Analize și opinii

Daca nu-i iese, Iohannis vrea anticipate

Pe langa conditia de baza impusa public viitorului premier – aceea de a nu fi ”penal”, Klaus Iohannis tine la secret o a doua clauza obligatorie: seful guvernului post-alegeri nu are voie sa fie pesedist.

klaus-iohannis-1440x564_c

Spre deosebire de guralivul dictator Basescu, democratul Iohannis tace si face. Iar conform ultimelor zvonuri de profil actualul presedinte ameninta inclusiv cu declansarea unor alegeri … anticipate, imediat dupa scrutinul din 11 decembrie. Asta daca adversarii lui nu-si baga mintile in cap si, indiferent de rezultatele electorale, refuza sa accepte instalarea la Palatul Victoria a premierului dorit de Iohannis.

Varianta livrata deja, pe post de amenintare/avertisment, si pesedistilor, dupa cum se spune. Si pare ca se spune bine daca luam ca reper o declaratie proaspat facuta de liderul PSD Liviu Dragnea, duminica seara. ”Nu au niciun Dumnezeu (Iohannis si liberalii – n.r.). Sunt disperati. Sper sa nu ajungem la o criza constitutionala”. Iar refuzul lui Iohannis de a desemna un premier numit de o alianta formata dupa alegeri in jurul PSD va duce fara indoiala la o criza constitutionala. Una in care presedintele va incerca sa forteze nota bazandu-se pe posibilitatea declansarii alegerilor anticipate in cazul in care Parlamentul refuza doua propuneri consecutive de premier. In vederea reusitei acestui plan Iohannis mizeaza fara indoiala si pe sustinerea unora dintre viitorii parlamentari.

Care, chiar daca sunt de la PSD sau de la partidele aliate cu el, nu vor avea chef sa-si riste intr-un nou scrutin mandatele proaspat castigate. In plus, nimeni nu este nebun sa vrea sa ia de la capat o campanie electorala, cu costuri cu tot. Daca totusi PSD & Comp., se vor tine bat si ii vor trata cu refuz pe Klaus Iohannis si al sau premier, se spune ca tabara presedintelui intentioneaza sa forteze mentinerea Guvernului Ciolos in functie pana in martie 2017 – varianta permisa de Constitutie. Motivul: Iohannis si ai sai ar obtine astfel ragazul necesar replierii fortelor si coacerii unui scenariu mai solid, capabil sa aduca in sfarsit ”guvernul meu” la comanda tarii.

Cert este ca, in cazul in care iarna va fi una intr-adevar normala, asa cum prognozeaza meteorologii, romanii au sanse mici sa scape de fenomenele extreme, chiar daca acestea vor fi doar de natura politica.

Autor: Simona Badulescu

Sursa: National.ro

 

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • in acest caz si eu as dori alegeri anticipate. PENTRU PRESEDINTE.
    ROMANIA ARE NEVOIE DE UN PRESEDINTE PENTRU ROMANIA NICIDECUM DE UNUL CARE REPREZINTA PE ORICINE ALTCINEVA IN AFARA DE ROMANIA.

  • Da, dar mai exista si varianta suspendarii “salamului sasesc” de catre Parlament, iar apoi demiterea acestui infect, prin vot , de catre popor si aruncarea lui la groapa de gunoi a Istoriei!

  • un ratacit ! o umbra de om! cum poti ca om sa te asociezi/votezi un asemenea exemplar? Poate doar daca esti la fel de ratacit ca si el !
    si ca acesta sunt multi in ceea ce se numeste politica- fiinte care cu greu se pot numi oameni. Biet popor roman …