Politică

Ilie Serbanescu: “Bucureştiul va pierde Ardealul! N-a făcut nimic să-l păstreze. Nu-l va pierde în luptă, în faţa superiorităţii adversarului. îl va pierde în linişte, pe Facebook!”

descărcareO problemă pe care agenda prezidenţială n-o va putea ocoli este legată de procesul  nerecunoscut public al “reconfigurării” orbitei economice a Ardealului. în spaţiile fără graniţe economice – precum este şi UE – regiunile orbitează economic în mod obiectiv în jurul polilor de putere economică existenţi sau în dezvoltare, indiferent de graniţele politice. Pentru Ardeal, Bucureştiul este cel mai slab pol de putere economică din zonă.

Budapesta şi Viena sunt mult mai puternice şi mult mai aproape. În plus, de ani de zile, Bucureştiul parcă face tot ce este posibil pentru a se depărta de Ardeal, evitând pur şi simplu să construiască o arteră de comunicaţie modernă (autostradă, drum expres) care să treacă munţii fie spre Braşov, fie spre Sibiu. În tot acest timp, Ardealul s-a apropiat de Ungaria/Austria, autostrăzile venind dintr-acolo spre graniţele României şi din Ardeal înaintând spre Vest.

Bucureştiul este tot mai izolat. Investiţiile străine, atâtea câte sunt, se cantonează în Ardeal, nici n-au prea auzit de Moldova sau Oltenia. Iar investiţiile germane – pe a căror “invazie” se mizează în condiţiile venirii la putere a lui Iohannis – se opresc toate la arcul carpatic. Câteva zboruri săptămânal leagă Timişoara sau Clujul de Bucureşti, câteva zeci de zboruri săptămânal leagă aceste oraşe de Budapesta, Viena, Franktfurt. Si politicul urmează până la urmă economicul!

“Desprinderea” politică a Ardealului de Bucureşti este probabil o chestiune doar de timp! Sorocul poate cădea în timpul mandatului actualului  preşedinte. Pe fond n-are vreo importanţă că acest preşedinte este un etnic minoritar. Poate că tocmai acest lucru va fi un impediment în calea “desprinderii”, căci dl Iohannis va fi “apăsat” oricum de faptul că dacă aşa ceva se întâmplă cumva, s-ar întâmpla pe vremea unui etnic minoritar, deşi Ardealul l-a adus pe domnia sa, prin vot, în fruntea ţării şi nu ştim ce aşteaptă exact Ardealul de la domnia sa!

Poate aşteaptă chiar “desprinderea” de Bucureşti, întrucât teza principală a etnicilor români majoritari din Ardeal, şi nu a altcuiva, este că ei muncesc şi le toacă banii miticii de la Bucureşti! Dar, evident, o desprindere politică a Ardealului de Bucureşti depinde în esenţă de contextul internaţional şi de aranjamentele, de acum în negociere, dintre marile puteri.

După cum s-a dovedit, Bucureştiul este un simplu spectator. La orice! Detaşarea Ardealului nu va face excepţie! Bucureştiul şi-a cedat străinilor resursele naturale, industriile, banii, băncile, pădurile, pământurile. Care este deosebirea de va ceda şi niscai teritorii?! Cu numele evident, căci faptic controlul economic a fost cedat demult! Bucureştiul va pierde Ardealul! N-a făcut nimic să-l păstreze. Adevăratul păcat este însă că nu-l va pierde în luptă, în faţa superiorităţii adversarului. îl va pierde în linişte, pe Facebook!

Autor: Ilie Serbanescu

Sursa: Jurnalul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Au murit atitia oameni pt. reintregirea tarii si acum sa o pierdem din cauza unor iresponsabili si tradatori aflati la putere pusi pe imbogatire, nu este destul ca au vindut aproape toata tara si romanii muncesc prin alte tari in loc sa stea romanul in tara lui, UE si SUA au impus politicile lor si la noi au prins din cauza unor oameni certati cu legea lui Dumnezeu.

  • Nu cred ca “Bucurestiul va pierde Ardealul”, ci cel mult Ardealul va castiga Ungaria :v

  • Mare mirare…pai din toata istoria Romaniei mari, mici sau deloc, Bucurestiul a controlat Ardealul in adevaratul sens al cuvantului, doar pe vremea comunistilor ! Sa nu credeti ca Ardealul are vre-o dragoste sau respect fata de Bucuresti ! MITICILOR.

  • Dupa marea pacaleala din Decembrie 1989,Romania a fost in deriva, factori de putere si decizie interni, cred ca au cunoscut decat planul de debarcare al incomodului “dictator” Nicolae Ceausescu. Cert ieste ca odata cu inlaturarea lui Nicolae Ceausescu sa impus Romaniei nu numai “eliberarea” de sub ideologia comunista si trecerea la capitalism,dar Romania a intrat sub sfera de influenta a occidentului in special a SUA. Dupa democratizare,am observat cu toti cu trecerea fiecarui an in “democratie” ca independenta si suveranitatea Romaniei sunt diminuate sub masca unor sloganuri precum integrare europeana,integrare nord atlantica,privatizare,restructurare,deschidere. Cert este ca am fost colonizati de catre occidentali,cuceriti la “masa verde”, pacaliti cu margele,”reprezentanti” nostri corupti cu whisky,cafea solubila,tigari Kent si imunitate la jaf.Colonizarea romaniei sa realizat in etape, mai intai ideologic,apoi militar si economic.
    Colonizarea ideologica sa realizat sub masca luptei anticomuniste,sa indus romanilor ideia ca tot ce sa realizat sub comunism in special sub regimul NATIONAL-COMUNIST al lui Nicolae Ceausescu nu este fiabil in “democratie” si “economia de piata libera” si trebuie distrus si inceput de la zero(teoria distrugeri constructive).Romanii au adoptat neoliberalismul impus in ani60- 70 prin lovituri de stat de catre SUA in america de sud, rezultatele nu au intarziat, din producatori am devenit piata de desfacere si furnizori ieftini de materii prime brute si forta de munca mai mult decat ieftina occidentului.Saracia extrema,criminalitatea organizata,analfabetismul,primitivismul religios,somajul cronic,restrictionarea financiara a celei mai mari parti a populatiei la asistenta medicala, nu au intarziat sa apara sub neoliberalismul eliberator a tot biruitor.Am renuntat la industria nationala de aparare(armament), am restructurat armata,am taiat la fier vechi armamentul,fara al inlocui,am pastrat decat trupe de parada cat ne-a impus Nato,fara a tine cont de necesitati si pericole.Am sacrificat armata si sa aceptat tratate umilitoare sa ne integram in NATO.In fap am fost o tara cucerita si dezarmata,fara a se trage un foc de arma. Istoria ne arata ca civilizatorii in colonii dupa ce se plictisesc de exploatat se joaca cu rigla si creionul pe harta,hotarand formele granitelor in coloni.

