Politică

Aceşti iresponsabili care ne conduc. VIDEO: Cum se falimentează şi se înrobesc țările prin împrumuturi şi datorii

master-in-banking-and-finance-459x240Investitorul elveţian Marc Faber consideră că lumea este împinsă spre criză de elite care îşi asumă riscuri nebuneşti tocmai pentru că ştiu că nu răspund cu nimic. Cel mai periculos joc este asumat de bancherii centrali care umflă baloane speculative, ce pot fi urmate de un colaps deflaţionist.

“Un sistem corupt care recompensează prostia.” Aşa caracterizează Marc Faber, investitor cu experienţă în pieţele financiare internaţionale, realitatea politico-economică din lumea occidentală. “Problema pe care o avem acum este că liderii politici şi cei din business frecvent nu sunt responsabili pentru acţiunile lor”, scrie acesta într-un articol publicat pe portalul financiar Daily Reckoning. Cel mult, persoanele care iau decizii greşite îşi pierd demnităţile în cazul în care înregistrează un eşec, însă de multe ori, ei sunt chiar răsplătiţi în pofida faptului că deciziile lor au consecinţe deosebit de grave pentru categorii largi de oameni. Aşa ceva este fără precedent în istorie, întrucât în alte epoci liderii plăteau scump, ceea ce îi împiedica, de cele mai multe ori, să se comporte iresponsabil.

Printre primii care se joacă riscant fără frica unor consecinţe sunt bancherii centrali, oameni de formaţie academică, lipsiţi de experienţa din sectorul privat, spune Faber, autor al newsletter-ului “The Boom, Gloom & Doom Report”. Puterea acestora este enormă ceea ce este, de-a dreptul înfricoşător. Forţele pieţei se vor dovedi finalmente mai puternice decât capacitatea băncilor centrale de a tipări bani, mai spune investitorul care se aşteaptă la o criză majoră în următorii ani. În acest context, niciun fel de investiţii sau plasamente nu vor mai fi sigure, avertizează acesta.

Era mai bine când regii îşi pierdeau capetele

Pen>tru cea mai mare parte a perioadelor istorice, liderii care se aflau în poziţie pentru a exercita puterea erau responsabili pentru acţiunile lor. Dacă purtau războaie sau îşi apărau teritoriile de invazia unor forţe ostile, aceştia în mod frecvent îşi pierdeau vieţile, pământurile, armatele, puterea şi coroana, observă Faber. Nu putem nega că au fost în istorie lideri iresponsabili, dar, în general, aceştia erau responsabili pentru actele lor şi, în consecinţă, se purtau responsabil.

Faber îl citează pe economistul Thomas Sowell, profesor la Universitatea Stanford, potrivit căruia “este greu să ne imaginăm un mod mai prostesc şi mai periculos de a lua decizii decât acela de a pune acele decizii în mâinile unor oameni care nu plătesc nimic dacă greşesc”. Acum, însă, când liderii politici şi din business eşuează, cel mai rău lucru care li se poate întâmpla este acela de a nu fi realeşi sau numiţi din nou. Ei devin apoi lobişti, consultanţi, adesea conferenţiază… “Probabil pentru prima oară în istorie avem astăzi un sistem în care liderii nu numai că nu sunt pedepsiţi pentru eşecurile lor, ci sunt, de fapt, chiar răsplătiţi”, spune investitorul elveţian rezident în Thailanda.

Executivii corporaţiilor şi administratorii de fonduri mutuale nu au pielea la bătaie în compania care îi angajează şi chiar şi după ce sunt daţi afară pentru că nu şi-au îndeplinit mandatul corect, îşi primesc pensia. Această decuplare între responsabilitate şi decizie este de natură să antreneze o înlănţuire de hotărâri greşite, consideră Faber.

Puteri prea mari pentru băncile centrale


Warren Buffet a spus recent că banca centrală a SUA este cel mai mare fond de hedging. În opinia lui Faber, greşeşte. Fondurile de hedging sunt conduse de oameni care îşi asumă riscuri având banii lor în joc. Rezerva Federală Americană se joacă, însă, cu banii altor oameni.

Cei din conducerea Fed sunt foarte puternici. Tipăresc bani, finanţează deficitele bugetare şi războaiele, manipulează costul banilor (ratele de dobândă), pot interveni direct în economie salvând instituţii financiare (bănci) sau ţări (Grecia), intervin în pieţele internaţionale, influenţând chiar şi alegeri. Apare întrebarea de ce oficialilor Fed li s-ar încredinţa asemenea puteri, fiind un grup de oameni de formaţie academică, fără experienţă în sectorul privat. “În opinia mea, puterea enormă a oamenilor de formaţie academică de la Fed este un gând înspăimântător”, mai spune Faber.

Finalmente, economia de piaţă este singura instituţie care exercită un control asupra celor care conduc Fed. “Fed este o organizaţie extraordinar de puternică, dar peste timp economia de piaţă este o forţă mult mai puternică ce poate depăşi în inteligenţă oamenii de formaţie academică întrucât este adaptativă şi dinamică”, scrie Faber. Spre exemplu, în urmă cu un an, şeful Fed, Ben Bernanke, aprecia că al treilea program de relaxare cantitativă va reduce ratele de dobândă, însă, de atunci, acestea s-au înscris pe o traiectorie de creştere. Investitorul spune că, iniţial, se gândea că inflaţia creată în 2008 se va duce în aur, în cotaţiile mărfurilor; nu îşi imagina, totuşi, că va inflama şi preţurile acţiunilor sau cele din zona economiei de lux (artă, maşini de epocă, vinuri vechi, imobiliare scumpe). Politicile promovate de oamenii de formaţie academică din fruntea Fed favorizează oamenii bogaţi care deţin active, creând baloane speculative periculoase pentru întreaga economie.

Un balon gigantic care poate fi urmat de un colaps deflaţionist


“Este un bubble gigantic în toată lumea”, a declarat Faber săptămâna trecută, într-o intervenţie pentru CNBC, adăugând că Fed nu are o strategie de ieşire din aceste politici excepţional relaxate. Nu se pune problema reducerii cantităţii de active financiare cumpărate de banca centrală, ci mai degrabă o majorare a acestor programe; pot fi 100 miliarde dolari pe lună, 200 miliarde pe lună, sau chiar un trilion de dolari pe lună. Totuşi, el se aşteaptă ca această inflaţie a activelor să se oprească la un moment dat şi să fie urmată de un colaps deflaţionist. Nici în anul 2007 Rezerva Federală Americană nu sconta pe faptul că, în pofida politicii monetare relaxate, preţurile proprietăţilor vor scădea cu 50%, a mai zis investitorul elveţian.

Nu este loc sigur pentru a ne feri de “idioţiile Guvernelor”


“Idioţiile Guvernelor” vor aduce o nouă criză, a declarat Marc Faber pentru Bloomberg TV. În acel context, nu va mai exista niciun paradis de refugiu. Depozitele bancare, care odinioară erau sigure, nu mai sunt; banii plasaţi în titluri de stat nu mai sunt 100% siguri pentru că este inflaţie în sistem şi abia mai obţii vreo dobândă. Acţiunile de pe Bursa americană sunt relativ scumpe după orice indicatori de evaluare fundamentală a-i folosi. “Nu văd nimic, în mod particular, sigur. Cel mai bun lucru la care poţi spera este să ai un portofoliu diversificat pe diverse clase de active care să nu intre în colaps în acelaşi timp”, a spus Faber.

Autor: Adrian Panainte

Sursa: Curierul National

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu