Politică

AMBASADORUL OLANDEI, ACUZAT DE TRAFIC DE INFLUENTA LA NIVEL INALT

imageResizeFostul șef al Fiscului, Gelu Diaconu, dezvăluie, într-o postare pe blogul propriu, faptul că un ambasador occidental – cel al Olandei, conform descrierii – i-a cerut personal să salveze pielea unui mare evazionist fiscal din țara sa, într-un scandal cu o miză de zeci de milioane de euro.

Gelu Diaconu, demis luna trecută de Dacian Cioloş, spune pe blogul personal, citat de economica.net, că România e trădată de tehnocrați, care ar fi pus ANAF în slujba firmelor de consultanță fiscală și a marilor afaceri. El acuză că actualele conduceri ale Ministerului Finanţelor şi ANAF servesc interesele private ale unei “frății transpartinice”, formată din firme de consultanţă, mari firme străine şi ambasadele ţărilor din care provin. Foloseşte ca exemplu intervenţia unui ambasador “care se opune intrării României în Schengen”, care ar fi venit la el în birou să intervină în favoarea unui “evazionist notoriu” din ţara lui.

”Un ambasador „periat” și lăudat de presa progresistă a venit la mine în birou, însoțit de un om de afaceri din țara pe care o reprezenta, un evazionist notoriu, presându-mă să dispun deblocarea rambursării TVA într-un caz de evaziune (cca 20 milioane euro), pe care îl aveam în instrumentare. La câteva minute după ce a ieșit din biroul meu am anunțat instituțiile abilitate. În zilele următoare, citeam iarăși prin presă o serie de elogii aduse aceluiași ambasador, cunoscut în spațiul public drept un adversar al intrării României în Schengen, exact de jurnaliștii care promovează valorile occidentale și care îl dădeau ca exemplu de bune practici și onestitate pe acest „amic” al concetățenilor evazioniști”, a scris Diaconu pe blog.

Or, după cum remarcă și economica.net, singurul ambasador din România care s-a opus făţiş intrării României în Schengen a fost cel al Olandei, Matthijs van Bonzel, a cărui misiune s-a încheiat acum cîteva luni, în septembrie.

Exact în aceeași lună, într-un interviu televizat la B1, Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, declara: “Ambasadorii trimiși de România în alte țări nu cred că își permit ce își permit unii la București. Sunt ambasadori care reprezintă interesele economice ale companiilor din țările lor. Sunt ambasadori pomeniți cu nume, prenume și fapte în doasare de mare corupție în România și care au mers de mână cu reprezentații companiilor străine într-un cabinet de ministru să ceară semnarea unui contract sau altul”. Deocamdată, dinspre DNA nu a transpirat în presă vreun nume de asemenea ambasador implicat în fapte de corupție.

Autor: (B.I.)

Sursa: In politics