Politică

Din 10.000 de piepturi: NU – SUNTEM – O NAȚIE DE SCLAVI!

copil-rosia-montanaNu știu ce au prezentat și dacă au prezentat ceva televiziunile din mitingurile și marșurile de solidaritate cu Roșia Montană care au avut loc duminică în toată țara și în toată lumea. Pot spune ce am văzut eu la Cluj, unde am fost să le transmit roșienilor că și bihorenii sînt alături de ei în lupta lor cu corupția și vînzarea de țară.

La Cluj, apelul de solidarizare a scos în stradă un număr dublu de participanți față de 1 septembrie. Pe 8 septembrie, peste 10.000 de oameni au participat la marșul care a parcurs străzile din centru, pe un traseu sinuos, din Piața Unirii pînă în Piața Păcii, prin Piața Mihai Viteazu, prin fața Teatrului Național, bulevardul Eroilor etc.

În Piața Unirii au vorbit mai mulți roșieni, întîi Eugen David, capul rezistenței împotriva proiectuluui de ștergere de pe hartă a Roșiei Montane, îndemnînd lumea la rezistență. Apoi alți și alți roșieni și vorbitori. Țăranul Vasile Szabo din Roșia spune: ne comportăm de parcă am fi ultima generație de oameni din aceste locuri, vindem totul, ca și cum după noi nu ar mai fi copii și nepoți care să aibă nevoie de o țară. Apoi marșul, strada plină, din trotuar în trotuar, pe kilometric întregi. Mii de oameni fluturînd sute, poate mii de steaguri și pancarte improvizate, scandînd lozincile cunoscute:

Uniți salvăm Roșia Montană! Nu corporația face legislația! Roșia Montană nu va dispărea! Vrem natură, nu cianură! Și mai ales Nu vrem să fim o nație de sclavi, care apoi s-a lămurit, precum aurul curat, la NU SÎNTEM O NAȚIE DE SCLAVi!

Mitingul s-a încheiat în Piața Păcii, ocupată de manifestanți, care au rămas pînă noaptea tîrziu cîntînd cu vocea și la instrumente de percuție, pe ritmul scandărilor care s-au auzit în ultimele zile pe străzile din marile orașe, dar nu și la televiziune: Uniți salvăm Roșia Montană! Nu sîntem o nație de sclavi!

Autor: Orlando Balaș
Sursa: Orlando Balas

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Trebuie sa despartim, in discursul nostru, apele. Nu discutam decat in secundar despre metodele de exploatare deoarece importanta lor nu e primordiala. Primordial este VINDEM TARA ASTA SAU NU ??!!! Ce o tot dam pe dupa cires cu ceanurile, etc, etc.Devenim chiar numai o colonie cu materii prime si o piata pentru haine second hand, pentru masini second hand, pentru mancare second hand, pentru avioane si nave maritime second hand, etc, etc ??? DESPRE ASTA E VORBA SI NU DE CEANURI SI ALTE AMANUNTE !!!

  • Multumesc Nic!
    Credeam ca numai eu o vad asa: a discuta azi despre metoda de exploatare este ca si cum un om ar negocia ce marca de prezervativ trebuie sa foloseasca violatorul care i-a rapit femeia.
    Iar daca e sa discutam financiar, valoarea de piata de astazi a companiei care vrea sa ne compromita viitorul este de 300 de milioane de dolari.
    Cam cum sunt spagile bune pe la noi…
    Chiar nu mai aveti ceva maruntis prin sertarul cu panselutze?