Analize și opinii

Fost judecător și membru CSM: „Marginalizarea judecătorului și hiperbolizarea procurorului… Acest dezechilibru nu a mai existat decât în perioada comunistă.”

Inainte de 1989, de multe ori oamenii simpli spuneau cate unui judecator: ‘Lasa maica, ai tot timpul sa ajungi si procuror’. In mintea oamenilor, judecatorii au ajuns o anexa a parchetelor sau cel mult un partener al lor de nadejde… SRI s-a implicat in dezordinea din CSM.”



Zeci de ani vor trebui sa treaca pentru ca raul facut Justitiei din Romania sa fie inlaturat. Este opinia avocatului Adrian Toni Neacsu, fost judecator si membru CSM. Neacsu face o analiza cat se poate de lucida si de corecta a ceea ce se intampla astazi in Justitia din Romania, dar si a ceea ce s-a intamplat in ultimii ani. Radiografia lui Adrian Toni Neacsu ar trebui luata in considerare de toti factorii politici care au puterea de a schimba ceva, mai ales ca ea este facuta de un fost magistrat apreciat pentru profesionalismul si pregatirea sa. De oameni precum Adrian Toni Neacsu are nevoie Justitia din Romania.

Adrian Toni Neacsu a acordat un interviu ziarului Evenimentul Zilei, in care a vorbit despre aspectele monstruoase ale Justitiei de astazi, despre cum imaginea Justitiei a fost confiscata in favoarea unor grupuri de interese, dar si despre existenta unor dezechilibre specifice perioadei comuniste. In acest sens, avocatul Toni Neacsu a atras atentia asupra uneia dintre cele mai grave anomalii, si anume marginalizarea judecatorului in paralel cu hiperbolizarea procurorului. Neacsu arata ca multi oameni considera ca judecatorii au ajuns o anexa a parchetelor sau un partener de nadejde, asa cum spunea fosta sefa a ICCJ Livia Stanciu.

Adrian Toni Neacsu abordeaza si unul dintre cele mai discutate subiecte: implicarea serviciilor secrete in Justitie. Astfel, Neacsu precizeaza ca este o problema ce trebuie clarificata si dezvaluie ca SRI, spre exemplu, s-a implicat in “dezordinea” din CSM din 2013 si a stabilit invingatorii. Este vorba, asa cum ne amintim, despre revocarea judecatorilor Cristi Vasilica Danilet si Alina Ghica, intorsi gratie CCR, dar si despre eliminarea lui Adrian Toni Neacsu din CSM printr-o executie pusa in scena de DNA.

Nu in ultimul rand, Toni Neacsu tine sa aminteasca poate cel mai important lucru. Acela ca lupta impotriva coruptiei, nu se poate infaptui decat cu respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept si ale drepturilor omului. Altfel, lupta impotriva coruptiei va fi ea insasi o coruptie la fel de periculoasa.

Iata cateva fragmente din interviul lui Adrian Toni Neacsu, care poate fi citit integral pe www.evz.ro:

La noi insa, totul se intampla excesiv, iar multe din aspectele de astazi ale justitiei de zi cu zi sunt monstruaose. De mai multa vreme, chiar inainte ca eu sa las roba de judecator, imaginea justitiei a fost confiscata abuziv in favoarea unor grupuri de interese si a devenit camp de lupta politic”.

Marginalizarea judecatorului si hiperbolizarea procurorului in imaginarul colectiv care e un fel de inger al dreptatii, este rezultatul cel mai ingrozitor al acestei confiscari a imaginii justitiei in favoarea unor grupuri de interese restranse. Acest dezechilibru nu a mai existat decat in perioada comunista. Inainte de 1989, de multe ori oamenii simpli spuneau cate unui judecator mai tanar: ‘Lasa maica, ca ai tot timpul sa ajungi si procuror’. Cred ca asa se gandeste si azi. In mintea oamenilor, judecatorii au ajuns o anexa a parchetelor, sau cel mult, cum spunea un fost presedinte al ICCJ, un partener al lor de nadejde. Greu de conceput ceva mai mosntruos pentru cine intelege cum ar trebui sa fie asezat un sistem de justitie”.