  • ARDELENII SAU TRANSILVANENII SUNT SCARBITI DE BUCURESTI SI DE POLITICIENII DE CACAT CARE SUNT ACOLO SI CARE-S DIN ARDEAL ! CATE S-AR FI PUTUT FACE DACA NU S-AR FI FURAT ATATA ? VA DATI SEAMA CE SUS ERAM NOI CA TARA DACA CEI CARE NE CONDUC DIN 1990 SI CEI DE ACUM NU AR FI FURAT SI AR FI FOST ADEVARATI PATRIOTI ? ROMANII DIN COVASNA SI HARGHITA AU FOST UITATI DE BUCURESTI SI ATUNCI ESTE NORMAL SA NU-I MAI VREM NICI NOI ! IN AFARA DE ASTA EU CONSIDER CA PROSTUL MANAGEMENT AL CELOR DE LA BUCURESTI NE TINE PE LOC SI NE FACE DE RAS IN TOATA EUROPA !! DOMNUL ILIE SERBANESCU ARE PERFECTA DREPTATE ! SI ” DACA VOI NU NE VRETI , NOI DE CE SA VA VREM ” !!! TREZITI-VA TAMPITILOR DACA MAI VRETI CA ROMANIA SA FIE STAT NATIONAL UNITAR INDIVIZIBIL ! STITI CA NULTI MAGHIARI ISI DORESC SA VINA RUSII PESTE NOI PENTRU CA ASA VOR AVEA AUTONOMIE ??? O TAMPENIE MAI MARE CA ASTA NICI NU SE PUTEA SCORNI , DAR ASA DORESC MULTI SA SE INTAMPLE PENTRU CA SE CREDE CA PUTIN I-AR FI PROMIS LUI ORBAN TRANSILVANIA !!! ASA CA SCOATETI-VA CAPUL DIN CUR SI DESCHIDETI OCHII BINE DACA VRETI SA FACETI CEVA PENTRU TARA ASTA !!!

  • Daca iesea Ponta, riscul de secesiune exploda! Asa lucrurile stau mai relaxate. Desigur ca noi ardelenii ne dorim regionalizare si administrarea resurselor noastre, dar asta nu inseamna secesiune, poate chiar sa fie benefic pentru toti (responsabilizare). In cel mai rau caz (pentru voi) vom asista la transilvanizarea Romaniei :)) Stati voi linistiti, strabunicii nostri au facut Marea Unire dintr-un principiu maret, si noi nu am uitat asta! Plus ca, daca tot zicea cineva mai sus, noi vedem ce se intampla in Ungaria (sa nu mai zic de Ucraina) si nu e prea atragator!

  • domnule serbanescu problema e si de identitate pur si simplu multi din Transilvania nu se pot iden-tifica ca cetateni romani multi din-tre noi iubim Transilvania si no-i ne identificam cu Transilvania occidentala si cultura ei aici apare ruptura din-tre V si S tari apoi falsificarea istoriei Transilvaniei care nu aduce ni-mica bun de exemplu asa zisa unire pu-teti sami spune-ti data în care Transilvania si-a anuntat in-dependenta de Ungaria ? sa-u câ-nd în Transilvania sa facut referendum pentru asa zisa unire cu romania ? eu va spun ca nu a existat o unire ci a fost o anexare a Transilvaniei la romania cu ajutorul tarilor în-vingatoare în primul razboi mondial Ungaria a fost pur si simplu rupta în doua în 1918 sa fi fost în-tre 50 de-mi oameni sa-u 100 de-mi oameni prezenti la Alba Iulia acei oameni nu re-prezentau toata populatia Transilvaniei apoi nu ne place men-talitatea celor de peste carpati si ni-ci cultura lor multi din-tre noi sa-u vazut colonizati si cel ma-i grav Transilvania î-si pierde identitatea si istoria prin falsificarea ei de aici pleaca toate problemele

  • Va felicit D-nule Serbanescu,va urmaresc cu interes si tot ce spuneti si scrieti este adevarat si se implineste.Din pacate.
    Sunt din Tg-Mures,stiu din decembrie 1989 si mai cu seama din 1990 ca nu vom scapa de cizma ungureasca. In cea mai mare sau in totalitate din vina noastra .
    Din pacate greul il ducem ardelenii.Pentru pacea cu ungurii,ne-am umilit si le-am vorbit limba.Va multumesc.

  • Ca raspuns la comentariul de inainte:

    Transilvania nu are treaba cu Ungaria. Asta sa fie bine intelesa ! Istoria regiunii este lunga si foarte buna in cele mai multe cazuri.

