Politică

Am furat, lăsați-mă în pace!

microsoft-marius-dumbraveanu-mfxCeea ce se intampla este uluitor. Cu adevarat. DNA i-a scos total, din orice cauza penala, pe doi dintre principalii arhitecti ai mega escrocheriei Microsoft. Claudiu Florica si Dinu Pescariu. Acestia fiindca au turnat sunt si vor fi liberi, bine mersi. Cu banii praduiti cu tot. S-a intors lumea cu fundul in sus?

Sa ne imaginam ca tu, cititorul acestor randuri, dupa ce afli ce a decis Directia Nationala Anticoruptie, pui la cale un plan vital pentru propria bunastare. Sa spunem ca initiezi spargerea unei banci. Iti formezi o echipa. Alcatuita din zece – douazeci de persoane, cat crezi ca este necesar. Faci toate actele premergatoare, de natura preparatorie, pentru ca lovitura sa aiba succes. In ziua si la ora hotarata, ataci banca, spargerea reuseste, ii furi banii si alte bunuri, le imparti cu tovarasii de jaf si, apoi, te duci acasa si dormi linistit. Dupa care, un an – doi, te plimbi prin tot felul de paradisuri turistice. Cu familia, cu prietenii, chiar si cu unii complici care ar fi trebuit sa asigure paza bancii pe care ai spart-o. Apoi, intr-o buna zi, intorci foaia.

Sa presupunem, in continuare, ca un politist mai harnic, mai consecvent, mai istet, iti ia urma. Si, incet-incet, il simti cum iti sufla in ceafa, dar tu nu ai incotro si iti continui, pana una – alta, viata, din paradisul creat de muntele de bani pe care l-ai pradat. Pana cand, politistul face pasul decisiv, iti pune  catusele si te duce la sectia de politie. Unde vine si un procuror. Acolo, iei o decizie istorica. Sa te autodenunti si sa ii denunti si pe ceilalti.

Si te pui pe scris. Reproduci, cu toate amanuntele, istoria loviturii pe care ai organizat-o impotriva bancii si scri, negru pe alb, pe cine anume ai contactat, cand si cum, cine ti-au fost complicii, ce a facut fiecare dintre acestia, cu cati bani furati s-a ales si, mai departe, daca sti, scri si ce a facut cu banii respectivi.

La capatul acestei istorii politiste, niste procurori cumsecade decid ca tu, cel care ai organizat intreaga operatiune, esti curat ca lacrima, ca poti sa pleci acasa, fara a se mai continua vreo urmarire penala impotriva ta, tot ceea ce ai cheltuit in ani de zile se sterge cu buretele si, mai mult decat atat, iti poti pastra si banii furati care ti-au mai ramas. Ceilalti in schimb, complicii tai, cei pe care i-ai introdus in afacere, vor face ani grei de puscarie. Si vor fi siliti, atat cat le-a mai ramas, sa dea banii inapoi.

Exact asa s-a intamplat, pana una – alta, in afacerea Microsoft. Acolo, cei doi capi ai afacerii, Claudiu Florica si Dinu Pescariu au furat, au scapat basma curata si au ramas si cu banii. Pe buna dreptate, opinia publica este in flacari. Pe buna dreptate, decidentii DNA, in frunte cu Laura Codruta Kovesi, sunt obligati sa dea explicatii.

La limita, ne-ar putea sopti o pasarica faptul ca cei doi ar fi fost, de fapt, ofiteri acoperiti. Si ca de aceea scapa. Ca ei, de fapt, nu sunt niste infractori, ci niste eroi. Dar este ceva, totusi, care chiar si in acest scenariu, ne cam scapa. Oare acesta sa fie rolul ofiterilor acoperiti? De a pune la cale lovituri spectaculoase si jafuri din banul public, care nu mai pot fi recuperate decat intr-o infima proportie, cu unicul scop de a baga la apa niste persoane publice? Eu unul nu prea cred.

Acum, la ce ma pot astepta dupa comentariile de mai sus? Ca domnii Claudiu Florica si Dinu Pescariu sa ma dea in judecata pentru ca i-as fi calomniat. De vreme ce DNA i-a trecut prin „nufarul”. Si, legal vorbind, sunt curati ca lacrima. La fel cum m-a dat in judecata si Traian Basescu pentru ca mi-am permis sa afirm, cat inca era presedinte, ca a beneficiat de bani negrii in campania electorala prezidentiala. Iar procesul impotriva mea este in curs. La fel cum m-a dat in judecata si Horia Georgescu, presedintele ANI, pentru ca mi-am permis sa afirm ca a comis acte si fapte necinstite. Ca este certat cu legea. Iar procesul cu acesta este in curs. Acum, de ce nu m-ar da in judecata si alde Claudiu Florica si alde Dinu Pescariu?

Autor: Sorin Rosca Stanescu

Sursa: Express Magazin