Politică

E prea tarziu. Făptuitorii au fost lăsaţi să făptuiască!

TH_06_Oped_jpg_1509021fPentru economia românească la nivel macro, dar şi pentru sute de mii de destine, este prea târziu! Mult prea târziu! Procurori, mascaţi, cătuşe, zăbrele şi veceuri turceşti ne pot oferi satisfacţia din urmă a pedepsirii celor care au jefuit România. Ţara însă e vlăguită, iar reparaţia e târzie.

Parchetele se laudă, media e furibundă în relatări despre hoţii de acum doi-trei ani, dar şi cu vechime de peste 10-15 ani. Mărimi de odinioară se încolonează pentru un drum după gratii. Denunţuri şi tânguiri, vrafuri de documente şi pilde. Anticorupţia se ambalează pentru câteva luni în contul a vreo trei cincinale pierdute.

Cică ar trebui să exultăm… Ne doare însă capul cât ban pu­blic a fost risipit, câte imperii financiare s-au configurat din nimic, câte privatizări s-au făcut aiurea şi ce hemoragie a fost în retrocedări…

Este ceva ce procurorii nu mai pot recupera.

La câtă vătămare s-a produs în anii din urmă, zău că nu trebuie nimeni să se laude cu nimic. Noi ştim că în răstimpul care s-a scurs până la actualele defilări cu cătuşe de la DNA făptuitorii au fost lăsaţi să făptuiască. O economie întreagă a fost schimonosită astfel, societatea a fost pe deplin bramburită.

Se desfac acum firme unde se pun pe liber oameni cu zecile, macaralele îşi caută alţi stăpâni, sume mari de bani rămân uitate peste hotare. Se desface acum o economie croită după criterii de jaf şi clientelism care nu ar fi trebuit să existe niciodată. Cum se va realoca acel capital (nefungibil) rămâne o enigmă.

Făptuitorii au fost lăsaţi să făptuiască! Nu un an-doi, ci preţ de vreo două decenii. Nu într-un sector răzleţ, ci de la un cap la altul al societăţii. Sute de mili­oane de euro drenate, reţele infracţionale osificate, comportamente de piaţă viciate – asta a creat vreme de ani şi ani Justiţia inexistentă.

Nu jucăm acum ţonţoroiul pe hoitul vechii economii care moare, nici nu ne aliem în corul inept care laudă “Justiţia independentă”. Ştim pur şi simplu că faptele au fost prea grave, făptuitorii nestingheriţi pentru ani de zile, pentru ca răul să nu fi fost într-atât de mare. Hoţii în văzul nostru, al tuturor, au fost ignorate de cei în drept, iar răufăcătorii au devenit mărimile ţării. Justiţia românească a fost, cu adevărat, legată la ochi!

Autor: Adrian Panaite

Sursa: Curierul National

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • din pacate, dupa doua decenii si jumatate, romanii, manipulati de lichele si derbedei politici, inca nu stiu ca – pe fond – au fost scosi din carti inca din decembrie ’89 prin decretul nr.1 dat de petre roman si promulgat de iliescu! nimeni nu le explica faptul ca acest inceput al “sfarsitului” a fost urmat, odios, de legi organice in regim “pre-constitutional” care ne-au saracit “legal” si ne-au dus de izbeliste! (vezi L.15/90, L.31/90, L.18/91, L.58/91). jaful ulterior nu este decat un efect!