  • Într-adevăr, există pericolul relevat în articol. Am ajuns aici pentru că,din pacate, în politică s-au adunat indivizi dubioşi, fripturişti, oportunişti de toate nuanţele sau de o insuportabilă mediocritate. În faţa marilor provocări prilejuite de schimbările specifice globalizării, România ar fi avut nevoie să fie condusă şi reprezentată de oameni de stat cu viziune, competenţi şi patrioţi. Păcat…
    Vă răspunde aici un ardelean din Cluj-Napoca, unul care ştie că Bucureştiul e capitala României şi care se mândreşte cu asta.

  • Daca Bucurestiul ii va pierde in acelasi timp si pe alde Kovesi, Morar, Zegrean sau Coldea, precum si posibilitatea de a se alege si cu alti Boci, Falci, Blejnari sau Klausjohannisi, as zice ca incepe sa semene c-un real castig. :)

  • Daca UE rezista, forma statului natiune s-a trait traiul.In aceasta perspectivavor fiinta Landuri, Sa speram ca vom putea pastra Landuri mari.

  • Ce nimeni(mai ales bucuresteanul) nu vrea sa recunoasca e ca : fara Ardeal,Romania este mort din punct de vedere economic.Si ce nu vrea sa recunoasca nimeni e ca : Romania este tara de teste pt UE,NATO si SUA. Orice lege este bagata pe gatul nostru,nu provine de la Iliescu,Basescu,acum Iohannis,ci de la aceste “organizatii” care cauta pacea in lume,si binele cetatenilor. Daca la noi merge legea,se va inplementa si la ei,daca da gres,noi murim de foame,ei vor cauta solutiile ca ei sa functioneze…(nu la/pt noi).Pana nu il infectez,nu pot sa caut antidotul. Germania de ce o duce asa de bine? In strainatate sunt de ai nostri,dar numai la stiri va “vrajeste” ca sunt luati peste picior si atacati si batuti si etc… De ce nu vin acasa,daca strainii se comporta cu ei ca si cu un rahat? Pt ca e propaganda mass-media. Noi cunoastem tara de la TV si o judecam ca atare. Tara deja este vanduta,si nu doar Ardealul.Dar Ardealul e cel care sustine tara din punct de vedere financiar! Biserica Catolica plateste taxe la stat,dar Biserica Ortodoxa nu… Research care e in majoritate si mai des televizat?

  • In istorie Tara Romaneasca A FOST Ungro-Vlahia, dar NICIODATA Bucurestiul nu a fost capitala Ardealului. Ceea ce se intampla de 93 de ani e o anomalie in care Ardealul a pierdut enorm.
    Miticilor, lasati in pace Ardealul sa se duca unde vrea el, si sa se dezvolte cum vrea, ca n-o sa reusiti sa-l tineti cu forta.
    In cel mai rau caz vom iesi toti in castig. Nu mai fiti parsivi si egoisti.

  • O intrebare:
    Cati oameni au murit pentru “eliberarea” Ardealului?
    Cei mai multi au murit pentru apararea Moldovei in ww1 si mult mai multi ardeleni au murit din cauza paranoiei aventuriste a lui Antonescu+gasca lui de legionari.
    Asta-i adevarul, din pacate.

  • Maestre, să fim serioși.Ardealul n-o să ” se dea” degeaba. Pentru un ” preț corect” miticii de la București , vor lega Ardealul cu fundiță și vor asigura și livrarea acolo unde va dori cumpărătorul.

  • Bucurestiul va pierde Ardealul?Sau Ardealul isi va castiga cu adevarat sansa de a ajunge un stat in stat.In genere nu exista o pierdere daca s-ar intampla acest lucru.Eu consider ca mai devreme sau mai tarziu cand se va dori o buna gestionare a prioritatilor din domeniul comercial se va ajunge cu siguranta si la acest pas.Din totdeauna Ardealul a fost si va ramane mult superior sudului ca atitudine civica si calitate a vietii.Foarte bine ca sudistii vor pierde legatura cu Ardealul.Din acel moment Ardealul va putea sa-si ia in maini propria bogatie si sa o gestioneze mult mai bine.Poate va ajunge Bucurestiul sa se roage de ardeleni sa primeasca unele produse care cu siguranta vor ajunge mai degraba la export decat pe mana celor care au distrus Romania de la butoane de-a lungul timpului.Si pana la urma nu e nici o pierdere vorba lui Einstein …”Nimic nu se pierde totul se transforma”

  • Problema e mult mai complexa si de durata.In era ilescu s-a dorit ridicarea nivelului de trai al Moldovei…etc ,pe seama promisiunilr voturilor electorale,dar in detrimentul Ardealului.Primul ,care a pornit sprijinul dezvoltarii zonale al Tansilvaniei a fost Boc cu toate relele lui,dar a facut-o.Intre timp ,masiv ,din anii 2000,lumea a plecat si nu mai vrea sa se-ntoarca la 3-400 euro venituri,atata timp cat cu toate cheltuielile socotite ,omul poate pune deoparte sau investi in Romania 3-400 de euro.
    Daca te duci cu masina prin Transilvania,vezi 70% din venituri reinvestite in multe case construite recent,chiar daca nu sunt terminate,dar facute cu intentia cladirii unui viitor mai sigur,in care extraterestrul cetatean i-si va putea fructifica modul de viata si profesionalismul invatat aici,afara.
    Ideea ca TRANSILVANIA va fi-ntradevar separat de mitocani,e reala,dar nu va depinde nici de Putin sau de Ungaria,de EU sau de Nato,ci pur si simplu de votul democratic al locuitorilor zonei.Ramane doar sa vina cineva hotarat,democratic si sa ridice mingea la fileu,ca din acea clipa nu va mai fi cale de intoacere .Trebuie s-o spunem, ca acea clipa multi o asteptam,ca sa avem si noi un locusor,o tara,in care indiferent de nationalitate sa fii privit egal,iar bunastarea sa domine in liniste viata fiecaruia……..asa cum o avem si acum,dar afara departe de casuta natala

  • Istoria din manuale e numai propaganda si trebuie complet rescrisa si apoi intrebati oamenii ce si cum vor in judetele lor.N-ati auzit? S-A DESTRAMAT UNIUNEA SOVIETICA!!!

