Analize și opinii

Trump îl răzbună pe Eminescu

Donald Trump se inspiră din Eminescu. Declarațiile noului lider de la Casa Albă la adresa Berlinului marchează pentru ascensiunea Germaniei în lume un adevărat «Stalingrad». Pe Berlin l-a cam prins iarna, tot făcând vara planuri de cotropire a planetei.(…) Precum acea luptă, a dovedit că marea putere vizionară europeană rămâne doar fidelă teoriei victoriei, însă goală puşcă fără combustibil şi izmene pe frontul de luptă, supranumitul motor economic european se îndreaptă astăzi spre o revizie generală.



Pe noi ar trebui să ne încălzească faptul că noul preşedinte ales al Statelor Unite, a avut de ziua de naştere a Luceafărului poeziei româneşti un discurs economic de-a-dreptul eminescian.

Eminescu, prezentat mereu selectiv în ţara sa de baştină, pentru a nu supăra feluritii hegemoni ai Europei și citat doar de pasionaţii de poezie sau mini-naţionaliştii de pe Facebook, are o greutate a viziunii sale economice cel puţin la fel de mare ca întreaga sa creație poetică.

După mai bine de o sută de ani, în cea mai dezvoltată țara a lumii, Eminescu intră în rezonanță. Să ma explic: Donald Trump a promis în campanie o politică economică protecţionistă pentru a asigura locuri de muncă în America şi şanse mai favorabile de creştere economică firmelor autohtone. SUA traversează astăzi, din punct de vedere economic, o perioadă similara cu cea a României din timpurile lui Eminescu. Ceea ce a rămas la noi valabil până în zilele noastre, a devenit şi în SUA o ameninţare naţională.

Mihai Eminescu a analizat şi arătat că pe urma semnării unor acorduri comerciale cu Austro-Ungaria şi alte state, în 1876 România a fost transformată într-o piaţă de desfacere, cea ce a blocat dezvoltarea unei industrii proprii. America împărtăşeşte acum soarta României, care prin apartenenta la UE a sacrificat întreaga industrie, şi-a exportat forţa de muncă calificată, şi-a deschis frontierele transformându-se în ţara rafturilor Aldi cu alimente importate. Donald Trump promite să pună capac acestui model economic rapace.

Ceea ce Germania nu doreşte să înțeleagă, este faptul că, schimbul liber de mărfuri nu este un dar dat de la Dumnezeu, ci un privilegiu demn de respect şi recunoştinţă manifestat prin bani şi nu doar vorbe. Dacă produsele germane vor fi competitive, vor asimila şi vama protecţionistă azi a Americii sau mâine a Marii Britanii. A te da motor economic atunci când beneficiezi de privilegii vamale nu este o mare artă.

Donald Trump a expus într-o formulă scurtă ceea ce înseamnă astăzi ameninţarea germană. O ţară care îţi dă banii să te îndatorezi pentru a-i cumpăra produsele, ca apoi sa-ţi scoată ochii că trăieşti pe spinarea ei. Similară a fost şi situaţia de la noi, cum ne arăta Eminescu.

În 1893, în urma presiunilor financiare interne şi externe, datorită faptului că jumatate din datoria publică a ţării era faţă de Germania, s-a produs semnarea unei convenţii comerciale cu Berlinul. Acordurile vamale au stârnit un val de nemulţumire printre industriaşii români care au protestat vehement, deoarece înlăturarea taxelor vamale nu mai erau menite să protejeze dezvoltarea industriei autohtone.

Noi ar trebui să ne mândrim astăzi că Donald Trump, cel mai puternic om al lumii, îl răzbună pe Eminescu. Acasă, marele poet a plătit cu viaţa pentru ideile sale curajoase şi incomode Germaniei şi Austro-Ungariei, unor state pe atunci noi, proaspăt ieşite din găoace însă cu veleităţi imperiale.

De ziua inaugurării noului preşedinte al Americii, România ar trebui să-i dedice ceva din gândirile economice ale lui Eminescu. Ca între parteneri strategici veritabili, am puncta astăzi în spiritul nou al timpurilor şi ne-am feri cu platoşa americană de pofta Berlinului spre o ascensiune întreruptă. Teoretic vorbind, azi Donald Trump, l-ar feri pe Eminescu de Berlin.

