Analize și opinii Politică

Ce este in neregula cu noua generatie ?

NOI,
cei nascuti la inceputul anilor 60, 70 si cei nascuti in anii 80, vedem acum in anul 2010 cum casa parintilor nostri este de 50 de ori mai scumpa decat atunci cand au cumparat-o si realizam ca noi o sa platim pentru casele noastre in jur de 50 de ani. Avem amintiri despre primii pasi pe luna, despre razboaie sangeroase, avem cultura generala, pentru ca asta insemna ceva odata.

Suntem ultima generatie care a jucat “De-a v-ati ascunselea” , “Castel“, “Ratele si vanatorii“, “Tara, tara , vrem ostasi“, “De-a prinselea“,”Sticluta cu otrava“, “Pac Pac“, “Hotii si vardistii“, ultimii care au strigat “Un doi trei la perete stai”, ultimii care au folosit telefoanele cu fise, dar primii care am facut petreceri video (inchiriam un video si stateam sa ne uitam la filme 2 zile inchisi in casa), primii care am vazut desene animate color, primii care am renuntat la casete audio si le-am inlocuit cu CD-uri.

Noi am purtat jeansi elastici, pantaloni evazati, geci de blugi de la turci, iar cine avea firme gen Lee sau Puma era deja lider de gasca.

Noi nu am dat examene de Capacitate, nu am dat teste grile la admitere, dar am dat admiteri la care eram 4-12 pe-un loc…

Noi am fost ultimii “Soimi ai Patriei” si ultimii “Pionieri“. (IMG:http://www.pcmadd.com/forum/style_emoticons/default/wink.gif)

La gradinita am invatat poezii in romaneste, nu in engleza (ceea ce nu ne-a impiedicat, ulterior sa invatam alte 2-3 limbi de circulatie internationala)… Si am cantat MULTI ANI TRAIASCA nu HAPPY BIRTHDAY la aniversari.

Am sorbit din ochi Sclava Isaura, Beverly Hills, Melrose Place, Twin Peaks, Dallas, Ambulanta – cu dr.Madr .. si cine zice ca nu s-a uitat ori minte ori nu avea inca televizor.

Reclamele de pe posturile straine ne innebuneau, si abia asteptam sa vina si la noi inghetata Magnum, sau pustile alea absolut superbe cuapa. Intre timp, ne consolam cu Tango cu vanilie si ciocolata si clasicele bidoane umplute cu apa de la robinet, care turnate in cap ne provocau pneumonii. Si uite un motiv bun sa nu mergem la scoala.

Noi am ascultat si Metallica, si Ace of Base, si DJ Bobo, si Michael Jackson, si Backstreet Boys si Take That, si inca nu auzisem de manele, singurele melodii de joc fiind horele la chefuri, la care nimeni nu stia pasii (IMG:http://www.pcmadd.com/forum/style_emoticons/default/biggrin.gif) , dar toti dansam!

Dar spre deosebire de copiii din ziua de azi, am auzit atat de Led Zeppelin, Deep Purple, Jimi Hendrix, Abba si de Queen, cat si de noile nume gen 50 Cent si Britney Spears. Am citit “Licurici”, “Pif”, Ciresarii, si am baut Cico si Zmeurata si ni s-a parut ceva extraordinar cand au aparut primele sucuri “de la TEC ” fara sa ne fie teama ca “au prea multe E-uri”, iar la scoala beam toata clasa dintr-o sticla de suc fara teama de virusi.

Noi am baut prima CocaCola la sticla si am descoperit internetul. Noi nu ne dadeam bip-uri, ne fluieram sa iesim afara, noi nu aveam dolby surround system, taceam toti ca sa auzim actiunea filmului, nu aveam Nintendo sau Playstation, ci jocuri tetris de care ne plictiseam la o luna dupa ce le cumparam si le uitam pe dulap, pline de praf.

Abia asteptam la chefuri sa jucam “Fantanita“, sau “Flori, fete sau baieti“, sau “Adevar sau Provocare“, sau orice ne dadea un pretext sa “pupam pe gura” pe cine “iubeam”..

Noi suntem cei care inca au mai “cerut prietenia”, care inca roseam la cuvantul “sex”, care dadeam cu banul care sa intre in farmacie sa cumpere prezervative, pe care apoi sa le umplem cu apa si sa le aruncam in capul colegilor, care am completat mii de oracole, sperand ca persoana iubita va citi acolo unde scrie “De cine iti place?” ca ne place de el/ea.

Este uimitor ca inca mai suntem in viata, pentru ca noi am mers cu bicicleta fara casca, genunchiere si cotiere, nu am avut scaune speciale in masini, nu am aruncat la gunoi bomboanele care ne cadeau din greseala pe jos, nu am avut pastile cu capac special sa nu fie desfacute de copii, nu ne-am spalat pe maini dupa ce ne-am jucat cu toti cainii si toate pisicile din cartier, nu am tinut cont de cate lipide si glucide mancam, parintii nostri nu au “child proof the house”, ne-au trimis sa cumparam bere si vin de la alimentara, si cate un pachet de tigari de la tutungerie.

