Politică

„Capitalismul are nevoie de sindicatele crimei și piețele crimei”

shadow-banking-1078x515„Capitalismul are nevoie de sindicatele crimei și piețele crimei. Acesta este cel mai greu lucru pe care îl poți transmite cuiva. Oamenii – chiar și oamenii care au studiat crima organizată – au tendința de a trece cu vederea acest lucru, insistând asupra unei separații între piața neagră și piața legală. Este aceea mentalitate care îi face oamenii din Europa și SUA să creadă că un mafiot care intră în închisoare este un infractor, un gangster. Dar el nu este așa, el este un om de afaceri, iar afacerea lui, piața neagră, a devenit cea mai mare piață din lume”, spune jurnalistul italian Roberto Saviano, care de zece ani documentează afacerile Mafiei și criminalitatea internațională.

„Așadar, această poveste a traficului de narcotice nu este ceva care se întâmplă undeva departe. Oamenilor le place să se gândească la această dezgustătoare crimă ca la ceva depărtat, dar nu este așa. Întreaga noastră economie este afectată de această poveste” – Roberto Saviano.

„Avem probe, avem dovezi. Astăzi, economia subterană este mai mare decât economia legală. Traficul de droguri eclipsează veniturile obținute de societățile petroliere. Cocaina este o afacere de 300 de miliarde de lire sterline pe an. Capitalismul infracțional este capitalism fără reguli. Mafia și crima organizată nu se supune domniei legilor – și cea mai mare parte a companiilor financiare care dețin offshore-uri sunt exact la fel” – Roberto Saviano.

„Din anumite motive, lumea anglo-saxonă înțelege mai greu criminalitatea inerentă a sistemului ‘legal’ decât o fac societățile din lumea latină. Cred că lumea anglo-saxonă, anglo-americanii este pătrunsă de un fel de pozitivism Calvinist, oamenii vor să creadă în sănătatea societăților lor. Asta chiar dacă, de exemplu, City Of London este un mult mai important centru de spălare a banilor murdari decât Insulele Cayman” – Roberto Saviano.

Londra este capitala lumii la spălarea banilor proveniți din droguri și 90% din banii proveniți din droguri ajung în SUA sau Europa prin Londra.

„Dacă Mexicul este inima traficului de troguri, Londra este inima. Un studiu al unei universități a demonstrat că peste 70% din banii proveniți din traficul de droguri sunt spălați în USA și Europa. În Europa asta se întâmplâ mai ales în Londra. Fără Londra, cartelurile de droguri mexicane ar avea doar Mexicul pentru a-și reclicla banii. Dar, mulțumită sistemului financiar al offshore-urilor pe care îl permite Marea Britanie, acești bani intră în Europa pe ușa principală, care este Anglia”, spunea Roberto Saviano într-o emisiune televizată.

Centrul financiar londonez (City of London) este centrul sistemului de offshore-uri, iar teritoriile britanice de peste mări, paradisuri fiscale legitimate de autorităţile britanice sunt periferia acestui imperiu financiar. Secretul financiar din Marea Britanie oferă portiţe pentru gangsteri, traficanţi de droguri şi cleptocraţi.

„Dacă aţi fi întrebaţi care este cel mai corupt loc de Pământ, aţi spune că e Afganistan, poate Grecia, Nigeria, sudul Italiei. Dar eu vă spun că este Marea Britanie”, a spus Robereto Saviano în Marea Britanie.

„Nu birocraţia, nu poliţia, nu politica sunt corupte, ci capitalul financiar. 90% dintre deţinătorii de capital din Londra îşi au sediile în offshore-uri”.

„Jersey şi Cayman sunt porţile de acces în Europa pentru capitalul provenit din infracţiuni, iar Marea Britanie este ţara care permite asta. De aceea este crucial pentru mine să fiu azi aici şi să vorbesc despre viaţa voastră şi despre guvernul vostru”.

Părăsirea UE de către Marea Britanie nu ar face decât să lase țara și mai expusă criminalității: „Ar însemna să permiteti societăţilor din Qatar, cartelurilor mexicane, mafiei ruse să câştige şi mai multă putere şi HSBC a platit 2 miliarde de euro amendă în SUA pentru că a recunoscut că a spălat bani ce proveneau de la cartelurile drogurilor şi de la companiile iraniene. Avem dovezi”.

Roberto Saviano este un scriitor și jurnalist italian. În romanul său de debut, «Gomorra»,  a ilustrat realitatea economică și de afaceri a Camorei și a crimei organizate, în general. Din cauza amenințărilor cu moartea pe care le a primit din partea cartelurilor camoriste, denuțate într-o expunere în piața Casal del Principe (Napoli) în timpul unei manifestații pentru legalitate, Roberto Saviano a fost supus unui protocol de protecție. Din 13 octombrie 2006 trăiește sub escortă.

Autor: George Panait

Sursa: Anonimus.ro