Tocmai intrucat lasa impresia ca nu mai joaca neutru, ci alaturi sau impotriva cuiva, justitia de zi cu zi nu mai este privita cu incredere. Clientii nostri, ai avocatilor, ajung deseori sa se roage sa nimereasca la un complet despre care ei cred sau stiu ca este impartial. Multi au impresia ca soarta procesului nu se decide in functie de actele si probele din dosar, ci in functie de tragerea la sorti, pe care o stabileste judecatorul.

Nu cred ca neincrederea profunda a oamenilor in justitie, in urma experientelor proprii, a ajuns in sondajele de opinie publica. Inca se mai masoara increderea in justitie a celor ce privesc la televizor si aplauda comunicate de presa, nu al celor ce au dosare in instante. Raul care s-a facut va cere zeci de ani de acum incolo pentru a fi inlaturat.

De multa vreme, multi dintre cei aflati la varful sistemului judiciar sunt numiti si controlati politic. In ultima vreme, controlul poliutic a lasat locul controlului de alta natura, a cercurilor de putere si de interese economice. Cu atat mai mult trebuie lamurita definitiv implicarea serviciilor secrete in sustinerea si protejarea unor pozitii cheie ale sistemului judiciar”.

Controlul magistratilor de catre politicieni este supraevaluat. Daca un judecator nu se lasa controlat, nimeni nu are ce sa-i faca. Deci e strict o problema personala. Sunt convins ca am avut in timp judecatori si procurori care au raspuns unor comandamente politice, dar aceasta ca urmare a propriei lor decizii, consimtit, ca sa zic asa. Mult mai grava mi se pare situatia judecatorilor care in prezent sunt obligati sa procedeze intr-o anumita directie. Judecarorii fortati, santajati, condusi fortat catre o anumita conduita. Iar asta nu o fac politicienii, va asigur”.

In Justitie, vazuta impersonal, nu am deloc incredere si aici vad lucrurile similar cu majoritatea clientilor mei. Am insa incredere in judecatori, luati individual, pentru ca stiu ca ei sunt ultima reduta impotriva confiscarii totale a Justitiei”.

Avocatii, mai ales cei de penal, simt ca evolueaza pe sarma la inaltime. Probabil ar fi nevoie de mai multa solidaritate si pozitii mai ferme ale reprezentantilor avocaturii, dar de multe ori sentimentul este ca deciziile sunt in alta parte. O Justitie fara o aparare puternica si fara un cadru clar in care ea se poate exprima in procese este o caricatura”.

Stiu cate ceva, probabil mai multe decat majoritatea celorlalti. Am vorbit public despre hotararile neconstitutionale ale CSAT inca din 2014, cand nimeni nu intelegea semnificatiile. SRI-ul s-a implicat in dezordinea din CSM din 2013 si a stabilit invingatorii. Au existat sesizari ale comisiilor din Parlament din partea unor membri CSM pentru abuzurile lor, dar s-au pierdut in campul tactic. Eu insumi am fost una din primele victime, dar nu mai conteaza. Implicarea serviciilor secrete in Justitie echivaleaza cu o catastrofa pentru democratia noastra, ale carei dimensiuni le vom intelege doar peste multi ani. Prezenta SRI in Justitia penala este motivul pentru care cred ca trebuie sa fim solidari cu judecatorii si sa-i protejam”.

Justitia impotriva coruptiei facuta prin denaturarea principiilor fundamentale ale statului de drept este o coruptie la fel de periculoasa. Ca cetatean, constat si eu ca Romania s-a tot schimbat in ultimii ani, dar nu sunt deloc incantat de directia in care a luat-o. Nu-mi ofera nicio satisfactie ca vad in puscarii oameni despre care opinia publica spune ca sunt corupti, cat timp am indoieli ca judecatorii care i-au trimis acolo au functionat liber si colectiv. De prea multe ori, Justitia ultimilor ani a semanat cu linsajul din Vestul salbatic de prin secolul 19, dinainte ca statul modern sa-si asume realizarea exclusiva Justitiei”.

*Cititi aici interviul cu avocatul Adrian Toni Neacsu (I)

*Cititi aici interviul cu avocatul Adrian Toni Neacsu (II)

*Cititi aici interviul cu avocatul Adrian Toni Neacsu (III)

Sursa: Lumea Justitiei

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • “Dreptatea fara putere este neputincioasa, puterea fara dreptate este tiranie”, Blaise Pascal
    Tirania este boala, infractiune, pacat, iluzie, demon?!