Analize și opinii Politică

De Paste, sa fim buni cu rechinii nostri

Merita. Merita bunatatea noastra. De Paste, merita. Ei, rechinii nostri. Toti arestatii, condamnatii si mafiotii nostri. Toti.

Si le-o vom da. Cu siguranta. A, poate noi, ca popor, nu. Dar cu siguranta, noi, ca stat, noi, ca justitie le-o vom da. Toti oamenii astia, de la Sorin Ovidiu Vintu la Mihai Necolaiciuc, vor primi iertare.

Nu vor plati pentru faptele lor. Sigur, vor plati pentru unele din ele, unii din ei, daca suntem norocosi. Dar in niciun caz nu vor plati in intregime si nu vor plati pentru totul. Pentru ca, in Romania, totul se iarta. Suntem cel mai iertator popor din lume. Si bland. Cu rechinii nostri.

Inainte de Paste, par sa se fi strans cu totii. Reprezentantul coruptiei primitive din institutiile de stat, Mihai Necolaiciuc. Reprezentantul coruptiei sindicale, Marius Petcu.

Omul care a intruchipat delapidarea in folosul altuia, Nicolae Popa. Apoi, Dinel Staicu, unul dintre numeroasele simboluri ale devalizarii de banci, fonduri, echipe, bun simt. Si, cel acuzat ca ar fi fost implicat in toate astea si multe altele, Sorin Ovidiu Vintu. Cel fata de care s-a justitia romana se arata, cu fiecare ocazie, sarbatoare sau nu, foarte-foarte crestina. Induratoare.

De ce merita iertarea

De ce sa stea toti oamenii astia inchisi? De ce sa-i inchidem, cand ei au ajutat atat de multi oameni? Au ajutat mai ales politicieni si parteneri de afaceri din firme-capusa, e adevarat, insa lumea trece cu vederea. Multi se gandesc “si eu, daca eram in locul lor…” Apoi, daca nu ar fi inchisi, ar mai putea spune Antenele si Realitatea ca toti sunt inchisi din vina lui Basescu? Nu. Toata lumea ar fi fericita. Romanul iarta extrem de mult. Si nici nu face scandal pentru eliberarile unor oameni acuzati ca-i fura banii.

Sigur, ar mai fi si cealalta parte a monedei. Cu cat suntem mai iertatori, cu atat avem mai multe de pierdut. Cu cat suntem mai putin indignati de eliberarile unor mari capuse, cu atat acestea vor fi mai dese. Cu atat altii isi vor permite sa ne sifoneze banii fara rusine, cum au facut-o atatia, de la oamenii care devalizau Bancorexul si alte banci in anii ’90 pana la Necolaiciuc si legiunile de baroni locali si centrali care se dedulcesc pe socoteala noastra.

Cum ar fi fost ca, la eliberarile unor oameni ca Gabriel Bivolaru, la scaparea cu fata curata a atator hiene mari ce au facut afaceri ilegale cu statul aproape la vedere, la achitarile rusinoase ale unor politicieni, sa strigam?

Cum ar fi fost ca oamenii sa iasa in strada, cum se intampla uneori in SUA sau alte democratii adevarate? Sau, mai normal, cum ar fi fost ca presa sa fie cu adevarat indignata? Adica in totalitate indignata, nu doar unele din partile sale. Sa strige, sa arate, sa se bata toata mass media pentru dreptate.

Nu ca, atunci cand adevarati “oameni de onoare”, in sensul sicilian al cuvantului, precum Catalin Voicu, sunt arestati, sa strigi, cum au facut-o fara rusine Antenele, ca omul e nevinovat si e victima lui Basescu.

Totusi, de ce se poate? De ce justitia si presa nu au grija asa cum trebuie de toate personajele astea care calca fara jena statul in picioare si, mai mult, il storc de bani? Dintr-un motiv simplu. Reactia la ce vor face va fi minima. Romanii iarta. Romanii nu pedepsesc si nu se arata indignati.

Cum ar fi?

Cum ar fi sa nu-i mai iertam? Cum ar fi sa ne purtam cu rechinii nostri nu rau, ci normal? Adica sa nu consideram normale toate astea. Toate iertarile si toate apararile lor din presa. Cum ar fi ca Romania sa nu fie deloc miloasa cu oamenii asta? Cum ar fi ca justitia sa nu fie deloc miloasa cu oamenii astia?

