Economie

FMI: trebuie rezolvate probleme majore la nivel mondial

Stabilitatea financiara la nivel mondial nu a fost asigurata si trebuie rezolvate inca probleme majore, la aproape patru ani de la declansarea celei mai grave crize financiare dupa Marea Depresiune, potrivit unei revizuiri a raportului Global Financial Stability Report al FMI, din octombrie 2010, conform Mediafax. In raport sa arata ca interactiunea dintre riscurile bancare si cele privind datoriile suverane din zona euro ramane un factor critic, fiind necesare masuri strategice pentru eliminarea vulnerabilitatilor bugetare si din sectorul bancar.

La nivel mondial, sunt necesare reforme in domeniul reglementarilor, pentru a aduce sectorul financiar pe o baza solida. In acelasi timp, politicile permisive din economiile avansate si fundamentele pozitive din unele state emergente stimuleaza intrarile de capital. Din acest motiv, decidentii din statele emergente trebuie sa urmareasca atent semnele de aparitie a bulelor speculative.

Redresarea economica in doua viteze, mai lenta in tarile dezvoltate decat in cele emergente, implica probleme de strategie si a sporit sensibilitatea pietei la riscurile legate de sustenabilitatea datoriilor. In pofida imbunatatirii conditiilor din piata, dupa raportul din octombrie al FMI, riscurile privind datoriile suverane din zona euro s-au amplificat, iar randamentele obligatiunilor guvernamentale au atins niveluri record. Presiunile pietei asupra Irlandei au determinat guvernul acestei tari sa urmeze exemplul Greciei si sa solicite sprijin financiar international.

Potrivit FMI, in Uniunea Europeana sunt necesare mai multe masuri pentru reducerea incertitudinilor si refacerea increderii in piete. Astfel, testele de stres aplicate bancilor trebuie sa fie riguroase si credibile si sa fie asociate cu planuri concrete, cu termene clare pentru recapitalizarea si restructurarea institutiilor financiare viabile dar subcapitalizate, iar cele neviabile sa fie inchise. Marimea Fondului European de Stabilitate Financiara ar trebui extinsa, iar mandatul facilitatii sa fie mai flexibil. Pentru tarile in care sistemul bancar reprezint a o mare parte din economie, este esential sa fie asigurat un acces suficient la fonduri. Introducerea unor mecanisme pan-europene de actiune in sectorul bancar, precum si in domeniul bugetar ar permite decuplarea riscurilor suverane de cele bancare, potrivit FMI.Banca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa continue sa puna la dispozitia bancilor lichiditatile necesare si sa mentina programul de achizitie de obligatiuni, dar cu recunoasterea faptului ca au caracter temporar si nu au menirea de a rezolva problemele.

In Statele Unite, sunt necesare eforturi pentru rezolvarea problemelor asociate pietei imobiliare.

La nivel global, au avut loc progrese privind reformarea reglementarilor, desi exista impedimente legate de “instalarea unei stari de oboseala” si de complexitatea problemelor.

Sursa: Bloombiz