  • Pasarea malai viseaza-inclusiv politrucii -printre care si insul-care au creiat un prejudiciu de mii de miliarde de euro Romaniei,plus cel mai mare exod din istoria omenirii.In toate razboaiele avute,Romania nu a pierdut,cumulat,cat au jefuit astia in 25 de ani.

  • @Sylvan

    Bre, “Ungro-Vlahia” isi incheie socotelile cu inaltimile lor angevine acu’ 700 de ani intr-un loc de-i zice Posada. Si-apoi sa nu crezi ca va tine careva cu forta – n-aveti decat sa faceti si voi ce-au facut miticii: sa va faceti o tara, sa-i castigati independenta, s-o faceti recunoscuta in lume si s-o bagati in ONU, NATO, UE si de-alde de-astea. Nu-i asa de greu; nici macar nu mai trebuie sa va lasati ciolanele pe la Plevna si Rahova asa cum facura miticii. Va tin curelele, bre, sau va trebui sa dau credit unora care acu’ 150 de ani umblara prin Transilvania si lasara scris pentru posteritate ce minunatii au vazut pe-acolo? Boner, de exemplu. Sau Crosse. Sau Paget.

  • @Intrigat
    Oare ce ar spune Basarab Voievod, aruncand privirea prin Valahia lui de astazi? Oare nu ar regreta ca a incheiat, atunci, “socotelile” cu dinastia franceza D’Anjou, si si-a cosntruit o tara care dupa scurt timp a devenit provincie turceasca, contribuind cu plata tributului, eunuci si fete minore la bunastarea sultanilor Inaltei Porti de pe malul Bosforului? Pentru ca, va place sau nu, ungurii nu au carat nimic de aici si au considerat intodeauna Ardealul ca “inima Ungariei”.
    Noi am avut O TARA, daca nu credeti, puteti sa-l intrebati pe Octavian Goga care a ajuns la Bucuresti si s-a considerat FARA TARA. Iar daca nici asta nu va convinge puteti sa-l cititi si pe marele Andrei Saguna (partea intai). Chiar si Avram Iancu a avut o tara, si s-a numit TARA MOTILOR, si n-a dus-o chiar asa de rau, daca a fost inmormantat cu funeralii nationale de catre autoritatile Austro-Ungariei, post revolutionare.
    Deci mai incet cu dezinformarea si invrajbirea etnica, pentru ca s-ar putea intoarce contra voastra, precum “revolutia” contra lui Ceausescu.

  • ai perfecta dreptate sylvan exact asta se în-tâmpla acum români nu sa-u prins ca treiesc în era in-formatiei si adevarul nu-l ma-i po-ti ascunde sub pres cu toate bubele lui de-sigur

  • @Sylvan

    Probabil Basarab Voievod s-ar uita in cartile de istorie si-ar zice: “Iaca, bre, romanii mei ajunsera precum kurzii!” intr-o lume fara Posada. Si-au mai ajuns si altii sa fie tributari turcilor, nu numai Valahia lui Basarab. Neamul lui Zapolya stie cine. :) Ba unii au mai ajuns si pasalac pentru vreo suta de ani. Da’ din cate mi-amintesc, nu turcii fusera aia care pusera de-un Fraterna Unio de toata frumusetea, pentru vreo 300-400 de anisori, nu mai mult. E nevoie sa continui cu versiunile germane si maghiare despre 1848 si Iancu raspandite prin scrierile occidentale? Documentati-va, v-am dat cheile, si-apoi reveniti sa va sustineti teza. Daca veti mai avea curajul. :)
    Lastly, pentru ca vorbirati de dezinformare si invrajbire etnica, un singur cuvant: lasati-ne in pace. Noi nu v-am facut niciun rau. Daca sunteti incapabili sa vedeti ca raul provine de la o gasca de politicieni care n-au mama, tata, tara, etnie sau regiune si ne invinovatiti pentru crima de a ne fi nascut la est sau la sud de Carpati sau pentru crima de a locui in Bucuresti, nu ne faceti trebuinta. Nu va tine nimeni cu sila. Plecati, faceti-va tara (una care sa si apara pe harti, if you please) si lasati-ne in pace. Vom fi o Romanie mai mica si poate mai saraca, dar mult mai demna si mai activa in jocul geopolitic european. Ca doar Marea Neagra ramane la noi. :)

  • @ Sebastian

    Nah, bre. Nu stat in stat, bre, ca doar n-ai avea chef sa-ti faca Bucurestiul in continuare politica externa sau de aparare. Fa-ti-o singur. Nu esti in stare? Ouch. Ah, si ca mi-am adus aminte. Cam de ce crezi matale ca se bateau Austro-Ungaria si Germania in antebelic pe cotele de export in Romania? Crezi ca mai incapi si tu pe langa ele? By the way, cu ele n-am granite. Cu tine, o sa am. :)

  • @Sylvan

    Ca sa va raspund la intrebare: 642.000 de oameni mobilizati pentru campania din 1916, 250.000 morti, raniti si disparuti, aprox. 40% din totalul mobilizatilor. Sursa: Barret M., “Prelude to Blitzkrieg”. Multumit?

