Analize și opinii

Să-i anunțe cineva și pe români că am intrat în 2017!

Anul 2016 a fost unul complex la nivel mondial, am avut atentate în inima Europei, Brexit, lovitură de stat în Turcia, alegerea lui Trump în Statele Unite și alegeri în România și Polonia. Anul trecut a fost unul zbuciumat atât pe plan extern, cât și intern ceea ce duce automat la o reașezare a forțelor.

536

Dacă în plan intern ne-am obișnuit cu lupta putere-opoziție, în plan extern lucrurile se schimbă drastic. Avem un nou președinte la Casa Albă care spune ”America first”, avem un acord SUA-Rusia, avem o luptă UE- Marea Britanie și mai ales avem două state care încep să facă politică externă inteligent, Turcia și Ungaria.

În acest context, în care lumea se reașează, ba chiar se stabilesc noi zone de influență, România este paralizată atât la nivelul populației cât și instituțional. Practic, noi nu conștientizăm că a început anul 2017, unul care se anunță chiar mai dinamic ca 2016.

Ne prinde centenarul fără Ardeal?

După Tratatul de Trianon[1] Ungaria a dus o luptă continuă pentru recucerirea Ardealului. Dacă până acum mobilizarea din secuime și steagul așa-zisului ”ținut secuiesc” erau doar subiecte de glumă, la București în ultima perioadă se cam îngroașă gluma.

Au apărut în spațiul public mai multe elemente care ne arată acest lucru:

  1. Servicul Român de Informații arestează un membru al organizației ”64 de comitate” pentru terorism. Este greu de spus dacă acel cretin care se juca cu artificii era un pericol real sau acesta este modul SRI de a atrage atenția asupra unei probleme.
  2. Ambasadorul american Hans Klem s-a fotografiat cu steagul ”ținutului secuiesc”. Acest eveniment a fost destul de dur criticat în presă, dar la nivel diplomatic, MAE nu a făcut nimic. Fotografia lui Klem nu este deloc întâmplătoare, acesta a arătat că are niște pârghii de negociere.
  3. Pe 26 ianuarie 2017, a fost publicată în Monitorul Oficial o iniţiativă prin care Ţinutul Secuiesc să fie autonom. În inițiativa legislativă se arată că teritoriul regiunii autonome cuprinde actualele județe Covasna și Harghita, precum și scaunul istoric Mureș și este împărțit în opt scaune.
  4. Apropierea foarte mediatizată dintre Donald Trump și Viktor Orban. Președintele SUA va face în perioada următoare o vizită la Budapesta, aceasta fiind una din primele destinații ale lui Trump ca președinte al Statelor Unite.

În acest timp, în România au loc proteste ample ce divizează țara. Avem două tabere, guvernul și președinția care în loc să fie atente la politica externă, se bat în declarații și în manevre politicianiste. În 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire și noi suntem într-o situație mai grea și mai periculoasă decât în 1989.

Au trecut degeaba 27 de ani de democrație peste noi, pentru că am învățat doar servilismul și supunerea față de noii stăpâni. Ne-am dorit atât de mult libertatea, ca să o putem vinde individual mai departe. Suntem în al doisprezecelea ceas și dacă nu ne trezim acum ne vom trezi mai târziu ca parte a unui alt stat.

2018 nu este doar un an de sărbătoare, este și o încercare. 100 de ani de România nu înseamnă doar niște granițe, însemnă și că Mircea, Ștefan, Vlad, Mihai, Tudor și Ion nu au murit degeaba și că urmașii lor chiar dacă mai mici și mai lași nu renunțat cu totul la România.

[1] Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte.

Autor: Alexandru David

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Asa..si ? Te astepti sa rezolve narozii astia de la putere ceva ? Au ei alta treaba decat sa fuga cu tot ce au furat atunci cand s-o alege praful de tara ?