Politică

Autodeterminarea, un suflu nou în Europa!? Polonia își proclamă AUTONOMIA față de Bruxelles

downloadMajoritatea parlamentara de la Varsovia a adoptat vineri o rezolutie prin care proclama autonomia tarii. Documentul cere guvernului sa opuna rezistenta tuturor actiunilor care ar incalca suveranitatea tarii si arata cu degetul catre Bruxelles, relateaza Radio Polonia, citat de Digi24.

Rezolutia intervine cu trei zile inainte de expirarea ultimatumului pe care Polonia l-a primit din partea Comisiei Europene pentru a-si remedia criza legata de Curtea Constitutionala. Daca nu face pasi in acest sens, Bruxelles-ul a avertizat Varsovia ca va da, luni, un aviz legat de respectarea statului de drept.

„Potrivit Constitutiei, Republica Polona este un stat democratic, suveran, sub domnia legii”, se afirma in rezolutia adoptata de parlamentarii partidului Lege si Justitie (conservator, la putere) si de 15 parlamentari ai partidului Kukiz.

„Tara s-a confruntat recent cu amenintari la adresa autonomiei, care submineaza regulile democratiei, ale legii si pacii sociale”, se arata in document.

Rezolutia mentioneaza si tentativele UE de „a impune Poloniei deciziile referitoare la refugiati”. Aceste decizii nu au nicio baza in legislatia europeana si incalca suveranitatea natiunii poloneze si valorile europene.

Votarea rezolutiei, care a urmat unei dezbateri aprinse in Parlament, a fost boicotata de cea mai mare parte a opozitiei, care spune ca un astfel de document este de neimaginat in tari precum Marea Britanie, Spania sau Franta.

Partidul de guvernamant din Polonia, formatiunea conservatoare Lege si Justitie, si-a plasat deja cinci judecatori in cadrul Curtii Constitutionale, o masura controversata, ce i-ar permite sa blocheze usor eventuale avize defavorabile. Deloc speriat de scandal, Lege si Justitie a plusat: a schimbat si felul in care se iau deciziile in Tribunalul Constitutional, de la majoritate simpla la majoritate calificata cu doua treimi. Combinate, cele doua miscari risca sa paralizeze activitatea instantei constitutionale din Polonia. Reforma, care este considerata de multi o provocare pentru valorile democratiei si a separatiei puterilor in stat, a starnit ingrijorare la Bruxelles si a scos zeci de mii de oameni in strada in Polonia.

Sursa: Aktual24.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Bine spun polonezii: sunt autonomi; dar nu sunt pe deplin independenti fata de Washington si Turnul Babel-Bruxelles .
    Cu toate astea, sunt cu cel putin o clasa peste noi, caci noi nici macar stat autonom nu ne putem numi, pur si simplu suntem o Colonie in pozitie de drepti in fata tuturor. Astazi, tara noastra se poate asemana cu o curva ce sta in pozitie de capra si o ia in cur si-n gura de la toti „mai-marii” Lumii.