  • @intrigat
    Domnul meu,
    Cunoastem mai bine, cred, istoria locurilor in care s-au ingropat stramosii nostrii decat voi, deci nu e nevoie de cheile voastre. Noi avem Cheile Turzii. Da, turcii au fost si in Ungaria, DA, au fost si in Transilvania si au lasat urme durabile, care denota o convietuire pasnica si prospera, dupa o crunta si tragica infrangere. Ajunge sa ne gandim la baile termale de la Budapesta, cetatea Timisoarei, Ada Kaleh, metalurgia din Banat, ortodocsii care spuneau ca “mai bine cu semiluna decat cu crucea”, si la faptul ca numele “Torok” (turc) e destul de cunoscut la unguri. N-avem a ne rusina nici de asta, iar cu ELIBERAREA de sub turci, ne si mandrim. Pentru ca la asta au contribuit multi ardeleni pe care istoria voastra (tinuta sub cheie) i-a trecut sub tacere.
    VOI, nu ne-ati facut nimic rau?? Dar cine sunteti voi? Sunteti un joc de umbre si lumini, amagitoare forme fara fond, asemenea politicenilor de care vorbiti. Daca nu-i Ceausescu, e Iliescu, daca nu-i Iliescu, e Ponta, iar daca nu-o Ponta musai sa-l alegem pe Johannis, numa sa nu se coaguleze autonomia Transilvaniei.
    Voi nu ne-ati facut rau??? Cand a fost in istorie, Ardealul in lumea a 3-a, cu aproape 2 milioane de emigranti tineri?? Va reamintesc ca de la 1919 pana in 2014 din Ardeal au plecat spre Bucuresti, in fiecare an CEL PUTIN 1 MILIARD de euro, fara nici un rezultat. Bani rispiti in “fanare”, ajunge sa-l intrebati pe Maniu, daca reusiti sa-l gasiti, (ca l-ati ascuns bine de tot).
    Si i-a uitati-va cum descrie Boner, Transilvania si nu va mai dati profesor, ca nu e cazul:
    http://adevarul.ro/locale/bistrita/la-pas-bistrita-1865-descrie-scriitorul-englez-charles-boner-micul-burg-sasesc-inima-transilvaniei-1_53ec74f60d133766a8457de2/index.html

  • De ce mintiti?
    Campania din 1916 n-a fost pentru “eliberarea” Transilvaniei, ci pentru apararea Bucurestiului si Moldovei. Adica a Romaniei. Cand s-a trecut la eliberarea Ardealului razboiul se terminase. Si pentru asta singura “victima” a fost regina Maria care s-a luptat la Paris cu primul ministru al Frantei.
    In episodul ocuparii Budapestei ( cand armata ungara era demobilizata)nici pana astazi nu se cunoaste bilantul pierderilor.

  • @N-avem

    N-aveti, intr-adevar. Dar ma bucur ca recunoasteti ca Fanarul a fost cel care-a ajuns pana la Buda si nu invers. Iar cat despre eliberari de sub turci, motivele de mandrie ale Romaniei au fost purtate pe frunte de regele ei, sub forma unei coroane de otel.

    Cine suntem noi? Suntem cei care ne-am incredintat soarta in mana lui Dumnezeu. Acolo unde e si acum. Cand a mai fost Ardealul sursa de imigratie ca acum? Cati bani au plecat din Ardeal si unde s-au dus? Intrebati-l pe Emil Boc. Intrebati-i si pe Vasile Blaga, Sorin Blejnar, Daniel Morar si Augustin Zegrean. Sau pe Cseke Attila sau Veresztoy Attila. Intrebati-l si pe Traian Basescu. Peste un an, il puteti intreba si pe Klaus Johannis. Si nu uitati sa-l intrebati si pe Iuliu Maniu, de doua ori premier al Romaniei. Sau pe Vaida-Voievod. Sau pe Octavian Goga.

    Deci am impiedicat coagularea autonomiei Transilvaniei. Nu vi se pare ca doriti prea putin? Asumati-va independenta. Sau nu sunteti in stare sa va asumati propria aparare si politica externa? Ati dori cumva ca in caz de razboi sa ne mai moara inc-o generatie pe pamantul dvs.? Eu zic ca nu, so grow a pair, will ya?:)

    By the way. Contraatacul lui Falkenhayn in Transilvania a inceput la jumatatatea lui septembrie 1916. In Valahia s-a reusit strapungerea abia la jumatatea lui noiembrie 1916. Cine minte despre 1916? Ah, si poate oferiti un link si cu opera integrala a lui Charles Boner. Sau nu va convine?

  • N-avem ce discuta despre autonomia Transilvaniei. Autonomia Transilvaniei SE AFIRMA NU SE DISCUTA.
    90 de ani de minciuni sfruntate, cu care ne-ati impuiat capul de nu mai stie omul simplu sa spuna ce-i bine si ce-i rau. Ajunge!
    Mintiti cu atat seninatate ca in tara lui Pacala. La 1916 conform legilor internationale ati fost stat agresor, ati intrat in Transilvania si v-ati ales cu afuriseala Bisericii Ortodoxe de acolo, asa incat ati pierdut si Bucurestiul de era sa va pierdeti prin Rusia cu tot cu tezaur. N-a fost nici o “eliberare” v-ati dus acolo pentru ca Romania era prea saraca pentru a exista, chiar daca aveati Marea si Dunarea drept bogatii.Adica v-ati dus la furat si asta ati facut 93 de ani.
    Nici un politician ardelen ajuns la Bucuresti nu poate face nimic. Nici Johannis. Ba mai mult, nu ar ajunge acolo daca ar fi de partea Ardealului. El jura credinta Romaniei, nu Ardealului si apara intersele meschine ale acesteia, fie ca vrea, fie ca n-are incotro.
    Fereasca Dumnezeu sa ne mai aparati sau “eliberati” vreodata, ca ajungem in c…gol, nu numai in lumea a 3-a.

