Politică

A doua “Noapte a Generalilor” a reusit. Urmeaza Operatiunea “Camuflajul”

Are Romania ceva aparte. Zic asta de multa vreme. In afara naturii, reliefului, traditiilor si poienelor cu narcise, are si o istorie postdecembrista, cu evenimente rostogolite in asa fel incat democratia autentica sa nu prinda radacini, orice-am face. Ultimele zile au fost presarate de informatii-dinamita oferite de Dan Andronic,un fel de centaur media (jumatate jurnalist, jumatate consultant-afacerist). Andronic a dezvaluit detalii care ne arata cum s-au facut jocurile pe ultimii metri ai alegerilor prezidentiale din 2009.

image-2009-12-4-6614888-70-dezbatere-finala-basescu-geoana-3

La 20 ani de la celebra Noapte a generalilor (22/23 decembrie 1989), cand soarta Romaniei a stat pe umerii generalului Stefan Gusa (n.n. decedat posibil din cauza otravirii cu poloniu pus in cafea in acea noapte) evitandu-se o interventie straina pentru a ne scapa, vezi Doamne, de “teroristi”, o alta noapte, a altor generali, a schimbat destinul Romaniei lasandu-l la carma pentru inca cinci ani pe Traian Basescu, desi adevaratul castigator fusese Mircea Geoana. Prin comparatie, am putea spune ca, dupa “Noaptea generalilor” din decembrie ’89, Romania a scapat de interventia straina, pe cand in “Noaptea generalilor” din decembrie 2009 Romania a ramas pe mana lui Traian Basescu prin interventia din strainatate (ambasade, consulate) care a schimbat soarta tarii si destinele cetatenilor ei. Prin votare la secunda.

Declaratiile publice ale lui Dan Andronic nu sunt infirmate de cei vizati de povestea jocului marsav de culise facut de mai marii potentati ai acelor zile. Andronic le-a spus pe nume, chemandu-i la bara adevarului pentru a-si sustine toti propriile depozitii: generalul Florian Coldea, generalul Gabriel Oprea, (ex)directorul SRI George Maior, (ex)procurorul general Laura Codruta Kovesi, Neculai Ontanu, generalul Puiu Iordanescu si…poate…Petre Toba (de acesta nu este sigur!). Si alti cativa. Urmarea: a doua zi, Dan Andronic a fost pus sub acuzare pentru marturie mincinoasa si favorizarea infractorului intr-un dosar privind posibile fapte de coruptie savarsite chiar in campania electorala pentru prezidentialele din 2009. Interesant, nu?

Situatia e grava. Mult mai grava decat pare la prima vedere. Conclavul din casa generalului Oprea, dezvaluit de Andronic (n.a.-confirmat prin demersul editorialist de jurnalistul fost senator Sorin Rosca Stanescu), din noaptea de dinaintea exit-poll-urilor ce urmau a da castigatorul alegerilor prezidentiale din 2009, dovedeste ca marele “camp tactic” are vechime, experienta si rezultate. Noaptea turului doi al alegerilor din 2009 este dovada unui macabru si nelegal aranjament. Diluarea subtila, minimala, a voturilor pentru Mircea Geoana, prin exit-poll-ul dat de B1tv in timp ce toate celelalte televiziuni il dadeau pierzator pe Traian Basescu, a pus sub semnul incertitudinii al doilea mandat al acestuia. Care a avut urmari catastrofale pentru Romania. Atunci, dupa 2009, s-a desavarsit, din schita campului tactic, binecunoscutul Binom. Stat in stat. Si suprematia lui absoluta.

Dan Andronic a relatat, ca martor ocular, cea ce s-a intamplat in casa generalului Gabriel Oprea in 6 decembrie 2009. Vom vedea ce va urma.

Deputati si senatori vor face parte din comisia speciala de ancheta constituita anume pentru a se afla adevarul despre “Noaptea generalilor” din 2009. Vor fi chemati la audieri nu numai cei care au fost in casa generalului Oprea. Ci multe alte persoane. Care au avut legatura directa cu alegerile prezidentiale din 2009. E un demers absolut necesar. Dar va fi el urmat de altceva decat restabilirea adevarului istoric? Comisia speciala isi va trimite rezultatul anchetei la Parchetul General. Daca va exista un rezultat care sa genereze o astfel de decizie. Pentru ca o ancheta parlamentara se opreste aici. Alte atributii nu are.

Ce va face Parchetul Inaltei Curti? In linistea birourilor de la PICCJ, acolo unde nu stim cati s-au aliniat de-a lungul timpului in “campul tactic”, se va cauta motivarea unei solutii de clasare. Si asta pentru ca timpul a curs ireversibil, deciziile luate sub ultimul mandat al lui Traian Basescu au avut si ele efecte ireversibile si nimeni nu mai poate aduce Romania inapoi, la sfarsitul anului 2009, pentru a o lua de la inceput. Pentru a reface ceea ce au distrus “minele” din campul tactic.

P.S. Traian Basescu se jura ca nu a vorbit cu Codruta Kovesi in acea noapte de pomina din relatarile lui Dan Andronic. Si mai zice ca alegerile au fost fraudate in defavoarea sa. Ca sa vezi “grozavie”! E si asta o lectie din manualul de tehnica manipularii maselor. Sa pui mana pe gura tevii si sa o rasucesti spre detinatorul armei. Sa iti construiesti imaginea de victima a celor despre care zici ca au lucrat pentru ei, nu pentru tine. Sa presupunem ca asa ar fi fost. Dar asta ar fi dovada suprema ca Binomul a condus Romania si ca Traian Basescu a lucrat, el insusi, in slujba acestui Binom. Cu alte cuvinte, fiecare a lucrat pentru propriile-i interese. Interese care nu au avut nicio tangenta cu interesul national. Vinovatiile, desigur, trebuie intotdeauna individualizate. Dar cine sa faca asta? Lucrurile au mers atat de departe incat, pentru Romania, pentru noi toti, restabilirea situatiei anterioare nu mai este posibila.

Autor: Adina Anghelescu-Stancu

Sursa: Lumea Justitiei