Analize și opinii Politică

Cum poţi, statistic, să mori de foame şi să fii şi ghiftuit

România, pe primul loc în Uniunea Europeană la angajări. O ştire surprinzătoare, în condiţiile în care în ultimii doi ani cuvântul de ordine este recesiunea, care implică disponibilizări de personal, şi nicidecum angajări. Iar sursa este cât se poate de credibilă – o monitorizare a Eurofound (Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Trai şi de Muncă), un organism al Uniunii Europene.

Şi totuşi, ştirea nu este decât pe jumătate adevărată. Într-adevăr, în România a fost anunţată în trimestrul doi al acestui an crearea celor mai multe locuri de muncă din UE – 4.895.

Cercetarea făcută de organismul european nu pune însă şi concedierile faţă în faţă cu angajările. Dacă ar fi făcut astfel, ştirea ar fi arătat cu totul altfel.
Ministerul Muncii din România nu are deocamdată date disponibile referitoare la numărul de angajaţi din trimestrul doi, lipsind cifrele pentru luna iunie. Chiar şi aşa, reiese că în perioada menţionată (aprilie şi mai) numărul angajaţilor din România a scăzut cu 24.600. Deci cele nici cinci mii de angajări nu reprezintă o prea mare realizare pentru România, dacă privim şi la concedieri.

ste un caz tipic de manipulare a datelor statistice, care pot fi interpretate în varii feluri, astfel încât să reiasă adevăruri contradictorii. O gospodărie medie are 3,07 persoane, iar media este de 1,8 copii pe familie. Asta nu înseamnă că nu există şi gospodării cu o singură persoană, iar altele cu 20. Sau familii fără copii şi familii cu 15 moştenitori. Pe baza aceluiaşi raţionament statistic, poate rezulta că doi oameni au mâncat satisfăcător. Numai că unul a răbdat de foame, iar celălalt s-a îmbuibat. Nu contează, statistic amândoi au mâncat rezonabil.

“Există trei feluri de minciuni: normale, sfruntate şi date statistice”, spunea pe bună dreptate Mark Twain. Problema este că, dacă renunţăm la statisticile actuale, aşa “mincinoase” cum sunt ele, nu avem alternativă, nu avem ce pune în loc.

Şi atunci, apelăm tot la statistici, însă de fiecare dată ele trebuie studiate cu atenţie, ca nu cumva să tragi concluzia că eşti ghiftuit, chiar dacă faci foamea de o săptămână.

Adrian BĂRBULESCU
sursa: gandul.info