  • Transilvania este sursa de EMIGRARE, nu de IMIGRARE.
    Tinta pentru imigrare a fost atunci cand aici colonizau nemtii, italienii, evreii, slovacii si alte neamuri pentru care Ardealul a fost “America”. Acum Ardealul arata ca si cum SUA ar fi fost cucerite de rusi.
    Nu va mai jucati cu cuvintele ca stim cat de parsivi sunteti din scrierile lui Traian Vuia.

  • @Sylvan

    Domol, domnule. Va desfid sa-mi gasiti o singura afirmatie cum ca Romania a “eliberat” Transilvania in WW1. Desi (sursa Glenn Torrey), populatia romaneasca a intampinat trupele Romaniei ca pe eliberatori, asa ca le-am facut pe plac si v-am furnizat cifrele campaniei din 1916. Motivele sau reactia acestora dupa ce germanii au contraatacat si au impins trupele romane peste Carpati conteaza mai putin. :) Iar cat priveste parerea dvs. referitoare la comportamentul Romaniei in WWI, permiteti-mi sa-i acord mai mult credit lui Erwin Rommel decat dvs. Asta daca nu cumva aveti si dvs. rangul de maresal. Cat priveste cine a furat ce de la cine, va trebui cu tot regretul sa va trimit din nou la sursele citate anterior. Sfat: tineti-va calmantele pe-aproape in timp ce le consultati, pare-se c-ati avea nevoie.

    Deci niciun politician ardelean nu poate face nimic. Chiar atat de incompetenti sa fie? Nu cred. Oricat de neverosimil vi s-ar parea, Boc a venit si cu vreo doi oameni competenti la Bucuresti, va pot garanta.
    P.S. Daca nu v-a placut apararea noastra, dati-mi inapoi sangele bunicului si va restitui din buzunarul meu nu numai banii pe care ziceti ca i-am furat noi de la dvs., dar si pe cei pe care i-ati platit drept tribut otomanilor. Do we have a deal?

  • @Sylvan

    Ma scuzati. Emigratie. Deci il puteti intreba pe Emil Boc despre emigranti, nu despre imigranti. Cand veti avea raspunsul, va rog sa ni-l comunicati si noua, astora din Regat carora le-a taiat salariile si le-a impozitat neconstitutional pensiile. Nu va mai trimit si la dl Ialomitianu in a carui curte se afla ANPR-ul care-a facut o treaba asa de minunata sub obladuirea Crinutei si a lui Nelutu Oltean. Iar a fi “parsiv” e o calitate sine qua non pentru un popor “batisseurs d’etat”. Nicio grija insa; o aveti din plin, daca ma uit de exemplu la dl. general Coldea.

  • intrigat dreptate a a-vut Traian vuia a-veti o mentalitate fanariota balcanica eu nu vreau sa platesc bugeta-rul ca-re primeste spor de munca ca se uita la ceas sa-u se leaga la siret si nu-i banc un-de sa ma-i auzit a-sa ce-va ia-r pensile au fost re-calculate di-n cauza legi pensilor ca-re a na-scut monstri si ne-dreptati sociale si nu a-u fost ta-iate cu-m spune latrina 3 a fost o ten-tativa da-r a fost de-clarata ne con-stitutionala a-sa de-ci fi-e ca-re sa pri-measca cât a con-tribuit nu ma-i mult

  • Inteleg frustrarea ardelenilor. Inteleg si frustrarea noastra a celor din sud si est ce muncim, si credeti-ne ardelenilor ca multi dintre noi muncim intr-o presiune si un ritm pe care multi ardeleni l-ar considera necivilizat si inacceptabil. Multe tin de mentalitate, dureaza generatii sa se schimbe. Mai stiu ca politicienii ce isi bat joc de noi sunt din toate regiunile tarii. E adevarat ca Ardealul are o pozitie favorabila geografic pentru investitiile straine, si nu s-a facut nimic sa se strapunga arcul carpatic cu sosele bune. Daca ne luam de istorie, fara a intra in polemica cu nimeni, Ardealul s-a dezvoltat altfel sub influenta unei civilizatii vestice superioare, iar miticii din vremea aceea si-au adus obolul lor prin lupta neincetata si rolul lor de tampon. Tot miticii astia si-au castigat cu sange independenta si au luptat eroic in ww1, alaturi de voluntarii ardeleni care nu au fost putini.
    Asa ca eu va intreb doar, va mai doriti sa fiti alaturi de acesti mitici cum unii ii numesc cu oarecare dispret, sau nu? Ca daca nu nu are nici un rost.

  • mai Heghedus Stphan grea este gramatica ! sau scri prin google translate ? ce vrei tu ? nimic ! nici nu sti ce-i cu neuronul tau ! cat privesc cei care se dau mari ardeleni sa mai priveasc o data in propria ograda sa vada ce cozi de topor au , acolo in Ardealul lor iubit !

  • Am citit din comentariile de mai sus si sunt mirat de cat de nesimtiti sunt ardelenii. Eu sa fiu ardelean n-as fi asa cu gura mare oricat de nasoi mi s-ar parea regatenii. Cum sa iti bati joc de 800.000 de romanii din sud si est care au murit pt Ardeal ca sa nu fie sub ocupatie aus-ung? si pt care inaintasii lor (ai ardelenilor) au dorit unirea cu tara? In loc sa faca ce le sta in putinta sa corecteze situatia de care se plang, prefera sa batjocoreasca memoria a sute de mii de romani martiri spunand ca ei vor sa-ai faca curtea lor. Oare ati mai fi pus problema unei autonomii daca Ardealul era la unguri? Noi am intrat in WW1 pt Ardeal. Eu zic ca daca sunteti asa mizerii, nu pupati nimic ca l-am luat ca sa stati cu noi impreuna si la bine si la greu, nu sa fiti bulangii. Deci moral nu prea se poate, mai, fratii nostrii mai retardati, pt ca l-am cam castigat prin lupta si e al nostru daca puneti problema (de cacat) ca vreti voi singuri economic sau mai stiu eu cum. Scuze pt ardelenii nationalisti care iubesc unitatea nationala (stiu ca sunt multi printre ei).

