali ???? Cum gandim,fraaaatee ????? DA ! Capitalistii sunt “someri de lux”.Ei nu muncesc NICIODATA. Ca sa va dati seama cat de imorala si inechitabila si anacronica este aceasta clasa de paraziti : insasi principiul de capatai al capitalismului este acumularea NELIMITATA de capital,indiferent de factorul uman-forta de munca sau de respectul si grija pt. resursele si echilibrul planetei.Acumularea inconstienta,irationala,iresponsabila si CRIMINALA de capital adica bani de plastic.Si metoda de realizare a BOGATIEI acesteia NELIMITATE este “VALORIFICAREA”. Mi-i groaza sa si scriu acest cuvant.Pentru ca stiti la ce se refera ??? Ei bine : valorificarea muncii …ALTORA !!!!
    Care capital …NICI MACAR NU RAMANE IN ROMANIA,ptr. a fi reinvestit.Merge in off-shorre-uri din Cipru si in profit la bugetul Angliei si al altor sedii ale “actionarilor” Illuminatti. http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+cu+incetinitorul/ELECTRICITATE+FACTURI+ENERGIE+ELECTRICA+TAXE

  • Domnule Serbanescu, cu tot respectul, ati fost ministru in guvernul care a inceput privatizarile si ati dat chix. Nu va plang pentru ca aveti o pensie bunucica la care altii nici nu viseaza si va mai rotunjiti veniturile frumusel dindu-va cu presupusul pe la televiziuni. ASA CA LASATI LACRIMILE DE CROCODIL CA NU TINE.

  • http://stopttip.ro/ Informati-va despre demersurile la nivel European. Corporatiile vor sa ia controlul asupra tuturor. Numai este mult :( Vedeti ce (mai) putem face! Informati-va! Informati-i si pe ceilalti! Implicati-va!

  • D-le Serbanecu va urmaresc cu multa consideratie si simpatie de cate ori apareti pe TV.
    Intamplator am avut ocazia sa vorbesc cu CFO de la MITAL Galati la 2 ani de la privatizare. Mi-a spus ca le-au trebuit nu mai mult de 14 luni de zile sa revoce in instante atat contractele capuselor romanesti pe aprovizionare cat si pe cele ale celor pe livrare – in si din combinatul ala nu intra si nu iesea nimic fara sa fie dijmuit.
    Si au putut, la putin timp dupa aceea, sa declare oaresce profit si sa-si plateasca datoriile curente la buget (dari pe salarii, etc.).
    Dintr-o gaura neagra au adus-o la lumina, bine-nteles cu protejarea interesului lor (export de profit, etc.)
    Aia era situatia in late 90s si inceputul anilor 2000, mi se pare corect ca atat NATO cat si UE ne-au cerut sa privatizam catre capital extern aceste gauri negre.
    Aveti perfecta dreptate cu privire la unde am ajuns, dar ma intreb: daca nu urmam acest drum, nu cumva eram in aceeasi situatie ca in anii aceiea, sau poate chiar mai rau?

    N-am absolut nici-un raspuns la intrebarea asta, tot ce vreau sa subliniez e ca poate merita sa ne aducem aminte de la ce hotie romaneasca generalizata am plecat. Nu sunt sigur ca viata ar fi fost mai ieftina (facturi utilitati) cu capusele romanesti asezate pe societatile astea.

    Cu deosebit respect.

  • Are si nu are dreptate….da o mare parte se duc peste hotare dar ce ne incalzeste ca alta parte se duc in buzunarele multor hoti din tara ….Dl Serbanescu spune de Apa Nova ca exploateaza “bucurestenii” …fara a spune si de celelalte “regii” de apa , care desi inca ale statului jegmanesc cetatenii din alte orase…la Bucuresti pretul la apa este pe undeva pe la 1,2 euro ….dar la Constanta sau la Pitesti trece de 2 euro iar aici nu totul este al statului si statul jegmaneste constantenii si pitestenii…deci tot aia….dl Serbanescu ne induce in eroare ….
    aruncand vina pe privatizare …nu asta a stricat ci faptul ca NU am avut si nu avem oameni care sa conduca tara dar sa le si pese de ea….si de noi concetatenii lor…de ce nu spune dl. Serbanescu de Uzinele Dacia Renault si de catastrofa Aro ?
    Nu cumva incearca sa ne pacaleasca ….???? Parerea mea este urmatoarea cine a privatizat cu gandul de a distruge prim,ind pentru acesta si sponsorizari de la dusmanii de decenii ai tarii aceia sunt principalii vinovati ….ii puteti vedea la conducerea tarii si acum….PSD -ul fostii securisti care erau “invatati” la scolile de partid ca cetateni tarii, compatriotii lor sunt niste viermi, fiinte abjecte care trebuiesc exploatati furati mintiti …nu asa ne trateaza Ponta si Tariceanu …nu ei acum se dau de gol …afirmand ca ne predau la rusi ….????
    Asta trebuie discutat si analizat ….
    DD

