Politică

Filmele Disney şi atitudinea pro LGBT: când personajele servesc drept modele pentru cei „diferiţi“

gay-disney-charactersFilmele Disney, de cele mai multe ori catalogate drept adevărate opere de artă, ascunde, de fapt, un substrat mult mai profund. Dincolo de curajul sau povestea de viaţă a eroilor şi eroinelor, personajele servesc drept modele pentru cei respinşi, uneori, de societate pentru orientarea sexuală.

Reprezentaţii culturii au decis: filmul „Frozen: Regatul de Gheaţă“, realizat de Disney, poate fi interpretat ca fiind o producţie cu tentă homosexuală. Puterile ascunse ale Elsei, Regina Zăpezii, pot să fie văzute drept o metaforă a unui secret legat de propria persoană, piesa „Let It Go“, (cel mai bun cântec, la Oscaruri) de pe coloana sonoră a peliculei, este văzută drept un imn al comunităţii LGBT (n.r. – acronim pentru lesbiană, gay, bisexual şi transsexual), în timp ce personajul principal evocă întrebarea potrivit căreia homosexualitatea ar putea fi o alegere sau un blestem. O parte din privitori, cu o gândire liberală, au lăudat filmul pentru substratul său, în timp ce conservatorii l-au denunţat.

Gay agenda“ Disney

Dar poate cel mai remarcabil aspect cu privire la acest substrat este transparenţa sa. Atât prin practicile sale, cât şi prin conţinutul filmelor, Disney a implementat de zeci de ani ceea ce poartă numele de „gay agenda“ (n.r. – subiecte legate de comunitatea LGBT pe ordinea de zi a companiei), care, într-o altă formulare, ajută lumea să devină un loc mai bun, scrie „The Atlantic“.

Fiind o afacere, compania Disney a avut dintotdeauna o atitudine progresivă faţă de persoanele care aparţineau comunităţii LGBT. În acest sens, la sediul din Florida al companiei au fost ţinute foarte multe evenimente dedicate homosexualilor, iar Disney a oferit ca beneficiu angajaţilor săi gay şi partenerilor lor asigurări de sănătate încă din 1995, decizie care nu a fost susţinută mereu.

Sursa: Yahoo News Romania

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • “Disney a oferit ca beneficiu angajaţilor săi gay şi partenerilor lor asigurări de sănătate încă din 1995”
    Disney a murit in 1966. Poate ca a lasat cu limba de moarte…