Noi am auzit cum s-a tras la Revolutie , noi am fost martorii a trei schimbari de bancnote si monede, noi am ras la bancurile cu Bula, pe care le-a compus cumplita Securitate, contemporana noua. Noi suntem cei care mai tinem minte emisiunea “Feriti-va de magarus”. :ph34r:

Suntem o generatie de invingatori, de visatori, de “first-timers”… Dar suntem si generatia care vede limpede cum ne pierdem tara , iar dusmanul este din interior si nu din afara… Noi suntem ultima genaratie de sacrificiu a lui Ceausescu si prima de dupa Revolutie. Noi am pierdut de doua ori, si atunci, si acum. Azi, suntem la fel de saraci ca odinioara, dar am devenit liberi! Ce putem face azi cu libertatea????

sursa: pcmadd.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Liberatatea mi-o petrec afara.Sa nu uitam de vesnica AC/DC si de varianta romaneasca IRIS.Am fost si suntem generatia de sacrificiu a Romaniei,”culpabili de serviciu” mai putin la Revolutie si mai mult in 13-15 iunie.Si l-am vazut”live” pe Iliescu si Basescu cum lua poporul roman de “prost”.De Ceausescu stiam ca ne ia

  • Mie imi vine sa zic vreo doua mai colorate. :|
    Totusi, daca suntem ca si pendula, acuma am ajuns acolo unde energie cinetica ii ioc si energia potentiala ii maxima, sau invers?
    Domnul fie cu noi.

  • Daca tot suntem “first-timers”, n-ar trebui sa fim cei care sa dam ceva in schimb?
    sau “batranetea” nu ne permite sa constientizam propria libertate si sa decidem ce putem sa face cu ceea ce avem aici unde ne aflam…
    A fi batran nu e o scuza sa nu mai lupti… Sa fim schimbarea pe care vrem sa o vedem in jurul nostru!!!

  • Să fim realişti şi să recunoaştem că sistemul comunist a stârnit unirea între oameni, pe când ăsta capitalist a trezit ura între oameni.Se cultivă sistematic ura, prin concurenţa între oameni, pe post de panaceu la dezvotarea societăţii.Bullshit!:)) Mai uşor stăpâneşti o gloată de oameni care se urăsc, decât una de oameni uniţi.Este politică de stat capitalist.Ce ţel au majoritatea oamenilor în viaţă?! Satisfacerea plăcerilor simţurilor!Atât.Şi nimic nu se face cu mai mult spor, decât în a insufla sclavilor, sentimentul că aşa sunt lucrurile aşezate în lume, şi nu se poate schimba nimic.Deocamdată se ştie clar, că sistemul comunist a fost inventat de capitalişti şi nu viceversa.Asta denotă că sistemul capitalist este net superior la subjugarea oamenilor, decât cel comunist.Să vedeţi noul sistem pregătit pentru vitele umane.În momentul când sistemul actual va intra în colaps, iar cei din gaşca de conducere a tuturor ţărilor vor fi strânşi la un loc, loc călduţ şi sigur, vor urma legile care vor pune vita umană la grajdul pregătit.Şi se ştie, dacă vita are fân şi apă, nu te va împunge niciodată.Că ea nu gândeşte.Toată lumea vorbeşte că finanţiştii mondiali conduc planeta, dar este de tot râsul când unul care perorează asta, se apucă să vorbeasă de politică.Adică de ceva ce nu există.Unii nici nu conştientizează această aberaţie.Să fii de acord că lumea e condusă de bancheri, dar să discuţi după aceea despre sisteme democratice, de dreapta sau de stânga, e de râs.Asta înseamnă să ai creierul spălat şi să gândeşti după cum îţi sugerează alţii, nu cu mintea ta.

  • subscriu la ce a scris Doru a pus punctul pe i
    Cat despre sisteme – sunt acelasi ambalate diferit, dar rezultatul e identic … aparentele inseala uneori insa am vazut america in perioada de calm maxim – arata ca romania in perioada 85-87

  • Ok. Voi sunteti marea generatie care a facut si a dres. Undeva prin anii 60-70-80. Sa zicem asa. Pink Floyd, Metallica, ce mai indrugi matale aici. Nu te-am auzit insa nimic de Nat King Cole. Sau de Louis Armstrong. Sau de Ella Fitzgerald. Muzica parintilor tai ca sa zicem asa. Muzica generatiei de dinaintea generatie 60-70-80. Sau astia gata, s-au dus, ati mai ramas voi sa ne frecati la cap ca stam prea mult in fata calculatorului? Iar asta doar in ce priveste muzica. Nimic de literatura sa zicem. Nu te aud laudandu-l pe Kant, bla bla bla, etc etc etc… Ador internetul! Slavita fie gloria sa! Poti spune orice, fara ati pasa de nimeni si nimic.

  • Noua generatie este complet diferita fata de noi, cei nascuti in perioada anilor 70, 80, am avut o copilarie mai frumoasa si nu stateam mai tot timpul in casa cu ochii in calculator pentru ca nu aveam asa ceva pe atunci.