Politică

Cea mai mare bancă din Europa, anchetată pentru spălare de bani

Banca britanică HSBC a pus în pericol sistemul financiar american, expunându-l la acţiuni de spălare de bani pentru trafic de droguri sau finanţare a terorismului (Sursa: REUTERS)

Conducerea HSBC şi-a cerut scuze, ieri, în faţa Senatului american, după ce o anchetă a unei comisii parlamentare a dezvăluit că banca ar fi fost utilizată pentru a spăla bani murdari din întreaga lume.

Reprezentanţii HSBC spun că sunt gata să dea socoteală pentru tot ce au greşit. Raportul Senatului, publicat luni, arăta că fonduri suspecte din ţări precum Mexic şi Siria au trecut prin această bancă.

Controlul intern insuficient a făcut instituţia „vulnerabilă” în faţa diverselor interese străine, spune raportul. Documentul arată că sume uriaşe de bani provenite de la cartelurile mexicane de droguri au trecut prin această bancă, la fel ca fonduri suspecte din Siria, Iran, Arabia Saudită şi Insulele Cayman.

Subcomisia senatorială de Investigaţii acuză şi Biroul pentru Control Financiar din cadrul Trezoreriei Americane că nu a monitorizat eficient activitatea filialei americane a HSBC, HBUS.

Stuart Gulliver, director executiv al băncii, a scris, într-un memo adresat angajaţilor: „Între 2004 şi 2010, controalele noastre împotriva spălării banilor ar fi trebuit să fie mai dese şi mai eficiente; am eşuat în misiunea noastră de a detecta şi rezolva situaţii inacceptabile”.

Investigaţia a durat un an şi s-a bazat pe examinarea a 1,4 milioane de documente şi 75 de interviuri cu oficiali ai HSBC. Filiala din Mexic şi cea din Rusia au transferat 15 miliarde de dolari către HBUS, între 2006 şi 2009. HBUS a întreţinut relaţii financiare cu bănci suspectate de legături cu organizaţii teroriste. Raportul de 330 de pagini citează în acest sens banca saudită Al Rajhi Bank.

„În era terorismului internaţional, a violenţei legate de droguri pe străzile şi la frontierele noastre, a crimei organizate, a opri fluxurile de bani care susţin aceste orori este o prioritate pentru securitatea naţională”, a scris, într- un comunicat, senatorul democrat Carl Levin, care prezidează comisia.

HBUS are 470 de agenţii în SUAşi furnizează servicii către alte 1.200 de bănci. În urmă cu o lună, o altă bancă, ING, a fost nevoită să plătească 619 milioane de dolari, pentru că a încălcat sancţiunile impuse de SUA Cubei şi Iranului.

sursa: EVZ.ro