Analize și opinii

CEC se scurge printre degetele statului

Dupa ce tehnocratii au aruncat singura banca de top eminamente romaneasca de pe piata in bratele „recrutatorilor” de la SC Transearch International SRL, noii guvernanti au dat semne ca vor readuce lucrurile la normal.

cec bank

Si chiar au incercat, noua conducere a Ministerului Finantelor facand mai multe demersuri pentru ca germanul  Johannes Burghold , cel care detine un adevarat „monopol” privind intocmirea „listelor scurte” pentru conducerile celor mai profitabile companii de stat romanesti sa ramana fara exclusivitate.

Se pare insa ca nu au reusit si sa-si impuna punctul de vedere, ajungandu-se, in cele din urma, la un compromis tipic romanesc. Astfel ca Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca SC Transeach International SRL i-a transmis „lista scurta” pentru posturile de membru al Consiliului de Administratie al CEC Bank. Deci, pana la urma, tot firma de apartament din Voluntari care a propus membri ai familiei Rothschild in CA-urile altor companii a avut ultimul cuvant de spus. Dar, cel putin, in urma campaniei de dezvaluiri din „National”, lista nu mai este chiar atat de scurta, ea cuprinzand 27 de persoane, printre care si reputati bancheri romani.

Trei pe loc

Miza preluarii controlului asupra CEC Bank este una de-a dreptul uriasa, tinand cont fie si doar de faptul ca este vorba de singura banca de top 10 aflata in portofoliul statului.

Cu toate acestea, guvernul tehnocrat s-a incapatanat sa forteze schimbarea board-ului, prin inlocuirea celor noua membri ai Consiliului de Administratie. Iar un cuvant greu de spus pentru aceasta controversata „cengiuire” ii revine germanului Johannes Burghold, cel care a devenit o adevarata „ eminenta cenusie” a schimbarilor de la varful celor mai importante companii romanesti, desi sustine interviurile in limba romana, pe care singur recunoaste ca nu o stapaneste. Si chiar daca statul roman nu a mai reusit amanarea acestui proces de recrutare, ca in cazul Hidroelectrica, cel putin, de aceasta data, SC Transeach international SRL a facut o lista ceva mai „largita”. Pe care se regasesc si bancheri romani, concurenta fiind de trei pe un loc. Insa si asa, parerea analistilor fiscali este ca, in cele din urma, dupa numirea noului Consiliu de Administratie, statul tot va pierde printre degete cea mai valoroasa banca romaneasca.

Autor: Catalin Tache

Sursa: National.ro