Politică

Biserica Ortodoxă a Greciei pune umărul la strângerea de fonduri pentru răscumpărarea datoriei către Troika

GConducătorul Bisericii Ortodoxe a Greciei a afirmat recent că va oferi parte din proprietățile deținute de Biserică pentru a fi folosite în așa fel încât să poată ajuta la strângerea de fonduri pentru a putea scăpa de datoria țării sale.

Biserica Ortodoxă este o instituție influentă în Grecia șl deține mai mult teren decât oricine, cu excepția statului, inclusiv terenuri importante în Atena.

Arhiepiscopul Ieronim al Atenei a făcut un apel în timpul unui interviu televizat cu ocazia Sărbătorilor pascale: “Haideți să dezvoltăm aceste proprietăți pentru Grecia. Dacă statul consideră că putem fi de ajutor în acest sens, suntem aici pentru a coopera.”

La întrebarea dacă Biserica ar dori să vândă aceste proprietăți, raspunsul a fost: “Nu, propunerea era ca noi toți să colaborăm, în timp ce statul poate să folosească profitul pentru a plăti toate datoriile, însă terenurile vor rămâne în Grecia, sub stăpânire grecească.”

Arhiepiscopul Ieronim nu a spus clar în ce mod ar trebui să se dezvolte aceste terenuri, pentru ca ulterior profitul să fie refolosit și nici nu există date concrete referitoare la cât anume deține Biserica și statul nu are niciun drept asupra acestor proprietăți.Deși este parte integrantă a societății grecești, există critici care aduc acuze Bisericii cum că ar deține prea multe proprietăți și nu ar fi dus greul alături de grecul obișnuit în timpul austerității și crizei economice. Biserica respinge acest fel de critici ca fiind inventate.

Datoria Greciei se ridică la 240 de miliarde împrumutate de la Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional, bani care se pot termina din clipă în clipă.

Puteți citi mai multe aici

Autor: Gandeste.org