Analize și opinii

Osanalele pentru Kovesi arată cât de bolnavă este România

Dupa Luceafarul Huilei, acum Romania are si Steaua Polara. Uite asa, fara sa ne dam seama, Romania a devenit constelatie si furnizoare de lumina pentru alte natiuni vecine si prietene. Elena Ceusescu a fost o proasta. Ei i-a trebuit sa fie savant de renume mondial, cand putea sa o puna Nicu procuror general si o zeificau aia de la ambasadele straine. Dreptate a avut cine a zis ca daca nu inveti din greselile trecutului esti condamnat sa le repeti.

Luluta Foca Polara

Clipul cu osanalele la adresa lui Kovesi arata nu doar cat de bolnava e Romania, dar cat de rupti de realitate sunt ambasadorii din Romania si cat rau ii fac lui Kovesi.


Toate societatile vestice au ajuns puternice si s-au dezvoltat pentru ca procesul cunoasterii s-a bazat pe critica. Inca din antichitate unii filozofi spuneau ca o afirmatie este adevarata daca rezista oricarei critici.

Vechiul Testament este plin de indrumari despre cum omul, mai ales cel in putere, sa fie atent la critici.

Cartea Genezei ne arata ca diavolul lauda pentru a-l face pe om sa se creada Dumnezeu, ca apoi sa greseasca si sa-l piarda.

Dumnezeu, pe partea cealalta, zice Biblia, “cearta”, “mustra” pentru a-l invata pe om si salva. “Certând m-a certat Domnul, dar morţii nu m-a dat”, zice psalmistul (Psalm 117, 18).

Conceptia a trecut apoi in Noul Testament, unde il vedem pe Isus ca cearta, mustra atunci cand cineva aflat in putere gresea.

Romanii aveau pe cineva langa ei care mereu le aduceau aminte ca vor muri.

Critica apoi s-a mutat in domeniul teologiei si a analizei biblice. Critica textuala si literara au impins interpretarea biblica la noi culmi. S-au dezolvat scoli de teolgie in vest care argumentau si contra-argumentau critic pe marginea unui text biblic pentru a-i extrage toate intelesurile.

Conceptul de critica a mers mana in mana cu epistemologia sau teoria cunoasterii. Adica filozofii, teologii, oamenii de stiinta ai vremii se gandeau, dezbateau care e cea mai buna metoda de a ajunge sa cunosti.

Disputele dintre catolici si protestanti s-au mutat de pe terenul de lupta in universitati, fortand fiecare parte sa isi impinga ratiunea la a gasi critici si contra argumente fata de criticile si argumentele celuilalt.

Toata aceasta lupta a ideilor a avut efect nu doar in plan filozofic, ci si juridic si stiintific, generand o multime de inventii in vest, care implicit a generat progres.

In partea cealalta, in Estul Europei, care nu a cunoscut aceste curente filozofice, critica a ramas sa fie vazuta ca un atac la persoana. Asta si din cauza absentei unei culturi si traditii academice.

Nu e intamplator de aceea ca, desi marxismul s-a inventat in vest, a prins in est.

Fara critica, libertatea piere intr-o societate, iar liderii devin despoti, tirani.

Un exemplu elocvent este societate islamica, care din cauza lipsei criticii in domeniu teologic a generat societatea pe care o stim azi.

Un alt exemplu sunt statele comuniste. Lipsa criticii, a dezbaterii a condus nu doar la represiunea pe care o stim, dar si la lipsa inovatiilor si inventiilor.

Una dintre preocuparile majore ale serviciilor secrete est europene era sa faca spionaj economic si sa fure tehnologie din vest, pentru a-si ajuta economiile centralizate sa tina pasul cu cele de piata. Pacepa explica pe larg acest lucru in cartile sale.

Mai mult, propaganda comunista indreptata spre exterior, unde li se spunea vesticilor cat de buni sunt comunistii, se intoarcea inapoi in interior, ajungand sa ii faca pe liderii din interior sa isi creada propriile minciuni pe care le spuneau vestului.

Exact in aceasta capcana, in a-si crede propriile minciuni si propaganda, se afla atat Kovesi cat si penibilii aia de ambasadori.

Oamenii sunt supusi greselii si cu cat sunt intr-o pozitie mai mare cu atat pot gresi mai mult. De aceea nici Biserica nu declara un sfant pe cineva in viata, pentru ca nu se stie ce greseala majora poate face inainte de a muri.

Sa stai doar sa o aplauzi pe Kovesi, sa-i faci osanale, “lingeri” – vorba lui Basescu referindu-se la unii de prin presa -, fara sa o critici este reteta sigura spre dezastru atat pentru ea cat si pentru lupta anticoruptie din Romania.

Gloria desarta, laudele, osanalele fac parte din strategia de PR folosita si de diavol pentru a o pacali pe Eva sa se creada Dumnezeu si a o pierde.

Pe partea cealalta, cei intelepti sunt mereu atenti la critici pentru ca numai asa pot creste.

Cei care o vor pierde pe Kovesi nu sunt cei care o critica, ci acest cor de laudatori penibili, atat din ambasade cat si din presa, care nu-i spun cand greseste, iar greselile pe care le face o vor dobori.

Iata ce spuneau inteleptii evrei:

Şi certarea Ta m-a îndreptat până în sfârşit, şi certarea Ta însăşi mă va învăţa. (Psalm 17, 39)
Dojeneşte pe cel înţelept, şi el te va iubi. (Pilde 9, )
Cel ce iubeşte învăţătura iubeşte ştiinţa, iar cel ce urăşte certarea este nebun. (Pilde 12, 1)
Nebunul nu ia în seamă învăţătura tatălui său, iar cine trage folos din certare se face mai înţelept. (Pilde 15, 5)
Cel ce urgiseşte mustrarea va muri. (Pilde 15, 10)
Certarea înrâureşte mai adânc pe omul înţelept, decât o sută de lovituri pe cel nebun. (Pilde 17, 10)
Mai degrabă să auzi certarea unui înţelept, decât să asculţi cântecul celor nebuni; (Ecleziastul 7, 5)
Mustrând şi certând şi învăţând, El întoarce ca un păstor turma Sa. (Ecclesiasticul 18, 13)

Autor: Chris Terhes, Preşedinte „Coaliția românilor pentru combaterea corupției”

Sursa: Justitiarul.ro