Analize și opinii

Opoziția ce mai face?

După un an 2016 furtunos pentru România, cu două scrutinuri, 2017 se anunța un mai liniștit, mai ales după ce coaliția de guvernare a obținut un rezultat confortabil care să asigure o majoritate parlamentară stabilă.

ioharaluca

Ordonanța nr. 13  dată de Guvernul Grindeanu a fost însă declanșatorul care a deschis lupta între PSD și guvern pe de o parte și președinte și instituțiile conduse de el pe de altă parte. Am avut lume în stradă ca la Revoluție, declarații belicoase atât din partea PSD cât și dinspre președinție, articole în ziare străine, proteste de la UE și ambasade și totuși, în acest circ mediatic și instituțional, PNL și USR nu au existat.

Dacă despre USR nu putem spune că este partid politic, pentru că este doar un ONG adus în Parlament de o greșeală a istoriei, faptul că PNL a încetat să mai existe este îngrijorător pentru democrație. Am fost obișnuiți cu partide care sunt o extensie a președintelui, ne aducem bine aminte de PDL-ul lui Boc dar atunci încă mai exista PNL. Acum, pe scena politică, deși formal, sunt mai multe partide, avem cu adevărat doar două: PSD și PNL. USR este ONG, PMP și ALDE înseamnă doar Băsescu și Tăriceanu, iar UDMR este, așa cum îi spune și numele, o uniune creată pe considerente etnice.

Ce mai face PNL?

După dezastrul de la alegeri, PNL a încetat să mai comunice. Alina Gorghiu și-a dat demisia și a venit interimar Raluca Turcan. Practic, Iohannis a înlocuit-o pe Alina cu Raluca ca să continue să controleze PNL. La finalul lunii martie au loc alegeri în PNL și până acum și-au anunțat candidatura Ludovic Orban și Cătălin Predoiu, dar cel mai probabil va candida și Raluca Turcan.

Astfel, liberalii au de ales între Iohannis și Orban, pentru că Turcan sau Predoiu sunt doar niște sinonime pentru președinte. La aceste alegeri vom vedea dacă mai avem un partid național liberal sau s-a pedelizat cu totul.

Miza lui Iohannis la alegerile din PNL

O posibilă alegere a lui Ludovic Orban în fruntea PNL ar fi un dezastru pentru Klaus Iohannis. După ce în campania pentru prezidențiale Orban a fost one man show pentru Iohannis, acesta l-a aruncat ca pe o măsea stricată, ba chiar i-a blocat candidatura la primăria Capitalei. Relațiile dintre cei doi sunt foarte reci iar o posibilă alegere a lui Orban în fruntea liberalilor l-ar putea lăsa pe Iohannis fără vehicol politic la alegerile prezidențiale din 2019. Pe de altă parte, PNL nu va rezista până în 2024 fără lider și fără idei.

Liberalii au de ales între a desemna un candidat propriu la președinție, altul decât Iohannis și să piardă dar să se consolideze ca partid, sau să-l sprijine pe Iohannis și să riște să dispară.

La alegerile din PNL Iohannis își joacă al doilea mandat, iar PNL își joacă supraviețuirea. Este bine să fim atenți la guvern și la coaliția de guvernare dar să nu uităm cu totul de opoziție chiar dacă ea pare că și-a uitat  rolul în stat.

Autor: Alexandru David