Autor: Radu Golban

Sursa: PSNews

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • “Si daca ramuri bat in geam…” si daca Donald Trump se inspira din Eminescu e pe Calea cea buna. Calea, Adevarul, Viata.
    “Atlantii aveau ambarcatiuni cu care se deplasau pe apa, prin apa si in aer facand aceste deplasari posibile fara sa polueze atmosfera. Nu aveau trenuri si masini ca cele existente azi pe Geea, nu aveau nevoie de asa ceva deoarece fiecare familie de atlanti avea doua-trei aparate de zbor (ups!, n-avem nevoie de autostrazi) pt a se deplasa la distante mici sau mari (…) Astfel s-a ajuns la construirea celor patru piramide in forma de cruce, cu directii spre cele patru pcte cardinale si in dif zone ale Geei: Piramida Luminii Celeste in Egipt, Piramida Nordica in Muntii Retezat (retezat din cauza de aerodrom pt “zburatoare neidentificate”, Piramida Estica in Turcia/Anatolia iar Piramida Vestica in Italia/Sardinia (…) atlantii nu prevazusera caderea si romanizarea Daciei. Marii initiati ai Daciei cunosteau acestea, doar nu zadarnic puterea lor era muntele, insa odata cu invazia romana marea taina a fost ingropata odata cu Decebal (…)

    “La Steaua care-a Rasarit/E-o Cale atat de lunga/Ca mii de ani i-au trebuit/Luminii sa ne-ajunga…”, La steaua, Mihai Eminescu
    Iaca ca ne-ajuns Lumina! “Si se facu Lumina!” Nu intamplator rezonanta Schumann este in crestere. Dac’ nu “veneam” noi la Lumina, “veneam” Lumina la noi, adevarata ordine mondiala in rezonanta cu ordinea sacra celesta, universala, de unde varianta NOM in viziune globalista oculta = varianta falsa, cu cornite…retezate, transmutate in lumina de cea mai inalta, pura, rafinata, elevata frecventa) Se intampla sub ochii nostri!Acum! Minunat!

  • 1. Brazilia – dezvoltata cu stiinta economica a lui Manoilescu.
    2. Atlantii sint povesti ezoterice. SI mai scuteste-ne cu ideea bolnava despre “geea” – inventie pagana care duce mintea pe coclaurile schizofreniei.
    3. Steaua care a rasarit este dar nu se vede, luminitele apar la trecerea radiatiilor prin atmosfera.
    Ce nu se vede nu are materialitate; ce nu are materialitate nu este obiect deci “stea” este termen metaforic, vereal.
    Lumina inca nu a fost explicata ci presupusa a fi ceva “ca atare”; luminarea este efectul pe care il percepem, nicidecum lumina.
    Prin urmare, nu are nici viteza (a luminii) si nici nu parcurge spatii… repede ori incet… mii de ani.
    Iata:
    Eric Dollard – The Sun is not what we wave been told.
    https://www.youtube.com/watch?v=Z6bE5uvSA9s

    EVERYTHING Is Invisible In Space In The Visible Spectrum
    https://www.youtube.com/watch?v=twB9fPgCb6Q
    https://www.youtube.com/watch?v=J-m4pPGIPZg
    EVERYTHING Is Invisible In Space In The Visible Spectrum (Peter Lindemann)
    ALL PICTURES OF THE SUN, STARS, PLANETS IN SPACE ARE FABRICATED, Also the aether diminishes in higher altitudes then the moon, stars, planets ALL DISAPPEAR
    (Peter Lindemann)