  • Ai dreptate Daniel.
    Domnul Serbanescu de mult timp incearca sa ne deschida ochii asupra realitatii triste din Romania. L-am ascultat la Parlament cand a fost dezbaterea depre gazele de sist si acum vad cata dreptate a avut.
    Din pacate noi suntem inca ignoranti, ascultam ne deranjeaza dar nu facem nimic pentru a-i opri pe acesti hoti de teapa lui Ponta, Tariceanu, Nastase si multi altii care nu au nici frica de lege si cu atat mai multa de forta societatii civile care se afla inca in stare latenta.
    Daca romanii vor intelege ca sunt vinovati pentru tolerarea acestor hoti si tradatori de neam vor salva Romani, iar daca NU in scurt timp Romania va fi o amintire frumoasa pentru FOSTUL POPOR ROMAN.
    Nelu

  • Ilie Serbanescu tota ziua e la latrina3 nu prea am incredere in el ,el a uitat ca politicieni romani au distrus industria.UE ne avertizase sa nu subventionam industria ea trebuie sa mearga pe profit ca asa e normal intr-o economie de piata.Romania a vindut industria care provoca pierderi ca tot politicienii o furau.Serbanesu e nostalgic dupa comunism si e impotriva UEsi America ca si latrina3 ,de ce credeti ca il invita toata ziua,de ce credeti ca hotii astia de comunisti de la PSD vor regim ca la rusii pentru ca acolo hotii conduc tara si nimeni nu le face nimic

  • Oare Romania este departe de Grecia?
    CE-I DE FACUT?

    PENTRU O LUME NOUA, MAI BUNA!
    Gandindu-ma la binele general, al poporului nostru, eu unul imi doresc sa traiesc intr-o societate noua, umanitara-progresista-meritocrata, pusa in slujba omului, pentru om si nu impotriva lui!
    Insa oare suntem lasati?
    Si apoi cu cine sa faci aceste schimbari?
    Toti cei care au fost in varf au fost pusi pe jaf si pe distrugere totala a economiei tarii, a valorilor autentice nationale si a spiritului romanesc!
    Asa ca trebuie schimbat mai intai omul Rau, Hot, Lacom, Mincinos, Parsiv si fara Dumnezeu si abia dupa aceea mai vorbim despre, pana atunci…

    DORIM SCHIMBAREA?
    DORIM SA AVEM AICI LA NOI ACASA CONDITII DE MUNCA SI DE TRAI SIMILARE CU CELE DIN TARILE DEZVOLTATE DIN VESTUL EUROPEI?
    Daca NU ne place cum este construita societatea in care traim si dorim sa o schimbam in bine, atunci trebuie sa schimbam mai intai in bine omul care sta la baza societatii, pentru ca societatea in care traim este formata dupa chipul si asemanarea omului care o guverneaza si care provine din popor, astfel ea este buna sau rea dupa cum omul este bun sau rau.
    ATENTIONARE PENTRU HOTI, LACOMI SI EGOISTI!
    Cei care-si vand constiinta, tara si sufletul pentru bani, putere si avere, pierd tot ce au mai sfant: credinta, sanatatea, familia, timpul, pacea si linistea atat cea pamaneana, cat si mai ales cea vesnica!
    Hai Romania ca se poate!
    Trebuie doar sa vrem sa ne debarasam de omul fara caracter, rau si violent, hot, lacom, parsiv si fara de Dumnezeu!

    Miracolul Islandei, tara care a iesit din criza fierband in suc propriu
    http://www.ziare.com/economie/criza-financiara/miracolul-islandei-tara-care-iesit-din-criza-fierband-in-suc-propriu-1194127

  • Sa facem MAREA UNIRE si tara noastra sa se numeasca DACIA,deoarece noi ca si popor numit roman traim intr-o mare minciuna nationala si de aceea trebuie sa ne redescoperim mai intai identitatea nationala si astfel sa ne amintim ca nu ne tragem de la Roma si ca unii dintre noi, majoritari la numar suntem de fapt urmasii dacilor si ca atare suntem aici pe aceste plaiuri dintotdeauna, iar apoi dupa ce tara noastra se va numi din nou DACIA sa redefinim niste notiuni precum: demnitatea nationala, cinstea-onestitatea si respectul si in final sa infrumusetam caracterul omului care sta la baza societatii si o defineste.
    Dupa educatie sa facem putina ordine asa cum face taranul fara prea multa scoala, dar gospodar in gradina sa, care se ingrijeste de plantele care dau rod bogat si le pliveste pe cele care dauneaza recoltei si in final sa apelam si la disciplina.

  • Ar fi mult mai corect ca Dl. Ilie Serbanescu sa-si asume parte din vina celor care au adus Romania in acest stadiu deplorabil, daca ar fi un bun roman, in primul rand pentru ca a fost ministru de finante, deci a participat activ la viata politica a Romaniei in perioada cand s-au distrus atatea fabrici si uzine, iar in al doilea rand pentru ca face parte din generatia celor care au votat acei politicieni care au condus tara spre prapastie. Dar se pare ca este un las, si prefera sa se planga, ca majoritatea romanilor, stand cu mainile incrucisate si spunand doar “Desteptati-va romani!” Romania nu mai are nevoie de asa ceva, este prea tarziu pentru asta. Are nevoie de o solutie de iesire din gaura neagra, de un program de tara adevarat, nu doar de promisiuni sterile si nu in ultimul rand de implicarea in politica a romanilor adevarati, cu caracter, cu minti luminate si patrioti. Daca ne complacem in a sta deoparte si a ne deplange soarta nu vom rezolva nimic. Va recomand sa va informati si sa aflati ca exista initiativa in acest sens: http://partidulpoporuluibacau.blogspot.com.es/