Politică

Consumul românilor trage UE din criză

Românii cheltuiesc de 6 ori mai mult ca nemtii!


“Nu renuntăm la turistii români. Un român cheltuieste 300 de euro pe zi, un german cheltuieste 45-50 de euro” (Nikos Diakolios, șeful Autoritătii Elene de Turism).

Păi cum, tati? Cum au ajuns românii să cheltuiască de 6 ori mai mult ca nemtii? Cum au ajuns turistii români să umple Grecia? E România de 6 ori mai profitabilă ca Germania? O fi economia românească vreo comoară nedescoperită? Da’ de unde! România practic nu mai are sector privat, la buget doar Dacia mai dă niste bani (cât o mai da), statul nu mai are de unde să plătească în 2011 pensiile si salariile (nici măcar așa, scăzute cu 25%). Iar marea majoritate a românilor habar n-au dacă or să mai aibă job în 2011. Păi atunci, de unde bani?

Simplu: din împrumuturi! Asa cum guvernul e dement si se împrumută de doi ani de zile ca să plătească pensiile si salariile, la fel se împrumută în nestire si “masele populare”. Dar tot asa: nu ca să investească în vreo afacere, nici vorbă! Ci doar ca sa trăiască pe picior mare – las’ să vadă amărâtii de nemti, imbecilizati de muncă, cum se distrează poporul român!

La asa popor, asa guverne.

“Românii petrec ca nobilii rusi în 1916!”

Asta a zis vineri, râzând cu poftă, Dr. Wolfgang Schauble, ministrul german de Finante. De ce a zis 1916? Pentru ca în 1917 a venit revolutia, si petrecăretii s-au dus pe copcă cu totii! La fel o sa fie si pentru români, anul 2011. Păi cum să nu râdă germanii? De ce ar plânge? Românii nu sunt de plâns, sunt de râs! Iar Schauble a fost foarte politicos să îi compare pe români cu nobilii rusi! Ei, uite, eu n-o să fiu asa politicos!

Scroafa românească s-a urcat in copac si nu mai vrea sa coboare.

De doi ani de zile, românii se tot plâng ca nu primesc salarii ca in Germania, adică “pe măsură”. Pe care măsură? Ce si-au măsurat românii, de le-a iesit prea mare fată de salariu? Profitul, sigur nu! Productivitatea, nici atât! A, eforturile? Timpul “petrecut” la serviciu? Pai alea se plătesc doar in socialism, tati! De-aia au si dat faliment toate tarile comuniste! In economia reala, “petrecerea” timpului ti-o plătesti singur. Firmele iti plătesc doar o parte din profit (daca este, si daca ai contribuit la el, nu doar ai pierdut vremea pe net).

De haram ne-au venit banii, de haram s-au dus!

Boom-ul imobiliar, și sutele de firme străine care au investit atunci în România, au fost o sansă nesperată să construim o adevărată economie capitalistă, rezistentă la socuri si prosperă. O sansă care nu se va mai repeta.

Pentru 12 milioane de români, banii au venit de haram în ultimii 3-4 ani. Bugetarii au primit gratis stimulente si măriri de salarii (pe gratis, pentru că serviciile lor erau tot mai proaste). Mărirea salariilor la bugetari a dus la mărirea salariului mediu si automat, a pensiilor. Adică, tot bani pe gratis. Iar firmele din jurul partidelor si sindicalistii si-au primit si ei partea din jaful national (vezi: A murit si exportul de vagoane! Mai aveti sperante pentru 2011?) Toată lumea era multumită. De aia n-au fost mitinguri. Ce-i drept, România a ajuns cea mai coruptă tară din Uniunea Europeană. Dar dacă omului îi vine salariul la timp si chiar mărit, dacă îi mai iese si o mică atentie săptămânal, de ce să facă valuri si să nu-i lase si pe altii să trăiască?

Numai că banii veniti de haram, de haram s-au si dus! Românilor le-a intrat în cap că dacă consumă mult, creste si economia. Da, tăntălăilor, creste. Dar nu a voastră!

“Vă e milă? V-am luat banii!” (din filmul Filantropica).

Asa că măsura reală a economiei românesti a ajuns acum sub zero. România pierde mult mai multi bani decât câstigă, si si-a acoperit până azi falimentul doar prin împrumuturi. Care, din 2011, vor trebui plătite (plus dobânzile, pentru că în realitate banii nu sunt niciodată pe gratis).

Asa că ăsta va fi si nivelul salariilor în România în anul adevărului, 2011: zero! Nimic. Marea majoritate a românilor vor fi someri. A, au rate de plătit? Îsi pierd casele? BMW-urile? N-o să mai meargă în Grecia la vară? N-or să mai fumeze trabuc? Nasol, ce să zic! Mi se rupe inima!

Scroafa românească are acum de ales: sau coboară din copac, sau moare de foame acolo. Ce o să facă? Păi, mi se pare amuzant să ne uităm. Ăsta da, spectacol!

P.S. Românilor sărmani si oropsiti, iubitorilor de solidaritate si protecsie socială, le dedic următorul fragment din Filantropica, cu regretul că nu le pot dedica întreg filmul:

autor: Mihai Giurgea

sursa: capitalismpepaine.wordpress.com

http://capitalismpepaine.wordpress.com/2010/11/24/consumul-romanilor-trage-ue-din-criza/

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • cateodata am impresia ca toate astea fac parte dintr-un plan bine pus la punct. oamenii trebuie sa fie disperati ca sa aceepte “ceva”- inca nu stiu exact ce e.
    dupa revolutie nu aveai cum sa ii aduci la disperare, pentru ca orice metoda de disperare nu avea cum sa rivalizeze cu ce a fost inainte de 89. nu aveai ce sa le iei, pentru ca nu aveau.
    si atunci cum poti sa ii aduci in pragul disperari? le ridici putin nivelul de trai, ii obisnuiesti sa traiasca bine, si cand incepi sa tai craca, sunt disperatii. e foarte simplu. iar foamea o sa ii constranga sa accepte “orice”.

  • hai bre’pai voi va dati seama cand vin “alde”Salam si ADI (copilu minune)la pietroaiele alea din Grecia si sparg 2-3 mii de ieuroi pe seara.2-3 mii nu 2-3 sute ca nu e oameni normali ca toti anormalii care cheltuie atat intr-o zi…romanu tot fudul!Si-n tara baga parizer cu ceapa pe sub nas,dar arata pozele facute in Grecia tuturor prietenilor…