  • Constatam cu uimire ca Donald Trump nu-i singurul care se inspira din Eminescu, Eminovici pe numele real.
    “Pe langa plopii fara sot,/ adesea ai trecut,/ Ma cunosteau vecinii toti / Tu nu m-ai cunoscut…”, imaginea plopului cu frunze tremuratoare folosita de poet pt exprimarea unor stari de melancolie si tristete. Populus alba, denumirea stiintifica, Silver poplar, White poplar, specie rezistenta la ger si seceta, utilizat ornamental-decorativ in aliniamente…stradale, parcuri si gradini, planetare, avand in vedere temperamentul de lumina-locuri insorite si de semiumbra, original din Iran si Turcia, aclimatizat cu succes si in Europa. Face parte din fam Salicaceelor, arborilor carora li s-a atribuit divin sfintenia, argintiul. Intamplare, coincidenta, sincronicitate, un print a plantat un plop alb pt care in schimb a primit un buchetel de papadii, Taraxacum officinale, floare placuta ingerului despre care celtii credeau ca vindeca bolile de inima, dar si afectiunile provocate de catre zane si fiinte magice. Cf mitologiei, Zeus si Demetra, pt a-i pedepsi pe doi barbati care se certau din copilarie, intalniti pe campul de lupta, in tabere diferite, i-au transformat in flori de papadie. “Tu esti floarea care imi place cel mai mult!”…ehei, mai mult decat sarpele de casa care manaca broaste, nu copiii!!! Serpii de casa nu sunt pedofili si nici reptile rau-intentionate si malefice! Este o poveste, vizita cu multe simboluri unde valori umane universale: prietenia, speranta, dragostea pt natura, solidaritatea sunt conturate cu maiestrie. “Print si Cersetor” regasiti in contextul edenic al aceleasi gradini, Gradina Maicii Domnului. Regatul pierdut, regasit, unit al…Marii Britanii…al Marii Dacii. Un nou si luminos inceput, etern, precis, logic. Stam si noi, la locul, rolul si rostul nostru in istoria universala, masa hramului imparatesc cu cartile pe masa, deschise?! Cartile adevarate ale Istoriei!

  • Confesiunea lui David Cameron, care in 2016 se dadea un mare sustinator al ramanerii Marii Britanii in UE: “Am urat mereu steagul UE si Parlamentul European!”
    Marine Le Pen: “UE va muri intrucat oamenii nu o mai vor!”
    Grupul de la Visegrad denunta “santajul” si “dictatul”UE in probl. imigrantilor, “Nu vom accepta niciodata sa ni se dicteze conditii!”
    Donald ii inmaneaza Angelei fact. de 300 mld dolari in contul datoriilor NATO;
    Consiliul Arctic din care fac parte tarile nordice, Rusia, SUA, Canada, se intruneste la summitul din Finlanda, sept. 2017;
    Piramida Nordica e pe undeva, candva, in Muntele Retezat. Nu intamplator, cineva a primit in dar un set de farfurii: “Le voi folosi data viitoare, cand veti sta mai mult!”
    A fi sau a nu fi, din setul cu farfurii zburatoare?!

  • “Uneori, toti suntem papadii. Murim si inviem pe sufletul si in sufletul altora. Cred insa ca despre asta este vorba in viata. Despre a fi, uneori, un puf de papadie nemuritor” (webcultura.ro)

  • Padurea lui Eminescu este vie, dumbrava, codrul si lunca la fel. Viata silvatica pulseaza prin arbori: “Pare ca si trunchii mandri poarta suflete sub coaja…”
    Codrul eminescian este spstiul in care poetul atinge absolutul in armoniile naturii. In multe poezii codrul devine “o fiinta” cu care poetul comunica: “Codrule, codrutule, ce mai faci dragutule…” A prevazut Eminescu defrisarile ilegale si exploatarile abuzive din ultimii 20 de ani (366 000 ha padure rasa de pe fata Pamantului cu un prejudiciu estimat la peste 10 mld euro?!?!?! Paduri virgineee! Pana si constructia de autostrazi este grav afectata de alunecarile masive de teren, insasi viata. Suntem pe locul 2 in Europa la nr. de morti in accidentele rutiere. Trist. Cumplit de trist. Sa plang ca un cersetor, ca un rege?! Cum?! Mega/super/ultra/para Dosare. Vinovati “pierduti” in negura timpului, prin paradisuri fiscale, veniti de nicaieri, plecati in niciunde. Aceeasi lacrima…