Analize și opinii

DEBARCAREA LUI COLDEA NU E DE AJUNS!

Cerem SRI sa ii asigure pe romani ca s-a pus capat politiei politice create in regimul Basescu. Nu mai departe de februarie 2016, seful SRI Eduard Hellvig recunostea la bilantul DNA: „SRI aloca resurse de cel mai inalt nivel in cooperarea cu DNA. Asta se poate traduce in sute de echipe operative comune”. Prea multi magistrati sunt infricosati.

Codruta_kovesi_florian_coldea

Romania a devenit un „stat mafiot” – cum l-a calificat insusi Traian Basescu – dupa ce, incepand cu 2005, niste diletanti care au alcatuit Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) au subminat puterea legislativa creand o strategie secreta de combatere a coruptiei, incluzand in mod abuziv aceste fapte in categoria infractiunilor ce afecteaza siguranta nationala. In urma acestui demers pe langa lege, serviciile de informatii au inceput sa lucreze in echipe mixte cu procurori si au format un „camp tactic” in justitie, in care au atras si judecatori. Rezultatul: nu doar ca lupta anticoruptie s-a transformat intr-un spectacol al catuselor si intr-o sarabanda a abuzurilor, dar a aparut si un fenomen periculos de coruptie judiciara in care anumiti lucratori ai serviciilor de informatii in parteneriat cu anumiti procurori si judecatori decideau cine sa fie blocat in ascensiunea politica sau guvernamentala, ori cine sa intre sau sa nu intre la inchisoare. Aceasta crima impotriva ideii de justitie si impotriva poporului roman trebuie sa inceteze.

Lumeajustitiei.ro cere Serviciului Roman de Informatii ca acum, in al doisprezecelea ceas, sa le dea romanilor asigurari ca se retrage din campul tactic si ca va lasa procurorii si judecatorii in pace.

Sute de echipe mixte SRI-DNA

Solicitam aceasta, intrucat izgonirea din SRI a generalului Coldea nu este de ajuns, pentru ca insusi directorul actual al SRI Eduard Hellvig (foto), cand ridica osanale parteneriatului cu magistratii, la bilantul DNA pe 2015, recunostea existenta acestui sistem antidemocratic. Prezentam in continuare discursul directorului SRI, rostit in 25 februarie 2016 la Cercul Militar, si il intrebam public daca si-l mai sustine sau nu. De asemenea, il intrebam public pe Eduard Hellvig daca mai sustine afirmatia Urmarim sa nu existe judecatori, procurori care pe drum au uitat ca servesc statul roman si au avut alte preocupari decat a servi statul roman”, afirmatie facuta in 23 mai 2015 cu prilejul lansarii volumului „25 de ani. Monografia SRI, 1990-2015”.

Iata discursul sustinut de directorul SRI Eduard Hellvig, in februarie 2016, la bilantul DNA:

Domnule Presedinte,

Domnule Prim-Ministru,

Doamna Presedinte a Inaltei Curti de Casatie si Justitie,

Doamna Ministru al Justitiei,

Domnule Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii,

Doamna Procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie,

Doamnelor si domnilor invitati,

Doamna Procuror sef, va multumesc si vreau sa va transmit tuturor salutul si aprecierile colegilor mei din cadrul Servicul Roman de Informatii cu ocazia sedintei de prezentare a bilantului pentru anul 2015 al Directiei Nationale Anticoruptie.

Va marturisesc ca nu am venit aici ca un invitat, ca un observator din afara. SRI este un membru al echipei care lupta impotriva coruptiei si vreau sa va felicit de la bun inceput pentru rezultatele obtinute in anul 2015.

Asadar, ne aflam, si in acest an, in fata unui bilant impresionant al DNA. Acest lucru cred ca se datoreaza mai multor factori, dintre care unul esential: optiunea ferma a cetatenilor pentru independenta actului de justitie, egalitatea in fata legii si combaterea coruptiei.

Suportul masiv al opiniei publice se afla pe un trend ascendent de la an la an si confirma importanta acestei institutii in societatea romaneasca.

Din perspectiva Serviciului Roman de Informatii, lupta anticoruptie reprezinta o prioritate de ordin strategic.

Misiunea noastra este sa contribuim la prevenirea si la contracararea amenintarilor la adresa securitatii nationale generate de faptele de coruptie.

Coruptia risca, inca, sa afecteze performanta institutiilor publice, competitivitatea economica si, nu in ultimul rand, coeziunea sociala. De aceea, scopul Serviciului este sa reduca amploarea si impactul acestui fenomen in viata cetatenilor.

SRI aloca resurse umane, resurse procedurale si tehnologice de cel mai inalt nivel in cooperarea cu DNA. Asta se poate traduce in sute de echipe operative comune, care reprezinta un parteneriat interinstitutional de succes.

Acest standard de excelenta profesionala este replicat in toata tara. De aceea, vreau sa ii asigur pe cei din structurile teritoriale ale DNA ca la nivelul conducerii strategice a SRI acordam o atentie deosebita manierei de cooperare la nivel teritorial.

Distinsa audienta,

Romania anului 2016 nu mai este o Romanie resemnata. Directia Nationala Anticoruptie este una dintre institutiile statului care contribuie la speranta ca Romania poate oferi propriilor cetateni sansa normalitatii si performantei la ei acasa.

E limpede ca, in statul roman, coruptia nu mai este acceptata ca mod de viata. Avem de partea noastra vointa cetatenilor de a moderniza societatea romanesca, in toate aspectele vietii. In aceasta directie, consider ca este esential parteneriatul institutiilor statului cu cetatenii. Nu vad posibile excelenta, legalitatea si transparenta in actul de servicii publice fara o raportare directa la cetatean si la asteptarile sale.

Consider ca in lupta anticoruptie se impune, pe langa perfectionarea instrumentelor punitive, o intensificare a mijloacelor de actiune preventiva.

Contrar perceptiei generale, misiunile noastre sunt complementare, nu identice. SRI are, pe langa rolul de contracarare a coruptiei, responsabilitatea majora de prevenire a acestui flagel.

Implementarea metodelor preventive anticoruptie este deosebit de importanta in vederea asigurarii integritatii celor care exercita functii publice. Stiu foarte bine, din viata Serviciului pe care il conduc, ca succesul activitatiilor de prevenire nu are impact media, dar pentru noi este o misiune strategica pe care o indeplinim.

Urez succes Directiei Nationale Anticoruptie in activitatea sa si sper sa avem o colaborare cel putin la fel de buna ca pana acum.

Va multumesc!

Sursa: Lumea Justitiei