  • De o buna bucata de vreme (adica de muuulti ani…) tot citesc si aud despre o maaaaaaaarer obsesie: autonomia! Dart cand incepi sa iei notiunea asta la bani marunti si sa-i intrebi pe stimabili ce in telg sau ce vor cu autonomia,…incep s-o ia pe aratura, mai rau ca un Lamborghini scapat de sub control …Lamuriti-va odata, oameni buni, ce vreti de fapt? As taaaare mult sa vad/citesc o parere majoritara despre ce anume /cu ce se mananca “autonomia”! Oi fi eu mai prost, da’ uite ca nu stiu care vra sa zica ce-i cu autonomia! Adica o intoarcere la vremurile dinainte de 1914? ASTA vreti? Sau mai inainte de asta? Sau stat in stat, dupa cum este in Germania? Sau autonomie administrativ-teritoriala si financiara? CE ANUME vreti? Credeti ca la noi in Ardeal sunt numa’ oameni faini, care nu au zis in viata lor o minciuna, care nu au furat in vioata lor un capat de ata? In celelalte “provincii”, dasr mai ales la “miticii” de bucuresteni e iadul? Adicva noi suntem ingeri si ei draci impielitati? Facti bine zaceti-mi sa mie cum vine asta! Puneti-va picioarele in apa cu gheata si daca va doare capul, legati-va strans si stati stramda’ judecati drept: CE anume vreti? Sunteti capabili sa veniti cu o aanaliza la obiect, cu ARGUMENTE, sustinute la obiect, pentru fiecare optiune? SAu, repet, doar injurati pe toti cei care nu sunt ardeleni, pentru ca, nu-i asa, noi sunterm ingeri veniti pe Pamant iar TOTI ceilalti sunt draci!!!

  • intrigatule tu chiar iti meriti numele. in primul rand ca basarab nu a luptat cu turcii ci a luptat mircea bosorogu la rovine care a avut nevoie de ajutoare de la unguri si tot a pierdut. in 30 de ani turcii si-au impus proprii lor preferati in jegurile voastre de scaune tiganesti de la sud de carpati. basarab a fost ajutat la posada de tatari dupa cum spun cronicele sarbesti. deci voi miticii. voi miticii 4 ani ati luptat pe cont propriu. in doua rascoale. o rascoala a lui vlad teapa de 10 luni de zile si o rascoala a lui radu afumatu. 3 ani de zile. deci atata este toata istoria voastra a miticilor in care ati luptat singuri. pe cand noi romanii ardeleni prin voievodul ahton, voievodul kean, voievodul borsa, voievodul kan, voievozii si cnejii din hunedoara, zarand, dealurile si muntii beiusului, maramures, salaj, cei din alba precum candea, roman, ioan, bezere am luptat singuri incotinuu fara ajutorul altora si ne-am pastrat teritoriile neocupate timp de 400 de ani. da atata am rezistat noi romanii ardeleni 400 de ani. nici cu ajutorul sasilor si secuilor ungurii nu au reusit sa ne supuna pe noi romanii ardeleni. horea, closca, crisan au invins pe austrieci si prin razboiul lor au desfiintat iobagia in ardeal si au facut sa se recunoasca de catre autrieci drepturi ale taranilor in timp ce iobagia in alte tari precum in croatia, slovacia, galitia(ucraina), voievodina(serbia) nu a fost desfiintata in aceste zone iar la voi miticii a durat si mai mult adica pana in 1864 fiindca de lasi ce erati si sunteti nu ati fost in stare sa va ridicati la lupta precum horea, closca, crisan iar despre avram iancu ce doreai sa spui? ca sunt foarte curios miticule probabil despre faptul ca romanii i-au batut si atunci pe unguri cu tot cu unio trium adica secui in 24 de lupte in timp ce ai au castigat in fata lui avram iancu doar 2. deci scorul a fost de 24-2 in favoarea romanilor ardeleni iar dupa 1849 romanii ardeleni si-au luat inapoi pamanturile iar intre 1860-1867 au obtinut si autonomie iar romanii ardeleni aveau administratia lor proprie fiindca austriecii nu indrazneau nici sa ridice tonul la romanii ardeleni condusi de avram iancu in timp de voi inca la sud de carpati nu doar ca nu v-ati castigat pamanturile dar ati si fost iobagi inca pana in 1864 iar pamanturile doar in 1910 le-ati primit miticilor. acuma miticule te inteleg de ce esti intrigat si revoltat pe avram iancu de aceea fiindca ti-e ciuda ca romanii ardeleni si-au castigat independenta prin propriile lor forte pe cand voi de-abia ati reusit si aliati cu moldovenii sa o castigati. si voi si moldovenii ati fost ajutati de rusi in 1877 impotriva turcilor si nu numai de rusi ci si de romanii ardeleni din bistrita si alba care s-au inrolat in razboi in 1877 si v-au ajutat pe voi impotriva turcilor pe langa ca v-au trimis si hrana si materiale

  • Vreau să ştiu dacă în închisorile CIA din România au fost deținuți şi opozanți de-ai lui Traian Băsescu şi ai sprijinatorilor lui americani . Au fost schingiuiți ? Câți din ei au fost omorîți ? Unde le sunt cadavrele , le-au ars ???

