Economie Extern Politică

Goldman Sachs: VINDEŢI România!

gs“SELL Emerging markets!” Banca de investitii Goldman Sachs a transmis recomandarea de vanzare a unor active de pe pietele in curs de dezvoltare.

In urmatorii 10 ani ei previzioneaza “significant underperformance” in evolutia economiilor Indiei, Turciei si Rusiei. Cauze: datoriile suverane si coruptia sistemica. (sursa: Bloomberg http://www.bloomberg.com/news/2014-01-07/goldman-to-jpmorgan-say-sell-emerging-markets-after-slide.html).

Romania, strivita de iesirile de capital.


Desi suntem incadrati ca economie de frontiera, iesirile de capital din Romania pentru viitorii 10 ani nu ne vor ocoli, dimpotriva. Potrivit MSCI Index Frontier Markets Central&Eastern Europe, din care face parte si Romania, valoarea activelor considerate (actiuni si obligatiuni) a scazut cu 4.7% in ultimii 3 ani. Asta in conditiile in care Rezerva Federala a SUA a livrat constant bani ieftini pe pietele lumii. Din acesti bani, oferiti cu larghete de americani (hot money), 5 mld. euro au ajuns si la noi (vezi detinerile nerezidentilor din datoria suverana a Romaniei – exact 22 mld.lei!)

Daca detinatorii vor reduce aceste expuneri la semnalul Goldman – si o vor face! – iesirile de bani vor creste cursul si dobanzile cu care statul se imprumuta. Privind la cursul EURRON, deja piata anticipeaza miscarea in sus, adica de scadere a leului. La Londra se fac cartile…

Seful pietelor emergente al Citigroup, spune ca ”va fi dificil pentru aceste tari sa-si imbunatateasca riscul de creditare”, dupa scumpirea banilor, deja inceputa de Fed.

2014 ne aduce nori negri:

  • iesiri de capital volatil care va cauta plasamente mai bune pe pietele dezvoltate
  • dezintermedierea executata febril de bancile locale
  • campania electorala, coruptia – atent monitorizate de bancile de investitii cand fac recomandari clientilor lor! Vezi dezastrul din Turcia acestor zile.
  • cresterea preturilor, in conditiile unui an agricol ce va fi catastrofal

Exista vreo speranta?

Nu, desigur.

Doar un guvern ce taie taxele si cheltuielile poate face ceva.

Daca ploaia, Dacia si Ford au mai salvat aparentele anul trecut, in 2014 va trebui sa va salvati singuri!

Autorul Marian Androne, zis “Robespierre”, este membru al Miscarii Antitaxe si semnatar al Cartei Libertatii Fiscale.

Sursa: Cotidianul, preluare dupa Capitalism pe paine