Politică

Conspirațiile Brexit: Cum va fi acoperit totul și cu ce pret?

downloadEconomistul Martin Armstrong analizează pe blogul său asasinarea deputatei britanice Jo Cox și implicațiile asupra votului la referndumul de joi.

A început să circule opinia deranjantă că deputata britanică Jo Cox a fost asasinată pentru a se preveni în felul acesta un vot pentru Brexit. Unii au început să creadă că este o conspirație la mijloc, urmărind să asigure un vot de compasiune pentru rămânerea în UE. Oamenii au început să se gândească la instrumentul asasinatului, folosit nu de puține ori pentru atingerea unor scopuri politice.

Desigur, avem asasinarea președintelui Kennedy, despre care mulți cred că a fost pusă la cale pentru a duce la un vot de simpatie pentru a începe războiul din Vietnam, Kennedy opunându-se unei asemenea decizii.

Însă avem și un asasinat mult mai recent, pe 10 septembrie 2003. Victima a fost Anna Lindh, o politiciană social-democrată din Suedia (deputată între 1982 și 1985 și între 1998 si 2003). Lindh a fost numită ministru de Externe de către premierul Goran Persson in 1998. Era considerată drept succesoare la conducerea partidului și chiar la conducerea guvernului.

Lindh era pentru adoptarea monedei euro. A devenit motorul campaniei pentru euro, dar a fost atacată cu armă albă în Stockholm, într-un mare magazin. Lindh urma să participe la o dezbatere televizata pe marginea referendumului pentru adoptarea euro. În momentul atacului, nu era apărată de serviciile suedeze de securitate.

Avem apoi asasinarea premierului suedez Olof Palme, în 1986. Era acuzat că este anti-UE si are viziuni pro-sovietice. Asasinarea lui a înlăturat o piedică în calea aderării Suediei la UE, in 1995, în urma unui referendum organizat în 1994, unde pro-aderare au fost doar 52% dintre alegători.

Recentele alegeri prezidențiale din Austria au fost denunțate ca fraudate de Partidul Libertatii. Au fost folosite pentru aceasta, susțin politicienii de extremă dreapta, voturile prin corespondență. Pe măsură ce a trecut timpul, rezultatele au devenit tot mai suspecte. Rezultatele oficiale arătau că candidatul susținut de ecologiști, Alexander Van derBellen, l-a învins pe candidatul extremei drepte, Norbert Hofer, la o diferență de doar 31,000 de voturi – 50,35% contra 49,65%. Din nou, soarta UE era în joc. Rezultatele provizorii reflectău sondajele din ultimele zile de campanie, care îl indicau toate drept câștigator pe Hofer cu o majoritate mult mai clară – 53% contra 47%.

Tinerii din Scoția au spus că referendumul pentru desprinderea de Regatul Unit este o ”revoluție”, însă ei s-au simțit trădați de cei trecuți de 65 de ani, care au votat pentru a primi în continuare o pensie din partea Londrei. Susținătorii independentei au acuzat, și au adus in sprijinul lor si imagini, fraude la secțiile de vot.

Apoi premierul David Cameron a spus, printre rânduri, că tânăra generație a pierdut si ca soarta ei este stabilită ”pentru o generație”. A fost o aroganță care nu ajută. Guvernele nu se vor reforma, iar aceasta va duce doar la revolte care vor distruge sistemul. Nimeni dintre cei din sistem nu pare să gândească pe termen lung. Nu sunt preocupați decât de votul de maine.

Deci, avem o conspirație în cazul Cox? Poate. Nu vor investiga ei înșiși niciodată. Va rămâne doar o suspiciune. Ce este limpede este că UE s-ar fi prăbușit dacă am fi avut un vot pro-Brexit. Sunt prea multe în joc pentru a lasa ca votul acesta să fie unul corect. Singura mare întrebare rămâne cum vor acoperi totul și cu ce preț.”

Sursa: Cotidianul