Politică

Dezastrul de la ICR trădează incultura puterii

Ştirea că Senatul a validat viitoarea conducere a ICR în formula Liliana Ţuroiu, preşedinte, Krizbai Bela Dan şi Mirel Taloş, vicepreşedinţi, este de-a dreptul revoltătoare, făcîndu-ne să regretăm perioada cînd această instituţie era condusă de băsistul incurabil Horia Roman Patapievici, pe care l-am criticat de nenumărate ori! Mai exact spus, asistăm la o bătaie de joc incredibilă la adresa culturii române.

media-144100476314238300
Toate aceste personaje care vor conduce destinele culturii române în străinătate sînt complet în afara adevăratului fenomen cultural: directoarea se ocupă de modă, unul dintre adjuncţi, de relaţiile evreilor de origine română cu autorităţile din Israel şi celălalt a scris cîteva proze prin vreo două reviste. Să vedem însă mai de aproape ce îi recomandă pe cei trei viitori conducători ai ICR.

Liliana Ţuroiu este fina lui Adriean Videanu, cea mai mare „realizare culturală“ a sa fiind rochia de nuntă a Laviniei Şandru la prima căsătorie, cu Darius Vâlcov, fostul primar PDL al Slatinei! Liliana Ţuroiu a fost propusă de PSD, ca semn de curtoazie faţă de vocaţia PDL-istă a modistei.

Pierdut limbă română

Krizbai Bela Dan este propunerea UDMR. Este un personaj extrem de ciudat, care, conform propriului CV, cunoaşte cinci limbi, între care, deşi este cetăţean român, limba română pur şi simplu nu există!

Omul scrie în CV-ul său că limba sa maternă este „maghiara“, iar celelalte limbi străine cunoscute sînt: engleza, germana, franceza şi ebraica! Pentru viitorul vicepreşedinte al ICR, care are ca sarcină de serviciu promovarea culturii române, limba română nu este nici limbă maternă, nici limbă străină!

Tot din CV-ul său aflăm că, deşi a terminat Institutul Teologic Protestant din Cluj în anul 1995, timp de 10 ani nu a avut nici un job demn de a fi menţionat. Cu toate acestea, a fost promovat în 2005 direct în Ministerul Culturii!

După cum se vede din CV-ul său, în 2008 a trecut în Ministerul Afacerilor Externe, fiind trimis să lucreze la Ambasada din Israel a României, după care, din 2010, a fost numit director adjunct la ICR Tel Aviv, unde iată ce făcea, după cum singur scrie în acelaşi CV: „Prin participarea la activităţile diferitelor organizații ale evreilor originari din România şi cultivarea relațiilor cu G.P.O. (Oficiul de presă al Guvernului). precum şi cu principalele cotidiene şi periodice israeliene, am reuşit eficientizarea raporturilor bilaterale de presă, în vederea promovării unei imagini corecte a României în mass-media țării de reşedință. Am desfășurat o activitate susținută, pe lângă instituțiile de profil israeliene, pentru pregătirea şi desfăşurarea corespunzătoare a vizitelor din şi în România ale demnitarilor“.

Nu se ştie pe ce căi – şi mai ales pentru ce merite – Krizbai Bela Dan a fost decorat de Traian Băsescu cu titlul de Cavaler al Ordinului „Meritul Cultural“, prin Decretul 1326/17.12.2008!

De la controlul SRI la coordonarea ICR

Mirel Taloș este al doilea vicepreşedinte al ICR, fiind propus de ALDE. Din CV-ul său, reţinem singurele aptitudini demne de a fi subliniate: a fost consilierul lui Călin Popescu Tăriceanu timp de doi ani şi membru al Comisiei de control al SRI! Mai mult ca picanterie, noul vicepreşedinte al ICR se laudă cu cîteva proze scurte publicate revistele literare „Conta“ şi „Caiete Silvane“.

Dacă pe umerii acestor personaje stă destinul culturii române, înseamnă că ne-am pricopsit. Presimt deja că soarta operei lui Mihai Eminescu va avea mult de suferit în anii ce vor urma. Vă spun altă dată de ce cred acest lucru. Pînă atunci, nu încetez să mă minunez de unde am moştenit capacitatea asta de a ne face harakiri cu atîta voioşie!

Voturi pentru nimic

Pentru funcția de președinte, Senatul a acceptat recomandarea PSD, Liliana Magdalena Țuroiu, cu 71 de voturi „pentru“ și 33 „împotrivă“. Atât timp cât în Senat nu a mai fost vorba despre nicio audiere a candidaților, senatorii au mers pe firul votului politic, astfel încât Radu Boroianu (fostul președinte al ICR, la propunerea Uniunii Teatrale din România) a obținut un singur vot „pentru“ și 101 „împotrivă“. Radu Carp (propus de PNL) a adunat 20 de voturi „pentru“ și 84 „împotrivă“, iar Cosmin Manolescu (propus de USR) a convins 12 senatori să voteze „pentru“, iar 89 au fost „împotrivă“.

Cele două posturi de vicepreședinți au fost recomandate pentru Mirel Taloș (ALDE) – 73/38 și Krizbai Bela Dan (UDMR) – 70/41.

