Politică

Gabriel Liiceanu împrăștie venin și la Parlamentul European!

Scandalul politic din România este exportat din nou peste granițe. O dezbatere pe tema democrației și a justiției din România care a avut loc marți în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European a devenit un nou prilej pentru Gabriel Liiceanu să se răfuiască cu liderii actualei puteri de la București și să apere tabăra în care s-a poziționat.

liiceanu

Liiceanu a susținut că nu are “nicio îndoială” că Liviu Dragnea și colegii lui de partid și coalitie nu s-ar da înapoi de la nimic pentru a scăpa de pușcărie și pentru a-și salva averile, iar ținta numărul unu a acestora, a afirmat el, sunt Parchetul General și DNA.

“Nu aș fi venit aici ca cetățean al unei țări de 10 ani membră a UE dacă nu mi-aș fi simțit valorile democrației sever amenințate. Voi încerca să rezum situația în 5 puncte:

1. Ceea ce ca țară ne-a adus pe ultimul loc în multe clasamente europene este corupția.
Începând cu Guvenul Năstase prim-ministru condamnat pentru corupție, corupția a devenit profesionistă în România, prin parazitarea statului prin firme deținute de politicieni și familiile lor.

Nimeni nu poate să spună câte miliarde de euro a fost jefuită România în acești 27 de ani.

2. Printr-un fericit concurs de împrejurări, de peste 10 ani a apărut DNA, condusă în ultimii 4 ani de procurorul Kovesi, al cărui nume a devenit faimos în UE. Această instituție a deschis, în cazul a mii de politicieni, dosare penale.

Un raport DNA din 2015 vorbea de banii dați mită – 431 milioane de euro.

În 2016, peste 800 de demnitari – miniștri parlamentari, magistrați și primari au primit sentințe finale pentru corupție.

3. În 11 dec 2016 – coaliția PSD -ALDE a câștigat detașat alegerile cu voturile a 18% din electorat. Nimeni nu a contestat și nu are de gând să conteste acest rezultat.

Președintele PSD Liviu Dragnea, condamnat penal și cu un dosar penal, și-a asumat conducerea Camerei Deputaților, iar președintele ALDE Tăriceanu, cu un dosar penal, a rămas președintele Senatului.

România are în fruntea celor 2 camere condamnați penal sau cu dosar penal.

20 dintre membrii paralmentului sunt urmăriți penal, trimiși în judecată sau condamnați. Guvernarea PSD-ALDE a debutat printr-un atac penal la adresa justiției. OUG 13 urma să îi scoată de sub rigorile legii în primul rând pe cei 2 șefi de partide din coaliție.

Un rol fundamental în trezirea sentimentului civic l-au avut câțiva jurnaliști de la publicațiile online. Nu mă pot abține să nu vă spun numele lor Dan Tapalagă și Cristian Pantazi.

4. Unde ne aflăm, nu am nicio îndoială că Liviu Dragnea precum și colegii lui de partid și coaliție pentru a scăpa de pușcărie și pentru a-și salva averile, nu s-ar da înapoi de la nimic.

De la președintele Iliescu, arhitectul mineriadelor și până la actualul șef al PSD, trecând prin Guvernul Năstase și Ponta – Ponta, ex-premierul autor al unei lucrări de doctorat plagiate – au făcut din România, jefuind-o fără scupule, poate cel mai sărman popor din Europa. Ținta numarul 1 a acestor oameni sunt Parchetul General și DNA.

5. Bine și rau – pe de o parte avem în România partidele politice cu precădere cele care își spun fără acoperire socialiste și oamenii de afaceri generați de ele.
De cealaltă parte, avem generația celor de 20-40 de ani, necontaminată de naționalismul lui Ceaușescu. De la ei poate începe această renaștere. Sunt inteligenți dinamici și nu mai pot fi manipulați. Protestele recente pot constitui bazele unui manual de democrație constitutivă, iar viteza internetului din România a contribuit la această mobilizare”, a spus Liiceanu în discursul său.

La dezbaterea din Comisie au vorbit și Tudorel Toader, ministrul Justiției, jurnaliştii Liviu Avram de la Adevărul şi Attila Biro de la Rise Project.

Autor: Ioana Radu

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Scandalul politic din tara este exportat peste granite fix acolo unde a fost fondat strategic. Isi imagineaza cineva ca d.lor din Parlamentul European nu cunosc in detaliu scenariul regizat in “cooperare” pe-aceste meleaguri…arealul carpato-danubiano-pontic, Vatra vechii Europe, Leaganul civilizatii?! Hmmm…
    Specialistii estimeaza c/val jafului comis in cei 27 de ani la aprox 1 trilion de euro. In timpul disputelor, campaniilor, diversiunilor “stimulate”, JAFUL contiuna sub ochii nostri spre deliciul monstrilor, elitistii din umbra. Devalizare, defrisare, diversiune, dezbinare, subminare, stergerea identitatii nationale si a fiintei umane. “Divide et impera”. Atentat la evolutia vietii pe Terra. Tinta atinsa! Ma doare sufletul ca nu observati fenomenul in integralitatea lui, consecintele, urmarile, evolutia…
    Doamne ajuta!

  • Si, la baza JAFULUI a stat “sfanta” MITA, BANUL = OCHIUL ALUIA CU COARNE, GHEARE SI COADA, care a favorizat CORUPTIA, fix ce-aveau nevoie “CAPUSELE”

    Va imaginati cum savureaza spectacolul de lumini si umbre?! Cu asta se hranesc, alimenteaza, vitalizeaza. Modelul satanic.

  • Nu-i ciudat cum tocmai coruptia profesionista care ne-a adus, INDUS in coada clasamentului european, ne conduce in NUCLEUL DUR al UE?!?!?!
    A fi sau a nu fi…pe harta, in arealul carpato-danubiano-pontic, dincolo de hotare, bariere, granite, dimensiunea temporo-spatiala a existentei…esenta cognitiva si gnoseologica a filosofiei.
    Alta intrebare: Tehnologia Haarp a existat inainte sau dupa instaurarea fenomenului aferent faptelor de coruptie, oul sau gaina, cuvantul, sunetul sau imaginea, pro gres sau re gres, rasaritul sau apusul unei civilizatii?!?!?!