    :::

  • si inca ceva miticilor. pe decebal sa-l lasati in pace ca decebal nu are nimic de-a face cu voi miticilor tiganilor. decebal si dacii, getii condusi de el erau din ardeal din hunedoara. asa ca lasati voi miticilor tiganilor cei de la sud de carpati istoria cu decebal in pace ca nu ca apartine ci apartine noua romanilor ardeleni

  • si inca ceva miticilor. pe decebal sa-l lasati in pace ca decebal nu are nimic de-a face cu voi miticilor tiganilor. decebal si dacii, getii condusi de el erau din ardeal din hunedoara. asa ca lasati voi miticilor tiganilor cei de la sud de carpati istoria cu decebal in pace ca nu va apartine ci apartine noua romanilor ardeleni

  • in timp ce doua osti ungare nomade conduse de tosu si zobolcsu erau invinse de ducele menumorut si o alta oaste ungara condusa de almos era invinsa de catre maramureseni la cuhea in maramures in tot acest timp voi miticii erati ocupati de bulgari. nomazii unguri inca au avut nevoie de ajutor de la secui impotriva ducelui menumorut iar in tot acest timp in care noi romanii ardeleni ii invingeam pe nomazi toata dobrogea voastra a miticilor tigani era ocupata de bulgarii nomazi. lasilor de mitici ca nici o data nu ati luptat singuri si sa castigati singuri impotriva cuiva ci doar ajutati de altii cand de moldoveni cand de straini. mai adrian mai noi romanii ardeleni nu avem nici o obligatie fata de voi miticii tiganii deoarece si noi romanii ardeleni v-am ajutat in 1877 in razboiul contra turcilor. au plecat sa lupte pentru mitici si moldoveni romani ardeleni din alba si bistrita asta pe langa ca romanii ardeleni v-au trimis hrana si materiale. iar ioan corvin si armata sa formata din romani ardeleni v-au eliberat de turci jegul vostru de teritoriu de la sud de carpati pentru 14 ani in urma bataliei de la ialomita. nu merge dupa voi miticii ce doriti voi ma adrian ca se va lasa oricum cu razboi daca nu stiti pe cale amiabila. vreti sa va fie facuta tara praf nu cred ca daca facem un razboi cu voi miticii tiganii noi romanii ardeleni va lasam tara praf numa flacari o sa aveti acolo si o sa va para rau si de ziua in care v-ati nascut voi miticii ca acuma nu mai e nimeni sa va vina in ajutor

  • bai imbecilule intrigatu va puneti voi miticii slabi. va puneti voi cu horea, closca, crisan care singuri fara ajutoare de la nimeni au invins mai multe armate ale imperiului austriac. pai va puneti voi miticii lasi cu noi curajosii si vitejii romani ardeleni vai de viata voastra miticilor.

  • auzi intrigatu. noi ne-am asumat independenta de cand ati fost batuti măr miticii de minerii ardeleni in 1991 si in 1999. pai noi romanii ardeleni ne dorim independenta dar nu doriti voi miticii. de ce nu se ofera nimeni sa faca un pas de la voi de acolo spre separararea ardealului. ca romanii ardeleni au strans semnaturi dar nu am fost luati in seaama si nu suntem nici acum. si auzi intrigatu fraiere ce a spus arsenie boca al ardealului? a spus ca peste noi romanii ardeleni vor veni mai multe natii aliate impreuna deci de unde rezulta ca vor veni mai multi aliati deoarece nici una din acele tari singura fara aliante nu va reusi sa ne ocupe pe noi romanii ardeleni. deci una din acele tari vor fi invinse de romanii ardeleni inainte de a se alia cu altele adica cu rusia impotriva noastra a romanilor ardeleni.

  • RECTIFICARE va fi invinsa in loc de vor fi invinse jos
    auzi intrigatu. noi ne-am asumat independenta de cand ati fost batuti măr miticii de minerii ardeleni in 1991 si in 1999. pai noi romanii ardeleni ne dorim independenta dar nu doriti voi miticii. de ce nu se ofera nimeni sa faca un pas de la voi de acolo spre separararea ardealului. ca romanii ardeleni au strans semnaturi dar nu am fost luati in seaama si nu suntem nici acum. si auzi intrigatu fraiere ce a spus arsenie boca al ardealului? a spus ca peste noi romanii ardeleni vor veni mai multe natii aliate impreuna deci de unde rezulta ca vor veni mai multi aliati deoarece nici una din acele tari singura fara aliante nu va reusi sa ne ocupe pe noi romanii ardeleni. deci una din acele tari VA fi invinsa de romanii ardeleni inainte de a se alia cu altele adica cu rusia impotriva noastra a romanilor ardeleni

  • si da noi romanii ardeleni ne dorim sa fim o alta tara cu un alt presedinte si ministri

  • transilvania si-a pierdut independenta adica țarile romanilor ardeleni cele ce le-am enumerat mai sus, scaunele sasesti si secuiesti(care nu aveau independenta absoluta ca si țarile romanilor ardeleni) toate acestea si-au pierdut independeta doar in timpul principilor din transilvania sustinuti de imperiul otoman. deci doar de la mijlocul secolului al XVI ardealul si-a pierdut independenta fiindca atunci ungurii au putut realiza ceea ce nu realizasera 500 de ani impotriva romanilor ardeleni adica 500 de ani nu au reusit sa ocupe ardealul desi tot au incercat incontinuu in acest timp dar nu au avut aliati sufiecient de tari incat sa ocupe mari teritorii si acum ii aveau pe turci in ajutor care erau imperiu. astfel punandu-se bine pe langa turci si atunci sigur ca i-au avut pe turci ca aliati si atunci si-au permis sa desfiinteze țarile romanilor ardeleni iar romanii ardeleni nu au avut incotro deoarece stiau ca principilor le vin turcii in ajutor. dar chiar si asa romanii ardeleni s-au ridicat la lupta impotriva principilor aliati cu turcii si cu miticii tigani care erau robi ai turcilor si participau in armata turcilor. deci aceste lupte ale romanilor ardeleni au avut loc intre 1530-1541 prin romanul ardelean stefan mailat pe urma in 1569 si 1570