Politică

Guvernul Ciolos a devenit incompatibil

ministri_ciolos_298701001Guvernul tehnocrat s-a constituit, in conditiile dezertarii “eroului national” Victor Ponta si ale abandonului partidelor parlamentare, pentru a gestiona afacerile curente ale tarii si a pregati alegerile din 2016. De aceea, Presedintele Romaniei a apelat la functionari ai Comisiei europene care au fost plasati in pozitii guvernamentale cheie. Trecand peste aspectele constitutionale ale formarii acestui guvern, trebuie admis cel putin catehnocratii pot administra dar nu si reforma, in masura in care reformele nu sunt impuse de considerente de ordin tehnic.

Criza creata prin decizia cetatenilor britanici de a cere iesirea tarii lor din UE este una politica iar nu tehnica. Ea impune reforme politice urgente la nivelul UE. Aceste reforme afecteaza destinul romanilor pe termen lung si reclama decizii politice fundamentate ideologic.

Guvernul Ciolos este adus astfel intr-un context diferit de cel existent la nasterea sa. Acest context il aseaza intr-o situatie de incompatibilitate dubla. Pe de o parte, mandatul sau este incompatibil cu natura problemelor de rezolvat. Pe de alta parte, membrii sai – functionari europeni cu contracte doar suspendate – sunt incompatibili cu misiunea de a negocia in interes national romanesc reformarea institutiilor europene. Interesele si obligatiile lor in calitate de functionari europeni sau de persoane avand stranse legaturi de ordin privat cu institutiile europene, sunt in conflict cu obligatiile lor de a promova interesele publice ale romanilor in reformarea UE.

Trebuie reamintit ca potrivit Constitutiei, tratatele internationale se negociaza de Guvern, Presedintele avand rolul de a le semna dupa ce au fost convenite. Cum negocierile impuse de nevoia reformarii UE trebuie concretizate in acorduri de vointa de tipul tratatelor, este evident ca Presedintele nu se poate substitui Guvernului in negocierile cu celelalte state membre ale UE.

In asemenea situatie, logica politica il obliga pe Premierul Ciolos la prezentarea demisiei. In masura in care nu ar face-o, Presedintele Romaniei, ii poate cere depunerea mandatului. Daca fie Presedintele nu va face un asemenea gest, fie Premierul nu ii va da curs, Parlamentul este in pozitia de a demite Guvernul prin motiune de cenzura, deschizand astfel calea formarii unui guvern politic, eventual de uniune nationala sau de larga coalitie democratica.

A nu face asemenea pasi este egal cu a lasa soarta Romaniei, in furtuna actualei crize europene – care, ca orice criza este o rascruce oferind nu doar pericole ci si sanse – la discretia altor state – in mare masura vinovate de situatia in care s-a ajuns – si a institutiilor transnationale dominate de acestea.

Autor: Adrian Severin

Sursa: Adrian Severin

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • AZI, 28 iunie, ziua in care cu multi ani in urma, am fost constransi sa cedam o parte din inima tarii, reprezentantii nostri legali, invitati in regim de urgenta la Bruxelles, sa aiba taria, decenta, curajul, sa transmita mesajul poporului, in conformitate cu care, in sfarsit, am inteles substratul politicilor comunitare in context global si ca, REGULA DE AUR, in baza principiilor noastre constitutionale, ESTE: RESTITUTIO IN INTEGRUM!
    DOAMNE-AJUTA!
    “…CA NU-I TOTUNA, LEU SA MORI / ORI CAINE-NLANTUIT…” – ” DECEBAL CATRE POPOR”, GEORGE COSBUC

  • e de rasu-plansu: stiti, noi, tehnocratii nu avem voie decat sa administram, nu sa reformam. Pe de o parte daca sunt instruiti sa faca politica Comisiei Europene, coroborat cu faptul ca sunt numiti , nu alesi(cine i-ar alege, ca nu-s deloc carismatici, cu mentiunea ca, personal il apreciez pe dl. Ciolos care-i disponibil ptr orice post vacant de tehnocrat), per ansamblu, niste miei sacrificati ( tre s-avem si noi guvern, macar cu numele) dar daca nu are calitatea de a reforma, decide, intr-o situatie de criza?! Tara ramane suspendata, prinsa in hatisuri procedurale, penduland intre Constitutie si reglem. europene care primeaza. Absolut halucinant!