Deloc rau. Daca justitia din Romania ar functiona chiar si doar putin mai mult si mai adevarat si i-ar duce pe toti oamenii enumerati acolo unde le e locul, tara ar fi altfel. Problema noastra e ca justitia e prea iertatoare. Ca si noi, ceilalti, trece cu vederea multe.

Multi nu-si dau seama, dar ingaduinta justitiei, de obicei una stimulata, e cheia relelor din Romania. Ne face sa pierdem miliarde de dolari, sifonati din buzunarul statului. Adica al nostru. Si, mai ales, ne ia statul. Care nu e nici pe departe la dispozitia noastra, cand oameni atat de dubiosi scapa mereu cu fata curata. Doar ne face sa lucram pentru ei. Asta inseamna ingaduinta fata de rechini. Ce sa facem? Sa fim buni cu ei, deci?

sursa: ziare.com
autor: Lucian Lumezeanu

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Da asa este ,numai ca am un mic amendament….Voicu ala mult hulitul a fost retinut pe baza de convorbiri telefonice nu pe baza de documente falsificate,manarite ….Adica ca in 1952 pe baza la ce-a spus la “coada la carne”….Si tot el ,nenorocitul sta in puscarie fara proces si fara probe de un an jumate …Asta in timp ce Monica riti e libera ca pasarea cerului,calculatorul ei este secret de stat si actele prin care a furat din banii publici nu sint suficiente ca sa o trimita si pe ea un an jumate in arest preventiv….Ca sa mai vorbesc de Videanu sobolanul stracojiu si ingineriile lui borduriale si mamorescene -la ce bun? Sau de Udrea, tipa aia care administreaza 4 miliarde plus dobinzi din banii celor pentru care nu mai sint…”bani”…pentru spitale si scoli….Ca doar statul asta trebuie sa inceteze sa mai fie pentru cetateni si sa devina o data reformat mosia personala si privatizata a satrei BASISTE pentru care trebuie sa eziste bani cu orice sacrificiu uman sau national…..Sa mai vorbesc de Budogi atit de corecti si eficienti in ardelenismul lor funciar ca pot fura alegerile prezidentiale ca ultimul borfas din bazarul de la stambul?Sau de ministrii ai transporturilor care au cheltuit zeci de miliarde de euro fara sa construiasca un metru de autostrada ca Berceanu sau Basescu ? Zau cind vorbesc despre astia nici nu-mi mai amintesc de imbecilul ala de bolsevic de dreapta care scria omagii presedintelui de satra cu oi pe un munte….Cum nici stanovistii din 49 n-au facut pentru Dej …! DAR DESIGUR ASTEA SI RESTUL DE TRADARI ANTINATIONALE FACUTE UNGURILOR NICI NU MERITAAMINTITE AICI FIINCA BASESCU NE-A SCOS DIN CAP SI AUTOSTRAZILE SI PATRIOTISMUL….PE MOTIV CA LA CE BUN ?ADUCE BANI ? DACA NU NU E BUNE CASI CARTEA SCOLILE SI SPITALELE…CA DOAR UITE EU SI FIMEA FARA SCOALA SI CULTURA CITE SUCESURI AVEM SI N-AM IESIT TIMPITI CUM IES DIN SCOALA TIBERII ASTIA PE CARE I-AM TRIMIS SA STUDIEZE PRIN UNIVERSITATI STRAINE SI CU CARE NU STIM CE DRACU SA MAI FACEM ASTAZI SI IN GENERAL NU INTELEGEM DECE DRACU S-AU MAI INTORS IN TARA ASTA A NOSTRA SI NU SI A LOR !Asa ca devina pentru toate astea si pentru furtul viitoarelor alegeri prin corespondente….SINT ANTENELE LUI VOICULESCU ,TRADATORUL SI NEMERNICUL CARE NE ARATA CUM SINTEM NOI CU ADEVARAT SI NU CUM VREM NOI SA FIM VAZUTI…TICALOSUL DRACULUI?UN”DERBEDEUL DRACULUI”,sau un “gaozar” sau un “tigan imputit”….Ca altfel cum sa-i spui astuia,nu
    P.S.Cind autorul articolului astuia oboseste de dat “limbi smechere lui basescu” sa incerce o metoda de relaxare cu UDREA !Am auzit ca-i place si ca vrea si ea o revansa pentru anii in care a fost obligata sa-i faca “intretinerea lui Basescu” ca doar femeie e si ea nu ? Asa ca spor la treba si la mai multe succesuri care sa-i de si gurii tale o paine de halit….!