Senatorii nu i-au considerat potriviți pe Irina Cornișteanu (propunere PNL) (24 „pentru“ / 87 „împotrivă“), Cristina Modreanu (USR) (12/99) și Bogdan Mihai Popescu (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România) (12/99).

Cei şapte membri în Consiliul de conducere al ICR, selectați din propunerile asociațiilor și uniunilor de creatori, sunt: Laurențiu Dumitru Damian (Uniunea Cineaștilor) – 99/11, Ioan Cărmăzan (Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film) – 96/14, Aurelia Corneanu (Uniunea Teatrală) – 101/9, Ștefan Gheorghiu (Uniunea Muzicienilor) – 101/9, Petru Lucaci (Uniunea Artiștilor Plastici) – 98/12, Ileana Tureanu (Uniunea Arhitecților) – 98/12, Ulpiu Vlad (Uniunea Compozitorilor) – 98/12.

Singurul care nu a câștigat locul în Consiliu a fost Nicolae Manolescu (propus din partea Uniunii Scriitorilor), cu 27 de voturi „pentru“ și 83 „împotrivă“.

Cele şapte locuri de membru în Consiliul de conducere al ICR la propunerea grupurilor parlamentare s-au împărțit frățește, astfel: Valeriu Șușnea (din partea PSD) – 98/14, Bogdan Ion Tâlmaciu (PSD) – 97/15, Tibori Szabo Zoltan (UDMR) – 98/14, Zamfir Dumitrescu (PSD) – 96/16, Zoe Petre (ALDE) – 98/14, Radu Carp (PNL) – 96/16, Miki Braniște (USR) – 92/20.

ICR – un scandal pentru Comisia Europeană

Ioan Vieru

Nominalizarea președintelui ICR e chiar simpatică, un triumf, însă indiscutabil potrivită în altă parte. Personal, l-aș fi nominalizat pe Andrei Pleșu pentru a fi președinte al ICR, poziție care poate l-ar fi interesat, și cred că era cel mai potrivit în acest moment. Nici anteriorul președinte nu prea avea ce căuta pe acolo. Cel mai scandalos fapt este altul, extrem de grav. Comisia juridică a Parlamentului, formată din profesioniști de excepție, ar fi trebuit obligatoriu să știe că multe dintre uniunile de creație, cum sunt prezentate (deh, că de creatori, cum ar fi normal, este imposibil încă să vorbim), nu au personalitate juridică și nu pot reprezenta pe nimeni și nimic. Ei bine, îi invit eu pe această cale să vadă pe cine au parafat în Consiliul de Conducere al ICR și să îi revoce pe toți cei cu firmă inexistentă în spate. O singură persoană, criticul N. Manolescu, a avut inspirația și decența să piardă o reprezentare pe care, în sfârșit, a înțeles că nu o are legal, ca atare, nu s-a prezentat la audieri.

Un gol imens de informații

Doina Uricariu

Între zero voturi obținute de fostul președinte ICR și majoritatea de voturi obținută de noul președinte agreat există un gol imens de informații, cunoaștere a normelor și procedurilor economice din România, raportate la cele practicate în țările unde avem Institute Culturale. Nu cred că vreun candidat este întrebat cum funcționează închirierea marilor săli de spectacole, festivalurile internaționale, lista de instituții prioritare în promovarea culturii românești din țările unde avem Institute Culturale.

Mitocănia n-a fost nicicând avangardistă

Radu Vancu

Candidata PSD pentru șefia ICR tocmai a declarat că Dan Perjovschi „e un artist prea avangardist pentru acest institut“. E vorba despre acel Dan Perjovschi care a lucrat cu MoMa & Tate & o mie de alte instituții pentru care nu a fost prea avangardist. Despre acel Dan Perjovschi pe care-l vedeți în imaginea asta alături de copiii de la Pata Rât. Nu a fost prea avangardist pentru ei. Despre acel Dan Perjovschi care mi-a spus cândva: „Dacă ai probleme cu festivalul de poezie, fac o licitație & rezolvăm cumva“. Nu a fost prea avangardist nici pentru acest gest de generozitate. Am înțeles deja de multă vreme că PSD nu are pe cine numi la conducerea ICR. Dar nu înțeleg de ce e nevoie să-i jignească exact pe acei câțiva artiști care au făcut atât de mult pentru imaginea culturii noastre în lume. E drept, mitocănia n-a fost nicicând avangardistă.

Noua limbă de lemn și „puterea intangibilă“

Demonstrație de vorbe goale din partea Lilianei Țuroiu

Recomandarea PSD pentru funcția de președinte al ICR, Liliana Țuroiu, a fost susținută de votul politic din Parlament în urma prestației de mai jos, în cadrul singurei audieri în care i-a fost cerut să își definească poziția față de instituția pe care ar urma să o conducă. Discursul său a fost un tur de forță al clișeelor și al ideilor bombastice înghițite pe nemestecate, de la lauda de sine până la conceptele goale de sens sau jupuite de orice legătură cu realitatea.

Citiţi AICI discursul integral al Lilianei Ţuroiu.

Autor: Ion Spânu

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu