Analize și opinii

Suntem chiar atât de “Bizi” încât renunțăm la libertatea de a ne alege singuri sursele de informare?

A fost lansată cu surle și trâmbițe aplicația Biziday a lui Moise Guran prin care utilizatorii au parte de ”cele mai importante știri”. După lansare au început să curgă laudele la fostul loc de muncă Digi24 dar și la prietenii din online, Lucian Mîndruță sau Hotnews. Prezentarea produsului aduce a teleshopping- noi facem cea mai bună selecție de știri, noi știm ce te interesează pe tine și îți aducem exact informațiile relevante din domeniile tale de interes și bonus, avem și alertă de cutremur.

moise-guran-58653700-605x

Reclama la ultima tigaie de la teleshopping este pistol cu apă, totul acum este să avem noua aplicație lansată de Guran.

Ce este, de fapt, aplicația Biziday?

Aplicația lui Moise Guran este, de fapt, o idee furată de la marile agregatoare de știri din afară. Până acum nimic special, dar fostul nostru analist alege să facă o selecție specială a site-urilor de unde își ia informația, mai exact: Digi24, Hotnews, Europa Fm, Ziarul Financiar, Mediafax și cam atât. Domnul Guran face abstracție de restul posturilor de știri mult mai bine cotate ca Digi24, uită să pună agenția națională de știri sau site-uri oficiale ale instituțiilor.

Este evident că își dorește să manipuleze cititorii prin încadrarea pe care o dă el știrilor. Îngrijorătoare este totuși publicitatea de care s-a bucurat acest proiect. Modul în care așa numiții influenceri de pe Facebook, Digi24 sau restul site-urilor de propagandă asumată și neasumată au prezentat aplicația ridică serioase semne de întrebare.

Cum să renunți la libertatea de a alege

Ideea de agregator de știri nu este una nouă dar, în schimb, ideea de agregator de știri importante este o noutate în România. Biziday îti spune care sunt acele știri importante, la ce trebuie să fim atenți și mai ales formează ideea de a nu mai căuta singuri informația. Esența internetului este tocmai aceea că este atât de multă informație pe care trebuie să o filtrezi singur pentru a înțelege, pentru a-ți forma propria opine despre un subiect sau altul.

Hai să mai și gândim puțin!

În 1989 oamenii au murit pe străzi și pentru libertatea informației și pentru libertatea presei. Noi astăzi suntem datori să respectăm sacrificul lor. Nu trebuie să renunțăm de bună voi la drepturile pentru care ei au murit.

Fiecare este liber să-și ia informația de unde crede de cuviință, fie că este vorba despre Biziday, Digi24, Agerpres, Pro Tv sau Gândește România. Am fost o democrație tânără, acum avem un sfert de veac, iar lucrurile nu mai stau chiar așa. Nu mai credem în ”găina care naște pui vii” chiar dacă scrie în ziare. În concluzie, este bine să citim și Biziday, dar hai să trecem totul prin filtrul propriei gândiri, pentru că somnul nostru naște ziduri înalte iar cu timpul nu vom mai vedea realitatea.

Să renunți la oportunitățile date de internet pentru a te informa și a citi informații doar dintr-o singură sursă este dovada supremă de prostie. Ei ne vor proști, hai nu le dăm satisfacție!

Autor: Alexandru David

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu